Brojni turistički potencijali Tuzlanskog kantona prezentirani na sajmu EXPO 2020 u Dubaiju

Brojni turistički potencijali Tuzlanskog kantona prezentirani na sajmu EXPO 2020 u Dubaiju

Ministarstvo trgovine i turizma Vlade Tuzlanskog kantona i Turistička zajednica TK predstavili su danas na EXPO izložbi u Dubaiju, turističku ponudu ovog dijela Bosne i Hercegovine.

-Tuzlanski kanton je najveći i najmnogoljudniji kanton i drugi po broju registrovanih firmi  u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ovaj kanton je tokom proteklih decenija prvenstveno bio poznat kao industrijski centar ali se u posljednje vrijeme prepoznaje i značaj turizma kao vrlo atraktivne i perspektivne privredne djelatnosti, zbog toga su i ulaganja u turizam iz godine i godinu sve značajanija, izjavila je za Fenu Dželmina Huremović, pomoćnica ministra za turizam u Vladi TK, koja je zajedno s kolegama iz Turističke zajednice TK i  predstavila potencijale ovog kantona na EXPO-u.

Kako navodi, brojnim posjetiocima predstavili su Bosnu i Hercegovinu koja je bogata prirodnim ljepotama i kulturno-historijskim naslijeđem koje seže još do neolitskog doba i svakako posjeduje veliki potencijal za razvoj turizma.

-Vjerujem da će u narednom periodu turizam zauzeti značajno mjesto u ostvarivanju društvenog bruto proizvoda i da će biti pokretačka snaga za druge privredne grane.

Mi smo relativno mala zemlja te je posebno važno da iskoristimo svaku priliku i zajedno sa turističkim zajednicama iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine prezentiramo u svijetu našu zemlju kao jedinstvenu turističku destinaciju, ističe Huremović, posebno naglašavajući značaj Međunarodnog aerodroma Tuzla u povezivanju TK sa ostatkom svijeta.

Pri tome, dodaje, ne treba zanemariti ni blizinu aerodroma u Sarajevu, Zagrebu i Beogradu, što Tuzlanski kanton dodatno čini poželjnom i lako dostupnom destinacijom za turiste iz cijelog svijeta. 

Zajedno s Tuzlanskim, bogatu turističku ponudu na EXPO 2020 predstavio je i Kanton Sarajevo preko svoje turističke zajednice. 

(Agencije/MiruhBosne)

Previous Sarajevo će u junu ugostiti velika svjetska imena iz svijeta nauke i umjetnosti
Next Bijeljina i danas ima ulicu “Arkanove garde”: “Ovo je grad na kraju svijeta”

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Veliki broj turista uživa u lijepom vremenu i znamenitostima Sarajeva

   Sunce i temperature koje se kreću i do 25 stepeni Celzijusa bile su povod za šetnju i uživanje u lokalnim sarajevskim kafićima i restoranima velikom broju domaćih i stranih

BH RAZGLEDNICA

Turistički kompleks Crepljani, Hadžići

Postoji mnogo fascinantnih destinacija u cijeloj Bosni i Hercegovini podesnih za sve vrste turista. Jedna takva će definitivno biti apartmansko naselje “Country side” u mjestu Crepljani, općina Hadžići. Lokacija apartmanskog

TURIZAM

Bosna i Hercegovina na listama preporučenih turističkih destinacija

Ukoliko ste razmišljali gdje provesti naredni godišnji odmor a neodlučni ste, web stranica Lonely Planet preporučuje deset originalnih mjesta u svijetu među kojima je i Mostar. Bosna i Hercegovina je