CIK BIH: Opći izbori 2. oktobra

CIK BIH: Opći izbori 2. oktobra

Opći izbori u Bosni i Hercegovini bit će održani 2. oktobra ove godine, rekao je danas predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK) Suad Arnautović, a to tijelo 4. maja objavit će odluku o raspisivanju izbora.

Na redovnoj sjednici CIK-a održanoj u Sarajevu Arnautović je kazao kako je izvjesno da će izbora biti jer je to obaveza koja proistječe iz Izbornog zakona koji je na snazi a do sada nije bilo dogovora o njegovim izmjenama koje bi se morale potvrditi i u državnom parlamentu.


“CIK će postupati u skladu odredbama Izbornog zakona i striktno se pridržavati rokova koji su tamo propisani a jedan od njih je da najmanje 150 dana prije provedbe treba raspisati izbore”, pojasnio je Arnautović.

Najavio je sjednicu CIKA-a za 4. maja i formalnu objavu odluke o raspisivanju oktobarskih izbora.

Potvrdio je kako je i dalje problem osigurati sredstava za provedbu izbora jer Vijeće ministara BiH odnosno Ministarstvo finansija do sada nisu pozitivno odgovorili niti na jedan zahtjev CIK-a da se to riješi.
Najveći dio troškova za provedbu izbora osigurava se iz državnog budžeta no zbog političkih blokada on za 2022. godinu do danas nije usvojen pa nema ni formalne pretpostavke da se na taj način odobri potrebni iznos.
Iz CIK-a su tražili da se taj problem riješi izdvajanjem sredstava iz akumuliranog viška prihoda iz ranijih godina no Vijeće ministara o tome do sada još nije raspravljalo a Izborna komisija nije dobila nikakvo pojašnjenje.


Arnautović je podsjetio kako Vijeće ministara mora riješiti taj problem u periodu od 15 dana nakon raspisivanja izbora jer je to obaveza koja također proistječe iz izbornog zakona.
Upozorio je kako postoje izričite zakonske odredbe kojima se sankcioniraju oni koji onemogućavaju birače da ostvare svoje glasačko pravo.
“Ukoliko ocijenimo da je počinjeno kazneno djelo u odnosu na izborni proces to ćemo prijaviti nadležnom tužiteljstvu”, zaprijetio je Arnautović.

Izvor: Agencije

Previous Ovako su građani i mediji pozdravili oslobađajući presudu Vikiću i ostalima (Video)
Next Skijaške vještine steklo više od 4.000 učenika šestih razreda osnovnih škola u KS

You might also like

NAŠI DANI

Inicijativa za smjenu zamjenice predsjednika Skupštine grada Novog Sada

  “Neprihvatljivo veličanje četničkih zločina u Višegradu” Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini grada Novog Sada pokrenula je danas inicijativu za smjenu Branke Bežanov sa mjesta zamjenice predsjednika

NAŠI DANI

Akademska zajednica na skupu u Zenici razmatrala ulogu i odluke visokog predstavnika

Pravni fakultet Univerziteta u Zenici danas je bio domaćin naučne konferencije na temu “Uloga visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini: Pravne i politološke refleksije”, kojom je akademska zajednica željela dati

OTPOR BOSNE

Obilježen Dan općine i 25. godišnjica oslobođenja Kalesije (Video)

Nizom kulturnih, sportskih i drugih prigodnih manifestacija u Kalesiji je proteklih dana upriličeno obilježavanje 23. maja, Dana općine i 25. godišnjice oslobođenja Kalesije. Tim povodom danas je održana svečana akademija,