Bosanski industrijski rast nije iznenađenje

Bosanski industrijski rast nije iznenađenje

Direktor firme Veritas Automotive AG Malik Ramić rekao je za Bloomberg Adria Market da je u posljednje tri godine primjetno interesovanje kompanija iz Zapadne Evrope za proizvode iz Bosne i Hercegovine, te da država treba poraditi na pojednostavljenju procedura i reviziji poreske politike kako bi bio iskorišten trenutni talas nearshoringa.

Nearshoring – preseljenje proizvodnje ili anagažovanje dobavljača sa prostora bližih matičnoj kompaniji, umjesto ranije iz Azije, trend je koji je prisutan posljednjih godina, a gdje bh. privreda ima priliku da profitira i dodatno se razvije i sklopi partnerstva sa kompanijama iz Evrope.

Ramić ističe da je povećan trend razvoja dobavljača u Bosni i Hercegovini (posebno u autoindustriji), u onim oblastima za koje su zainteresovane kompanije iz Zapadne Evrope.

“Mi možemo brzo reagovati na njihove zahtjeve i uspostaviti konekcije, a dobijamo i zahtjeve za visokim standardima čime se diže kvalitet naših proizvoda”, kaže Ramić.

Dodaje da su generalno iskustva kompanija iz Bosne i Hercegovine pozitivna, da se povezalo mnogo kompanija, prije svega sa partnerima iz Njemačke koji su kupci ili investitori.

Na taj čanin, povećanjem lokalne nabavake, jača se domaća ekonomija. Ističe da ne može da procijeni koliko je Bosna i Hercegovina iskoristila nearshoring, ali da ima pojedinačnih kompanija koje su dobro reagovale i dobile prilike koje ne bi dobili prije pet godina.

‘Mi smo gotovo za četiri puta povećali lokalnu nabavku ovdje u Bosni i Hercegovini’, kazao je o poslovanju svoje kompanije u posljednjih 11 godina.

Njemačka privredna komora smatra da je Bosna i Hercegovina atraktivno i dobro tržište, a s tom konstatacijom složio se i bosanski biznismen.

Istakao je potrebu da institucije u našoj državi naprave reviziju poreskog sistema, pojednstave procedure čime bi, uz sve druge prednosti Bosne i Hercegovine, mogli da iskoristimo talas nearshoringa koji je prisutan.

(MiruhBosne/Bloomberg)

Bruto domaći proizvod – rast od oko šest posto!

FBiH – rekordna uplata javnih prihoda. Broj zaposlenih u septembru veći za 4.801 u odnosu na august

Previous FBiH - rekordna uplata javnih prihoda. Broj zaposlenih u septembru veći za 4.801 u odnosu na august
Next U Orašju otvoren objekt Maxhof Gruppe

You might also like

NAŠI DANI

Općina Stari Grad Sarajevo raspisala javne pozive za dodjele stipendija, planirano 300.000 KM

  Općina Stari Grad stipendirat će u ovoj školskoj godini nadarene učenike i studente, učenike deficitarnih i tradicionalnih zanata, te učenike i studente iz porodica boračke populacije. Ukupno će Općina

NAŠI DANI

KS: Kontroverzna ‘Četvorka’ vraća Fortu na premijersku poziciju

Mandatar za saziv nove Vlade Kantona Sarajevo je Edin Forto, odluka je predstavnika i predstavnica nove skupštinske većine u KS koju čine: Naša stranka, Narod i pravda, Socijaldemokratska partija BiH,

OTPOR BOSNE

Goražde: U okviru manifestacije „Dani otpora“ otvoreno Centralno spomen obilježja poginulim braniocima

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na šehidskom mezarju „Kolijevke” i Spomen obilježju ubijenoj i nastradaloj djeci 1992. – 1995., danas je počela tradicionalna Manifestacija „Dani otpora“. 4. (četvrtog) maja 1992.