Goražde: U okviru manifestacije „Dani otpora“ otvoreno Centralno spomen obilježja poginulim braniocima

Goražde: U okviru manifestacije „Dani otpora“ otvoreno Centralno spomen obilježja poginulim braniocima

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na šehidskom mezarju „Kolijevke” i Spomen obilježju ubijenoj i nastradaloj djeci 1992. – 1995., danas je počela tradicionalna Manifestacija „Dani otpora“.

4. (četvrtog) maja 1992. godine, tačno u 7 sati i 5 minuta, ispaljena je prva granata na grad, koja je pogodila zgradu Općine. Bio je to početak potpune opsade Goražda, koja je trajala 1.336 dana i u kojoj je ubijeno više od 4.000 ljudi, većinom civila. Stoga se ova Manifestacija organizuje u znak sjećanja na 04. maj, dan kada je počela opsada grada na Drini i kada stanovnici Goražda odaju počast svim herojima svoga grada i nevinim žrtvama agresorskih napada.

Građani Goražda od toga dana počinju borbu za opstanak i pravo da žive u slobodnoj zemlji ravnopravnih naroda – bez vode, struje, a u danima koji će doći, agresorske snage činile su sve da obustave i humanitarnu pomoć namijenjenu građanima Goražda. Iako je zajedno sa Žepom, Srebrenicom i Bihaćem, UN Goražde proglasio „zaštićenom zonom“, napadi na grad nisu stali.

Opsada grada trajala je sve do potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kada se i definitivno pokazalo kako je ovaj prostor ostao neosvojiv za agresora.

Među delegacijama i zvaničnicima, cvijeće na spomen obilježje šehidskom mezarju „Kolijevke” i spomen obilježju ubijenoj djeci položila je i delegacija Grada Goražda na čelu sa gradonačelnikom Ernestom Imamovićem.

Nakon polaganja cvijeća i učenja Fatihe, na Spomen obilježju ubijenoj i nastradaloj djeci 1992. – 1995. održan je performans „Snivajmo sa Goraždem“, nakon čega je organizovano svečano otvaranje Centralnog spomen obilježja poginulim braniocima Goražda.

Foto: gorazde.ba

O važnosti izgradnje Centralnog spomen obilježja poginulim braniocima Goražda, kao i o važnosti ovog datuma i samom otporu koji je pružen agresoru, prisutnima su govorili gradonačelnik Ernest Imamović, premijerka Vlade BPK-a Aida Obuća, te ministar za boračka pitanja BPK-a Edin Aganović.

U sklopu programa danas je u zgradi Vlade BPK-a održano potpisivanje sporazuma za izradu „Monografije Goražda 1992- 1995.“, dok će se u večernjim satima u Maloj sali održati tribina „Neprocesuiranje ratnih zločina na području Goražda“.

Za sutra u okviru Programa planirano je polaganje cvijeća na mezarje Halida Hubjera i saboraca na mezarju u Hubjerima, zatim će se u Omladinskoj ulici održati Izložba/postavljanje replike ratnog oklopnog kombija „Opresa“, dok će se u večernjim satima u okviru progama RTV BPK prikazati  TV emisija posvećena 30-toj godišnjici od prvog napada na Goražde.

U petak, 06. maja u okviru Programa planirano je učenje jasina u svim džamijama Muftijstva goraždanskog i BPK-a, dok će se istog dana u Maloj sali Centra za kulturu sa početkom u 18h održati promocija knjige „Srebrenica, zaboraviti ne smijem halaliti neću“ autora Hasana Hasanovića.

U nedjelju 08.maja u mjesnoj zajednici Osanica biće održano obilježavanje godišnjice prvog napada na Osanicu, dok će se 12. – 14. maja u organizaciji Udruženja za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca održati manifestacija ”Zaimov do, da se pamti 2022.” i Dan 1. Drinske brigade, te maraton „Tragom drinskih brigada“ (Rorovi-Zaimov Do).

Foto: AA

Slika može predstavljati jedna ili više osoba, ljudi stoje i na otvorenom
Slika može predstavljati 6 osoba, vojna uniforma i na otvorenom

Previous Pusić o nastojanjima Zagreba da mijenja izborni zakon u BiH: Samo obijesna želja, a ne hrvatski interes
Next Sarajevo: Ajka Lokmić iz Starog Grada slavi 108. rođendan

You might also like

NAŠI DANI

Bajrović: HDZ s 3 posto glasova drži Bosnu i Hercegovinu taocem, to mora prestati!

Iako je razlika u osvojenim glasovima skoro pet puta veća u korist probosanskih stranaka, HDZ BiH u federalnim i državnim institucijama zauzima jednak broj mjesta. Rezultati nedavno održanih lokalnih izbora

NAŠI DANI

USK: Na aferu ‘Diploma’ reagovalo Ministarstvo obrazovanja i MUP – od škole Multilingua izuzeta dokumentacija

  Damir Omerdić, ministar obrazovanja Unsko-sanskog kantona za N1 je kazao da je ministarstvo oformilo komisiju koja će se baviti aferom “Diploma” u tom kantonu, te da je MUP USK

NAŠI DANI

Izraelski premijer ukorio ambasadora u Albaniji zbog uplitanja u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine

Ministarstvo vanjskih poslova Izraela u srijedu je ukorilo svog ambasadora u Albaniji, koji je odgovoran i za Bosnu i Hercegovinu, zbog njegovog uplitanja u unutrašnja pitanja te balkanske zemlje, objavio