Bajram u Srebrenici: Centralna svečanost održana u Bijeloj džamiji

Bajram u Srebrenici: Centralna svečanost održana u Bijeloj džamiji

Bošnjaci širom Bosne i Hercegovine, pa tako i u Srebrenici klanjanjem bajram namaza danas su dočekali jedan od najradosnijih praznika Kurban bajram, javlja Anadolu.

Centralna bajramska svečanost za područje Medžlisa IZ Srebrenica održana je tradicionalno u Bijeloj džamiji u Srebrenici.

Pored Bijele džamije bajram namaz je klanjan još i u Sućesci, Potočarima, Luci i Krušev Dolu, Osmačama, Slapovićima, Dobraku i Osatu.

Slika

Damir ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica je u bajramskoj hutbi u Bijeloj džamiji, koja je bila mala da primi sve vjernike, poručio da Kurban bajram simbolizuje žrtvu.

“Neka kurban bude naš zalog za dobro i oprost kod uzvišenog Allaha dž. š. Bitno je zajedništvo i sloga, pogotovo u mjestu gdje mi živimo, u Srebrenici gdje smo se vratili, uradili i žrtvovali mnogo”, rekao je Damir ef. Peštalić koji je poručio:

“Bajramskom radošću oplemenimo naše porodice. U ovim danima posebnu težinu ima lijepa riječ i molim vas da niko od naših starijih, samih, i nemoćnih u ovim danima ne bude sam”.

Slika

Damir ef. Peštalić je uputio i tradicionalnu bajramsku čestitku riječima “Bajram šerif mubarek olsun”.

Previous Bajram-namaz u Begovoj džamiji u Sarajevu: Samo ako se svi držimo zajedno možemo biti na dobitku
Next Gradonačelnica Sarajeva radost Kurban bajrama podijelila sa svojim sugrađanima, uz druženje i darivanje baklave

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Sarajevo u ramazanskom ruhu

Tradicionalnim pucnjem iz topa sa sarajevske Žute tabije ozvaničen je početak ramazana, odabranog mjeseca za muslimane. Večerašnjim zalaskom sunca nastupio je mjesec ramazan, mjesec posta muslimana. Tobdžija, koji svakog dana

DUHOVNOST

Bajram-namaz u Ferhadiji u Banjaluci

U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci vjernici su jutros uz poštivanje epidemioloških mjera klanjali bajram-namaz obilježavajući Kurban bajram. Nusret ef. Abdibegović, muftija banjalučki, poručio je da su blagdani dani gdje ljudi

DUHOVNOST

Svečano otvorena manifestacija Dani o Allahovom Poslaniku ‘Selam, ya Resulallah’

  Bogatim kulturno-vjerskim programom na Baščaršiji večeras je svečano otvorena 14. manifestacija “Dani o Allahovom Poslaniku ‘Selam, ya Resulallah”, koja će kroz 21 sadržaj za sve uzraste oko mjesec dana