Rast poštanskog i kurirskog sektora za više od 40 posto

Rast poštanskog i kurirskog sektora za više od 40 posto

Poštanski i kurirski sektor u Bosni i Hercegovini, podstaknut rastom u vrijeme pandemije virusa korona, nastavio je da posluje uspješno i u drugom kvartalu ove godine ostvario je rast od 43,4 posto u odnosu na baznu 2015. godinu.

Među onima koji su, prema podacima za prošlu godinu, najviše zaradili u ovom sektoru je preduzeće BH Pošta sa 3,3 miliona KM ostvarenog profita, te Pošte srpske koje su imale neto dobit od 1,8 miliona KM.

Nakon njih na kurirskim i poštanskim uslugama je najviše zaradio DHL International Sarajevo 474.103 KM, te Euro Express Banjaluka sa neto dobiti 346.954 KM.

U top pet kompanija je i HP Mostar sa dobiti od 342.237 KM.

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, ukupan desezonirani promet prevoza i skladištenja u drugom kvartalu 2022. godine ostvario je rast od 5,7 posto u odnosu na prvi kvartal 2022. godine.

“Rast prometa ostvaren je u oblastima kopnenog prevoza i cjevovodnog transporta od 6,1 posto, skladištenja i pomoćnih djelatnosti u prevozu u iznosu od 2,1 posto te u poštanskim i kurirskim djelatnostima u iznosu od osam posto u odnosu na isti kvartal prethodne godine”, navode u Agenciji.

Indeks prometa prevoza i skadištenja u drugom kvartalu 2022. godine ostvario je rast od 46,6 posto u odnosu na baznu 2015. godinu.

“Rast indeksa prometa ostvaren je u oblastima poštanske i kurirske djelatnosti od 43,4 posto, kopnenog prevoza i cjevovodnog transporta od 47,3 posto, te u oblasti skladištenja i pomoćnih djelatnosti u prevozu u iznosu od 46,8 posto u odnosu na baznu 2015. godinu”, preciziraju u Agenciji.

Ukupan promet prevoza i skladištenja, kalendarski prilagođen, u drugom kvartalu 2022. godine ostvario je rast od 29,9 posto u odnosu na isti kvartal prethodne godine.          

Rast prometa ostvaren je u oblastima poštanske i kurirske djelatnosti od 9,2 posto, kopnenog prevoza i cjevovodnog transporta u iznosu od 32,4 posto, te u oblasti skladištenja i pomoćnih djelatnosti u prevozu u iznosu od 35,9 posto.

U strukturi ostvarenog prometa prevoza i skladištenja (izvorni, neprilagođeni podaci) u drugom kvartalu 2022. godine najveće učešće ostvareno je u oblasti kopnenog prevoza i cjevovodnog transporta (75,7 posto), potom slijede oblasti skladištenja i pomoćnih djelatnosti u prevozu (13,5 posto), poštanske i kurirske djelatnosti (10,6 odsto), te zračni prevoz (0,2 posto).

(MiruhBosne/Bloomberg)

Previous Eurobasket: Bosna i Hercegovina danas igra protiv aktuelnog prvaka Evrope
Next I sportski kolektivi se uključili u pronatalitetnu politiku Općine Tešanj

You might also like

Ekonomija/Biznis

Kineski milijarder i osnivač Alibabe Jack Ma u Sarajevu

Osnivač Alibabe, kineski milijarder Jack Ma stigao je u Sarajevo. Ekskluzivna fotografija koju objavljujemo snimljena je u Deco baru u ulici Zelenih beretki. Radi se inače o ulici koja u

MADE IN BOSNIA-387

Luksuzna električna bicikla iz Travnika osvajaju svjetska tržišta

Kompanija GS Tvornica mašina Travnik tržištu je ponudila svoj prvi električni bicikl. Već od ranije je poznato, da ova kompanija skoro deset godina u okviru svog proizvodnog dijela, izrađuje čelične ramove za

MADE IN BOSNIA-387

Prvi zaštićeni bosanski brend stiže na police širom EU

  Šljiva iz Bosne i Hercegovine postat će prvi zaštićeni bh. brend na njemačkom i tržištu EU, koji će imati i svoj prepoznatljiv logotip. Ideja je potekla od kupaca naše