Goražde: U okviru manifestacije „Dani otpora“ otvoreno Centralno spomen obilježja poginulim braniocima

Goražde: U okviru manifestacije „Dani otpora“ otvoreno Centralno spomen obilježja poginulim braniocima

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na šehidskom mezarju „Kolijevke” i Spomen obilježju ubijenoj i nastradaloj djeci 1992. – 1995., danas je počela tradicionalna Manifestacija „Dani otpora“.

4. (četvrtog) maja 1992. godine, tačno u 7 sati i 5 minuta, ispaljena je prva granata na grad, koja je pogodila zgradu Općine. Bio je to početak potpune opsade Goražda, koja je trajala 1.336 dana i u kojoj je ubijeno više od 4.000 ljudi, većinom civila. Stoga se ova Manifestacija organizuje u znak sjećanja na 04. maj, dan kada je počela opsada grada na Drini i kada stanovnici Goražda odaju počast svim herojima svoga grada i nevinim žrtvama agresorskih napada.

Građani Goražda od toga dana počinju borbu za opstanak i pravo da žive u slobodnoj zemlji ravnopravnih naroda – bez vode, struje, a u danima koji će doći, agresorske snage činile su sve da obustave i humanitarnu pomoć namijenjenu građanima Goražda. Iako je zajedno sa Žepom, Srebrenicom i Bihaćem, UN Goražde proglasio „zaštićenom zonom“, napadi na grad nisu stali.

Opsada grada trajala je sve do potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kada se i definitivno pokazalo kako je ovaj prostor ostao neosvojiv za agresora.

Među delegacijama i zvaničnicima, cvijeće na spomen obilježje šehidskom mezarju „Kolijevke” i spomen obilježju ubijenoj djeci položila je i delegacija Grada Goražda na čelu sa gradonačelnikom Ernestom Imamovićem.

Nakon polaganja cvijeća i učenja Fatihe, na Spomen obilježju ubijenoj i nastradaloj djeci 1992. – 1995. održan je performans „Snivajmo sa Goraždem“, nakon čega je organizovano svečano otvaranje Centralnog spomen obilježja poginulim braniocima Goražda.

Foto: gorazde.ba

O važnosti izgradnje Centralnog spomen obilježja poginulim braniocima Goražda, kao i o važnosti ovog datuma i samom otporu koji je pružen agresoru, prisutnima su govorili gradonačelnik Ernest Imamović, premijerka Vlade BPK-a Aida Obuća, te ministar za boračka pitanja BPK-a Edin Aganović.

U sklopu programa danas je u zgradi Vlade BPK-a održano potpisivanje sporazuma za izradu „Monografije Goražda 1992- 1995.“, dok će se u večernjim satima u Maloj sali održati tribina „Neprocesuiranje ratnih zločina na području Goražda“.

Za sutra u okviru Programa planirano je polaganje cvijeća na mezarje Halida Hubjera i saboraca na mezarju u Hubjerima, zatim će se u Omladinskoj ulici održati Izložba/postavljanje replike ratnog oklopnog kombija „Opresa“, dok će se u večernjim satima u okviru progama RTV BPK prikazati  TV emisija posvećena 30-toj godišnjici od prvog napada na Goražde.

U petak, 06. maja u okviru Programa planirano je učenje jasina u svim džamijama Muftijstva goraždanskog i BPK-a, dok će se istog dana u Maloj sali Centra za kulturu sa početkom u 18h održati promocija knjige „Srebrenica, zaboraviti ne smijem halaliti neću“ autora Hasana Hasanovića.

U nedjelju 08.maja u mjesnoj zajednici Osanica biće održano obilježavanje godišnjice prvog napada na Osanicu, dok će se 12. – 14. maja u organizaciji Udruženja za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca održati manifestacija ”Zaimov do, da se pamti 2022.” i Dan 1. Drinske brigade, te maraton „Tragom drinskih brigada“ (Rorovi-Zaimov Do).

Foto: AA

Slika može predstavljati jedna ili više osoba, ljudi stoje i na otvorenom
Slika može predstavljati 6 osoba, vojna uniforma i na otvorenom

Previous Pusić o nastojanjima Zagreba da mijenja izborni zakon u BiH: Samo obijesna želja, a ne hrvatski interes
Next Sarajevo: Ajka Lokmić iz Starog Grada slavi 108. rođendan

You might also like

NAŠI DANI

Bihać: Odata počast žrtvama genocida u Srebrenici (FOTO)

U znak sjećanja na počinjeni genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i Podrinju, već sedmu godinu za redom udruženje Horizont zajedno sa Ženskom edukativnom organizacijom Iskre organizira “Performans 8372 – Bihać

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Naredio rušenje Aladže džamije: Raspisana međunarodna potjernica za Markom Kovačem

Sud Bosne i Hercegovine donio je naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Markom Kovačem, nastanjenim u Kragujevcu (Srbija), koji je optužen za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče tokom

OTPOR BOSNE

Hronologija događaja 2. maja 1992.: Dan kada su Niški specijalci bili nemoćni

Branioci grada dobili su prvu bitku za Sarajevo, za državu. Bio je to rat. Počela je opsada koja je trajala 1.425 dana. Drugi maj 1992. ostat će upamćen kao dan