U Sarajevu promovirana monografija “Živa lomača – Bikavac u Višegradu (27. juni 1992.)”

U Sarajevu promovirana monografija “Živa lomača – Bikavac u Višegradu (27. juni 1992.)”

U Bošnjačkom institutu u Sarajevu u utorak je održana promocija monografije “Živa lomača – Bikavac u Višegradu (27. juni 1992.)”, autora Ermina Kuke, javlja Anadolija.

Inicijator projekta i izdavač Monografije je Udruženje “Žena – žrtva rata”, na čelu sa Bakirom Hasečić, a rukovodilac projekta i autor Monografije je Ermin Kuka, viši naučni saradnik Univerzitet u Sarajevu – Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Autor Kuka je pred sami početak promocije kazao je novinarima kako je monografija rađena na dokumentiran način, uz korištenje relevantne građe i izjava preživjelih žrtava.

“Pogotovo izjava Zehre Turjačanin, koja je jedina preživjela spaljivanje civila na Bikavcu. Ova monografija dokazuje i pokazuje genocidnu namjeru srpskih oružanih formacija da u potpunosti etničke očiste prostor Višegrad”, poručio je Kuka.

Dodao je kako su za pretvaranje multietničkog grada Višegrada u etnički čist prostor korišteni najmonstruozniji zličini, izvršeni nad bošnjačkim civilima. Rezultat svega je, kako je istakao, činjenica da je u Višegradu danas u potpunosti promijenjena etnička struktura stanovništva.

“Danas se u Višegradu slave baš ono zločinci koji su počinili da monstruozni zločin, a spaljivanje živih civila je zaista zdravom ljudskom razumu neshvatljivo”, dodao je Kuka, napominjući kako je već urađena monografija koja tematizira drugu živu lomaču u Višegradu, u Pionirskoj ulici.

Bakira Hasečić je istakla kako je vrlo značajno da je dokumentirano obrađena i zločin na Bikavcu.

“Ne samo zbog živo zapaljenih civila, već zbog članova porodica ubijenih, a posebno zbog budućih generacija, naš cilj je bio da u ovoj monografiji prikažemo istinu. Istinu koja je presuđena, da niko više ne može negirati, jer mi i danas širom BiH imamo negatore i genocida u drugih pravosnažnih presuda”, kazala je Hasečić.

U Sarajevu promovirana monografija "Živa lomača – Bikavac u Višegradu (27. juni 1992.)"

Napominjući kako je ovo period godine kada se obilježavaju godišnjice najtežih zličina u Višegradu i drugim dijelovima BiH, Hasečić kaže kako je ovo doba godine kada se vraća u te teške trenutke.

“Teško je, ali borićemo se dok smo živi za pravdu i istinu protiv svih ratnih zločinaca”, zaključila je Hasečić.

Promotori monografije bili su Rasim Muratović, naučni savjetnik i direktor Univerzitet u Sarajevu – Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, Amir Kliko, viši naučni saradnik Univerzitet u Sarajevu – Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava i Hamza Memišević.

Podsjećamo, u višegradskom naselju Bikavac, na samom istoku Bosne i Hercegovine, pripadnici vojske i policije Republike Srpske zatočili, a potom zapalili više od 70 bošnjačkih žena i djece.

Najmlađa žrtva bila je stara samo godinu dana. Jedina koja je preživjela ovaj zločin jeste Zehra Turjačanin koja je o strahotama na Bikavcu svjedočila pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Za zločin na Bikavcu pravosnažnom presudom u MKSJ osuđeni su Milan Lukić na doživotnu kaznu zatvora i Sredoje Lukić na 27 godina zatvora. Za zločine u Višegradu suđeno je i pred domaćim sudovima u Bosni i Hercegovini.

Previous Poplave zahvatile sjeverne dijelove BiH, najkritičnije u Tesliću
Next Dan bijelih traka: Na sarajevskoj Vijećnici ispisana imena i prezimena ubijene djece Prijedora

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Sanska dolina je krajiška Srebrenica

Umjesto sina jedinca, Nedžada, Latif Jusić miluje njegov nišan u šehidskom mezarju u selu Prhovo, desetak kilometara od Ključa. A, osim sina Nedžada (1970.), Latif je izgubio i tri kćerke,

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Na Međunarodni dan maternjeg jezika počinje manifestacija ‘Dani Instituta za jezik 2023’

 Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu najavio je različite sadržaje za  manifestaciju ‘Dani Instituta’, koja počinje na Međunarodni dan maternjeg jezika – 21. februara i završava 21. marta na Svjetski

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Na današnji dan zvanično je završena opsada Sarajeva

Na današnji dan, 29. februara 1996. godine, zvanično je završena opsada Sarajeva. Opsada je počela 5. aprila 1992. godine. Opsada Sarajeva trajala je 1425 dana i najduža je opsada jednog