Baždarević: Protiv Španije u najjačem sastavu, za Japan ćemo još vidjeti…

Baždarević: Protiv Španije u najjačem sastavu, za Japan ćemo još vidjeti…

Za najviše deset dana objavit ću spisak igrača za prijateljsku utakmicu sa Španijom, koju igramo 29. maja u St. Gallenu, u Švicarskoj, kao i za Kirin kup, turnir na kojem ćemo nastupiti u Japanu, rekao je za Anadolu Agency (AA) Mehmed Baždarević, selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Iako nije želio pričati o imenima dok ne obavi dodatne sastanke sa saradnicima u stručnom štabu, ali i sa čelnicima Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH) očito je da će Baždarevićev naredni spisak reprezentativaca biti širi u odnosu na prethodne.

„Protiv evropskog prvaka Španije u St. Gallenu igrat ćemo u najjačem sastavu. Pokušat ćemo im pokazati zube i nadam se odigrati dobro protiv super jakog protivnika, tj. dati svima do znanja da možemo svakome parirati“, istakao je Baždarević, spomenuvši probleme u kojima se našao:

„Najjači tim bit će veoma teško povesti u Japan. Sa druge strane, imamo i obavezu prema organizatorima turnira. No, za mene je najvažnija reprezentacija, pozitivna atmosfera u kojoj moramo dočekati septembarski start kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Logično je da na daleki višednevni put moramo poštedjeti neke od igrača koji su imali iscrpne sezone i povrede. To moramo uraditi zbog reprezentacije, da bi ti igrači predahnuli, oporavili se u kratkoj ljetnoj pauzi i da bi bili 100 posto spremni za početak kvalifikacija i utakmicu sa Estonijom“.

Shodno tome, kaže “za Japan još ćemo vidjeti ko će ići“.

– O tome ću odlučiti početkom naredne sedmice nakon niza sastanaka sa saradnicima u stručnom štabu, ali i ljudima u Savezu. Moramo biti pametni i obazrivi. I još nešto je jako bitno. Nama treba ozbiljan skauting, da na licu mjesta pogledamo Estoniju, novu reprezentaciju Grčke, Kipar. I oni će igrati krajem maja i početkom juna. Ništa nije alarmantno. Vjerujem da ćemo napraviti dobar plan za sve, te imati dovoljan broj igrača da odigramo dobro protiv Španije, ali i da u Japanu pokušamo i osvojiti turnir u konkurenciji Danske, Bugarske i domaćina – naglasio je Baždarević, izrazivši posebnu želju da ponovo šansu ukaže i igračima koji ozbiljno kucaju na vrata reprezentacije:

– Naravno, da ćemo protiv Španije igrati na rezultat, ali jako je bitno dati šansu, barem deset, 15 minuta momcima na koje ozbiljno računamo u narednom periodu. Jednom Haris Duljeviću veoma je bitno, ako budemo u prilici, dati mu određenu minutažu protiv Španaca. Da odigra odlično u Japanu, da se nametne… I ne samo on, ima tu mnogo igrača kojima želimo osvježiti reprezentaciju. Hoćemo da formiramo široku bazu reprezentativaca. To nam treba za vrhunske rezultate, za plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Liecester dokazao da je u fudbalu sve moguće 

I Baždarević je oduševljen Liecesterovim senzacionalnim osvajanjem titule prvaka Engleske.

– Napravili su veliki rezultat. Dokazali su da je u fudbalu sve moguće. Nisu tek tako došli do trofeja. Imaju pet, šest klasnih, svjetskih igrača, odličnog trenera. Uz sve to, sve im se poklopilo. Nisu imali povreda. Za razliku od konkurenata nisu igrali Ligu prvaka, bili su odmorniji. Sve stvari koji treba da se dese u fudbalu njima su se desile ove sezone. Ne vjerujem da u narednom šampionatu mogu ponoviti sličan uspjeh – mišljenja je Baždarević.

Neutralan o Kosovu u UEFA-i 

Na pitanje kako komentariše današnji prijem Fudbalskog saveza Kosova u Evropsku fudbalu asocijaciju (UEFA), Baždarević je kratko i diplomatski odgovorio:

– Imam puno prijatelja i na Kosovu i u Srbiji i zbog toga bih ostao po strani, neutralan kada je ova tema u pitanju. Uostalom, godinama se bavim samo fudbalom. Trener sam i samo mogu reći da ako se sastanemo ikada sa Kosovom dat ću sve od sebe da ih pobijedimo, kao i bilo koju drugu reprezentaciju.

Previous Prije 24 godine miniran i zapaljen stadion Grbavica (Video)
Next Ilidža donijela važnu odluku: Klađenje ili sendvič?

You might also like

SPORT

SP: Muzaferija 15. u alpskoj kombinaciji

Bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija osvojila je 15. mjesto u alpskoj kombinaciji na Svjetskom prvenstvu u Courchevel Meribelu. Muzaferija je nakon prve vožnje superveleslaloma zauzimala 24. mjesto, ali je u drugoj vožnji

SPORT

Mirza Teletović: Svi dugujemo nešto ovoj državi, Jablanica je moj dom

Proslavljeni bosanski košarkaš Mirza Teletović u Jablanici je otvorio košarkaški kamp, na istom terenu na kojem je napravio prve igračke korake. Budući košarkaši i košarkašice imat će priliku na novoj

SPORT

Baždarević i Petković: Selektori i stari poznanici o meču Švicarska – Bosna i Hercegovina

Na stadionu u Cirihu izuzetno je pozitivna atmosfera među sportskim prijateljima. Na okupu su nekadašnji saigrači “ljuti” protivnici s terena i prijatelji, Vladimir Petković, Jasmin Baković, Meša Baždarević i Senad