“Podrinjska medresa” bila je najvažnija ustanova Zvornika i šire regije

“Podrinjska medresa” bila je najvažnija ustanova Zvornika i šire regije

Stara zgrada “Podrinjske medrese” u Zvorniku mogla bi postati nacionalni kulturno-historijski spomenik Bosne i Hercegovine.

Naime, Vakufska direkcija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini uputila je zahtjev Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine da zgradu proglasi nacionalnim spomenikom.

– Vakufska direkcija uputila je prijedlog prema Komisiji, a prijedlog je upućen s kompletnom dokumentacijom. Očekujemo da Komisija razmatra i prihvati naš zahtjev -izjavio je za Agenciju MINA Huso Salihović, stručni savjetnik za pravne poslove u Vakufskoj direkciji.

Zgrada “Podrinjske medrese” izgrađena je u 19. stoljeću u centru Zvornika i predstavlja spoj dva utjecaja – orijentalnog i tadašnjeg modernog austro-ugarskog. 

Prema izvorima, to je prva zgrada u Zvorniku koja je zidana i građena od tvrdog materijala. Nakon izgradnje ovakvog objekta, tadašnji  Zvornik počinje da se urbanizuje.

Govoreći o značaju “Podrinjske medrese” predsjednik Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zvornik Mustafa Muharemović je naglasio da je u jednom periodu bila najvažnija ustanova Zvornika i šire regije.

– Darovala je Srednjem Podrinju i dolini Spreče veliki broj imama i muallima. Trajalo je to sve do 1946. godine kada je njenu zgradu privremeno zauzela vojska. Nakon iseljenja vojske, korištena je za smještaj suda. Nakon toga je pretvorena u stambeni objekat, a 1961. godine nacionalizirana – naveo je Muharemović.

0-1.jpeg - Upućen prijedlog da

Dodao je da je, osim svoje obrazovne uloge, “Podrinjska medresa” bila mjesto najznačajnijih događaja, dogovora i skupova za Bošnjake Zvornika.

Podsjetio je da su u gradnji same zgrade Medrese učestvovali mnogi Zvorničani, te da je ona kolektivni vakuf, kako su to danas mnogi objekti u Bosni i Hercegovini.

– Islamska zajednica je prepoznala važnost ovog objekta, te podnijela nominaciju da se uvrsti u kulturno naslijeđe.

Ova zgrada je jedan od rijetkih objekata u gradu Zvorniku koji svjedoči o njegovom urbanom razvoje, pa je zbog toga važan za lokalnu zajednicu. Tako je sve više podrške za ovu inicijativu i od strane srpskog stanovništva – naglasio je, između ostalog, Muharemović.

Vakufnama “Podrinjske medrese” je očuvana i čuva se u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

Također, u Gazi Hurev-begovoj biblioteci nalazi se i dio bogate biblioteke zvorničke medrese, koja je služila muderrisima i učenicima.

“Podrinjska medresa” okupljala je muderrise i učenike ne samo iz Zvornika, nego i iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine. 

Previous Trojka je pustila sve, a nije tražila ništa
Next Nakon pet godina u Italiji, Emrah se vratio u rodno mjesto i pokrenuo "Begovu farmu"

You might also like

BAŠTINA

Stećci u Mršićima, Vlasenica

  Mršići su selo koje je od Vlasenice udaljeno oko 6 km. zračne linije na sjevernu stranu. Na Mršića brdu, poviše sela, nalazi se nekropola sa 7 stećaka (2 sanduka

NAŠI DANI

NUBBiH obilježava 75. godišnjicu osnivanja i rada

Nacionalna i unverzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH) ove godine obilježava 75. godišnjicu od svog osnivanja i rada, prenosi Fena. Kako je kazao direktor NUBBiH Ismet Ovčina, ova institucija jedan od prepoznatljivih

NAŠI DANI

Oko 350 studenata danas je pohodilo bosanski kraljevski grad Bobovac

Oko 350 studenata iz cijele Bosne i Hercegovine danas je pohodilo kraljevski grad Bobovac u sklopu Studentskih pohoda. Uz intoniranje himne Bosne i Hercegovine podignute su zastava Bosne i Hercegovine