CIK BIH: Opći izbori 2. oktobra

CIK BIH: Opći izbori 2. oktobra

Opći izbori u Bosni i Hercegovini bit će održani 2. oktobra ove godine, rekao je danas predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK) Suad Arnautović, a to tijelo 4. maja objavit će odluku o raspisivanju izbora.

Na redovnoj sjednici CIK-a održanoj u Sarajevu Arnautović je kazao kako je izvjesno da će izbora biti jer je to obaveza koja proistječe iz Izbornog zakona koji je na snazi a do sada nije bilo dogovora o njegovim izmjenama koje bi se morale potvrditi i u državnom parlamentu.


“CIK će postupati u skladu odredbama Izbornog zakona i striktno se pridržavati rokova koji su tamo propisani a jedan od njih je da najmanje 150 dana prije provedbe treba raspisati izbore”, pojasnio je Arnautović.

Najavio je sjednicu CIKA-a za 4. maja i formalnu objavu odluke o raspisivanju oktobarskih izbora.

Potvrdio je kako je i dalje problem osigurati sredstava za provedbu izbora jer Vijeće ministara BiH odnosno Ministarstvo finansija do sada nisu pozitivno odgovorili niti na jedan zahtjev CIK-a da se to riješi.
Najveći dio troškova za provedbu izbora osigurava se iz državnog budžeta no zbog političkih blokada on za 2022. godinu do danas nije usvojen pa nema ni formalne pretpostavke da se na taj način odobri potrebni iznos.
Iz CIK-a su tražili da se taj problem riješi izdvajanjem sredstava iz akumuliranog viška prihoda iz ranijih godina no Vijeće ministara o tome do sada još nije raspravljalo a Izborna komisija nije dobila nikakvo pojašnjenje.


Arnautović je podsjetio kako Vijeće ministara mora riješiti taj problem u periodu od 15 dana nakon raspisivanja izbora jer je to obaveza koja također proistječe iz izbornog zakona.
Upozorio je kako postoje izričite zakonske odredbe kojima se sankcioniraju oni koji onemogućavaju birače da ostvare svoje glasačko pravo.
“Ukoliko ocijenimo da je počinjeno kazneno djelo u odnosu na izborni proces to ćemo prijaviti nadležnom tužiteljstvu”, zaprijetio je Arnautović.

Izvor: Agencije

Previous Ovako su građani i mediji pozdravili oslobađajući presudu Vikiću i ostalima (Video)
Next Skijaške vještine steklo više od 4.000 učenika šestih razreda osnovnih škola u KS

You might also like

NAŠI DANI

Obilne padavine izazvale brojne probleme; voda se povlači u TK

Intenzitet kišnih padavina na području Tuzlanskog kantona je manji nego jučer, voda od poplava se je povukla, ali nove nedaće stanovništvu zadaju klizišta, javlja AA. Magistralni put Tuzla – Kladanj

NAŠI DANI

Od 09. augusta voz Sarajevo-Hadžići (Pazarić) -Sarajevo

Zakonom o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranju putničkog i kombinovanog saobraćaja (Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine, Godina X – Broj 57 od 21.11.2003. godine, član 11, 12, 13 i

NAŠI DANI

Građani dali podršku Vikiću i ostalima, među njima i poznata rediteljica

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno suđenje Draganu Vikiću, Jusufu Pušini, Nerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčiću, optuženima za zločin protiv ratnih zarobljenika na području Sarajeva. I ovaj put