Dan Armije RBiH: Svečani prijem za generale i komandante II korpusa

Dan Armije RBiH: Svečani prijem za generale i komandante II korpusa

Svečani prijem za bivše generale i komandante jedinica Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, te članove Koordinacije boračkih saveza i udruženja danas su, u okviru obilježavanja godišnjice formiranja Armije RBiH, upriličili predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona (TK) Žarko Vujović i kantonalni premijer Irfan Halilagić.

Premijer Halilagić je povodom godišnjice uputio čestitke svim pripadnicima Armije, te izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da TK na dostojanstven način obilježava ovaj izuzetno značajan datum iz naše novije historije.

– Događaji poput današnjeg, ali i cjelokupno obilježavanje godišnjice formiranja Armije koja je odbranila slobodu i sačuvala cjelovitost i suverenitet Bosne i Hercegovine, prilika su da se zahvalimo generalima, komandantima ali i svim pripadnicima Armije RBiH za njihov angažman i doprinos kojeg su dali u odbrani naše domovine – kazao je, između ostalog, Halilagić.

Generali i komandanti su izrazili radost što se ovoj godišnjici posvećuje značajna pažnja.

– Ovaj datum mora biti dostojno obilježavan u svim institucijama TK, posebno u školama. Pažnja koja se ovom datumu pridaje važna je zbog mlađih generacija koje tek dolaze. U tom smislu i početak izučavanja događaja iz ratnog perioda 1992-‘95. u okviru nastavnog programa u 9. razredu osnovnih škola značajan je iskorak koji je napravljen prošle godine – kazao je predsjednik Skupštine Vijović.

Istaknuo je kako mlade generacije, zbog svoje budućnosti, trebaju poznavati svoju historiju, ulogu i značaj kojeg su Armija i njeni pripadnici imali u odbrani Bosne i Hercegovine.

I današnji susret je iskorišten kako bi se naglasila potreba stalne brige za boračku populaciju, rješavanje prioritetnih problema za porodice šehida i poginulih boraca i ratne vojne invalide, a to su stambeno zbrinjavanje, školovanje djece, liječenje i zapošljavanje, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje TK.

Opširnije u video prilogu RTV TK.

Previous Zaduženost FBiH po glavi stanovnika skoro dvostruko manja u odnosu na zaduženost drugog entiteta
Next U Mostaru ispod Starog mosta iftarilo 1.300 postača

You might also like

BAŠTINA

Dan džamija: Prije 22 godine do temelja je srušena džamija Ferhadija u Banjoj Luci

– Sačuvana Saborna crkva u Sarajevu i srušena džamija Ferhadija u Banjaluci, govore sve o nama i njima. Ovi kameni svjedoci ne lažu i mogu stati nasuprot sve njihove propagande.

NAŠI DANI

U Travniku počinje velika ekološka akcija „Sedmica društvene odgovornosti“ – Učešće najavili brojni građani

U Travniku je jučer najavljena kampanje „Sedmica društvene odgovornosti“ za koju se prema dosadašnjim prijavama i interesovanju građana, predviđa da će biti jedna od najmasovnijih i najorganiziranijih ekoloških akcija do

NAŠI DANI

Hebrejski univerzitet u Jerusalemu otpustio profesoricu koja je optužila Izrael za genocid u Gazi

Profesorica Hebrejskog univerziteta u Jerusalemu dr. Nadera Shalhoub-Kevorkian suspendovana je sa funkcije nakon što je optužila Izrael da je izvršio genocid nad Palestincima u Gazi, prenosi Anadolu. Prema pisanju izraelskog