ASA grupacija će na području općine Bosanski Petrovac izgraditi dvije fotonaponske elektrane

ASA grupacija će na području općine Bosanski Petrovac izgraditi dvije fotonaponske elektrane

ASA grupacija dobila odobrenje za građenje dvije fotonaponske elektrane

Mustafa Ružnić, premijer USK i Adnan Alagić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u Vladi Unsko-sanskog kantona su predstavnicima ASA grupacije zvanično uručili odobrenja za građenje dvije fotonaponske elektrane ASA L1 i ASA L2, obje  instalisane nazivne snage po 4 MW, odobrene snage priključenja ukupno 8 MW, a čija gradnja je planirana na području općine Bosanski Petrovac.

ASA grupacija, kroz ASA energiju kao nosioca poslova, 2020. godine izrazila je opredijeljenost za ulaganje u objekte za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, konkretno u izgradnju solarnih elektrana na području USK. Ovih dana su predstavnici grupacije zvanično preuzeli odobrenja za građenje.

Premijer Ružnić i ministar Alagić, zahvalili su predstavnicima investitora i poželjeli im uspješan rad na realizaciji projekta koji stavlja resurse obnovljive energije u svrhu razvoja i koji je ulaganje  u energetsku sigurnost države kao i  ulaganje u zaštitu okoliša a uz to donosi i dodatno poboljšanje privrednog ambijenta.

– Pored toga što smo USK doveli na korak do zavidne energetske stabilnosti kroz proizvodnju čiste energije, imamo i konkretne rezultate naših napora da potaknemo projekte  proizvodnje čiste energije stvaranjem povoljnog okruženja za investicije. Krajina ima potencijale energije vjetra i sunca ali trebalo je stvoriti uvjete za korištenje ovih resursa i privlačenje investitora jer je riječ  o višemilionskim ulaganjima u projekte izgradnje postrojenja a kojima prethodi dugotrajna pripremna procedura. Sa ovim, imamo odobrenu  gradnju tri postrojenja a u završnim pripremama  i dozvole za gradnju još tri solarne elektrane,  također na području Bosanskog Petrovca, kaže premijer Ružnić.

Premijer USK i ministar Alagić ukazuju da je cijeli proces zahtijevao efikasnost, odgovornost i timski rad. 

– Kvalitetna koordinacija i saradnja ministarstava za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline, privrede te poljoprivrede i šumarstva, odgovoran i efiksan rad zaposlenih pokazao je da je ovaj Kanton spreman i odgovoran partner investitorima, a to potvrđuje i današnja najava ASA grupacije da, pored ovog, planiraju i nove projekte na području našeg Kantona, kaže ministar Alagić.

Previous Pele čestitao Argentini i Messiju, pohvalio Mbappea i Maroko
Next Proces koji traje deset godina: Osnovni sud u Srebrenici utvrdio diskriminaciju bošnjačkih đaka iz Konjević Polja

You might also like

Ekonomija/Biznis

Premijer Novalić u Brčkom: Projekti vrijedni 165 miliona KM

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zajedno s delegacijom Vlade FBiH,  danas je u Brčkom održao radni sastanak s gradonačelnikom Brčko Distrikta BiH Esedom Kadrićem, zamjenikom gradonačelnika Antom Domićem, te glavnim

Ekonomija/Biznis

Pogledajte kako će izgledati novi terminal Aerodroma Sarajevo

Međunarodni aerodrom Sarajevo iz godine u godinu bilježi rekordan broj putnika i uskoro njegov kapacitet neće biti dostatan da odgovori na potrebe putnika. Iz toga razloga je planirano proširenje i povećanje

MADE IN BOSNIA-387

Laboratorija iz SAD-a dokazala snažno inhibitorno djelovanje Lysobact spreja

Nedavno okončano ispitivanje provedeno na Odjelu za mikrobiologiju i imunologiju Univerziteta u Sjevernoj Karolini u Sjedinjenim Američkim Državama, potvrdilo je da Lysobact P Spray® sprečava razvoj mišijeg koronavirusa (M-CoV) koji