Obilježena godišnjica zatvaranja zloglasnog logora Sušica u Vlasenici

Obilježena godišnjica zatvaranja zloglasnog logora Sušica u Vlasenici

U Vlasenici je danas obilježena 30. godišnjica zatvaranja zloglasnog logora Sušica. U tom gradu je u proljeće i ljeto 1992. godine ubijeno više od 2.500 bošnjačkih civila, a kroz hangare logora Sušica prošlo je oko 8.000 Bošnjaka. 

– Ovdje imamo situaciju da je komandat logora Dragan Nikolić – Jenki priznao krivicu, a da niko od njegovoh saradnika nikada nije procesuiran. Mislim da je to lagan posao za Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Znaju se imena i prezimena i oni ih trebaju procesuirati – kaže Almin Dželilović, zamjenik predsjednika Skupštine Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini. 

Trideseta godišnjica zatvaranja logora Sušica obilježena je tradicionalnim Maršom mira od Turalića do Sušice gdje je pručena Fatiha nevinim bošnjačkim žrtvama i položeno cvijeće. 

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 30. godišnjice zatvaranja logora Sušica Mujo Hadžiomerović također podsjeća da se zna ko je bio nalogodavac, a ko egzekutor monstruoznih zločina. 

– Neshvatljivo je da su za ovoliku količnu nanijetog zla samo trojica zločinaca odgovarala. Postoje sudski postupci koji se vode, ali se oni odugovlače. To je neprihvatljivo – kaže Hadžiomerović. 

Za zločine nad Bošnjacima Vlasenice pravomoćno su osuđeni Dragan Nikolić – Jenki na 20 godina zatvora pred Haškim tribunalom, te Predrag Bastah – Car na 22 i Goran Višković Vjetar na 18 godina zatvora u Sudu Bosne i Hercegovine. 

U Sudu Bosne i Hercegovine vode se sudski procesi protiv Maneta Đurića, Radenka Stanića, Miroslava Kraljevića i Gorana Garića.

(Fena/MiruhBosne)

Previous Davis kup: Teniseri Bosne i Hercegovine svladali Meksiko
Next BPK - porodiljama omogućeno pravo na novčanu naknadu u iznosu od 1.000 KM

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Otkrivena masovna grobnica na Korićanskim stijenama

Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine vjeruje da grobnica krije posmrtne ostatke stotinu Prijedorčana, ubijenih 1992. Istražitelji Instituta za nestale osobe BiH otkrili su na širem lokalitetu Korićanskih stijena

NAŠI DANI

Međunarodna pomoć krenula za Liban

Međunarodna pomoć u vidu medicinskog osoblja i opreme krenula je za Liban dan nakon što je ogromna eksplozija razorila bejrutsku luku, pri čemu je poginulo najmanje 100 osoba, a više od četiri hiljade je ranjeno. Francuska vlada je

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježena godišnjica zločina na Mostini kod Čajniča

Pored Lovačkog doma na Mostini kod Čajniča danas je obilježena 29. godišnjica stradanja bošnjačkog naroda sa područja opštine Čajniče, javlja Anadolu Agency. Porodice ubijenih Čajničana, sa predstavnicima Muftijstva goraždanskog i