Goražde: U okviru manifestacije „Dani otpora“ otvoreno Centralno spomen obilježja poginulim braniocima

Goražde: U okviru manifestacije „Dani otpora“ otvoreno Centralno spomen obilježja poginulim braniocima

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na šehidskom mezarju „Kolijevke” i Spomen obilježju ubijenoj i nastradaloj djeci 1992. – 1995., danas je počela tradicionalna Manifestacija „Dani otpora“.

4. (četvrtog) maja 1992. godine, tačno u 7 sati i 5 minuta, ispaljena je prva granata na grad, koja je pogodila zgradu Općine. Bio je to početak potpune opsade Goražda, koja je trajala 1.336 dana i u kojoj je ubijeno više od 4.000 ljudi, većinom civila. Stoga se ova Manifestacija organizuje u znak sjećanja na 04. maj, dan kada je počela opsada grada na Drini i kada stanovnici Goražda odaju počast svim herojima svoga grada i nevinim žrtvama agresorskih napada.

Građani Goražda od toga dana počinju borbu za opstanak i pravo da žive u slobodnoj zemlji ravnopravnih naroda – bez vode, struje, a u danima koji će doći, agresorske snage činile su sve da obustave i humanitarnu pomoć namijenjenu građanima Goražda. Iako je zajedno sa Žepom, Srebrenicom i Bihaćem, UN Goražde proglasio „zaštićenom zonom“, napadi na grad nisu stali.

Opsada grada trajala je sve do potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kada se i definitivno pokazalo kako je ovaj prostor ostao neosvojiv za agresora.

Među delegacijama i zvaničnicima, cvijeće na spomen obilježje šehidskom mezarju „Kolijevke” i spomen obilježju ubijenoj djeci položila je i delegacija Grada Goražda na čelu sa gradonačelnikom Ernestom Imamovićem.

Nakon polaganja cvijeća i učenja Fatihe, na Spomen obilježju ubijenoj i nastradaloj djeci 1992. – 1995. održan je performans „Snivajmo sa Goraždem“, nakon čega je organizovano svečano otvaranje Centralnog spomen obilježja poginulim braniocima Goražda.

Foto: gorazde.ba

O važnosti izgradnje Centralnog spomen obilježja poginulim braniocima Goražda, kao i o važnosti ovog datuma i samom otporu koji je pružen agresoru, prisutnima su govorili gradonačelnik Ernest Imamović, premijerka Vlade BPK-a Aida Obuća, te ministar za boračka pitanja BPK-a Edin Aganović.

U sklopu programa danas je u zgradi Vlade BPK-a održano potpisivanje sporazuma za izradu „Monografije Goražda 1992- 1995.“, dok će se u večernjim satima u Maloj sali održati tribina „Neprocesuiranje ratnih zločina na području Goražda“.

Za sutra u okviru Programa planirano je polaganje cvijeća na mezarje Halida Hubjera i saboraca na mezarju u Hubjerima, zatim će se u Omladinskoj ulici održati Izložba/postavljanje replike ratnog oklopnog kombija „Opresa“, dok će se u večernjim satima u okviru progama RTV BPK prikazati  TV emisija posvećena 30-toj godišnjici od prvog napada na Goražde.

U petak, 06. maja u okviru Programa planirano je učenje jasina u svim džamijama Muftijstva goraždanskog i BPK-a, dok će se istog dana u Maloj sali Centra za kulturu sa početkom u 18h održati promocija knjige „Srebrenica, zaboraviti ne smijem halaliti neću“ autora Hasana Hasanovića.

U nedjelju 08.maja u mjesnoj zajednici Osanica biće održano obilježavanje godišnjice prvog napada na Osanicu, dok će se 12. – 14. maja u organizaciji Udruženja za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca održati manifestacija ”Zaimov do, da se pamti 2022.” i Dan 1. Drinske brigade, te maraton „Tragom drinskih brigada“ (Rorovi-Zaimov Do).

Foto: AA

Slika može predstavljati jedna ili više osoba, ljudi stoje i na otvorenom
Slika može predstavljati 6 osoba, vojna uniforma i na otvorenom

Previous Pusić o nastojanjima Zagreba da mijenja izborni zakon u BiH: Samo obijesna želja, a ne hrvatski interes
Next Sarajevo: Ajka Lokmić iz Starog Grada slavi 108. rođendan

You might also like

NAŠI DANI

Traže gašenje termoblokova u Bosni, dok se vraćaju elektrane po Evropi

Bosna i Hercegovina ni ovaj put nije poslala zvaničnu državnu delegaciju na Konferenciju Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama, koja se pod nazivom COP27 održava u Sharm El-Sheikhu. A i zašto

NAŠI DANI

Novi američki ambasador u našoj državi: Murphy predao akreditive Komšiću

Novi američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy predao je danas akreditive predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću. Murphy je iskusni diplomata sa 30-godišnjim iskustvom. Prije nego što je otišao na

NAŠI DANI

Obilne padavine izazvale brojne probleme; voda se povlači u TK

Intenzitet kišnih padavina na području Tuzlanskog kantona je manji nego jučer, voda od poplava se je povukla, ali nove nedaće stanovništvu zadaju klizišta, javlja AA. Magistralni put Tuzla – Kladanj