Derbi Velež – Zrinjski među 20 najvećih u svijetu fudbala

Derbi Velež – Zrinjski među 20 najvećih u svijetu fudbala

Početak nove sezone u fudbalskoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine počinje već u vikendu pred nama.

Titulu prvaka brani FK Sarajevo, nakon što je prekinuta liga zbog još uvijek aktelne epedimije, a taj klub bio vodeći na tabeli. Za klub iz glavnog grada veže se i vijest da su dobili na korištenje stadion Asim Ferhatović Hase, na 30 godina.

U ligi ćemo ove sezone gledati i povratnike Olimpik i Krupu. Zenički Čelik je na žalost domaćih ljubitelja fudbala ispao iz lige, prvi put od kada se igra bosanska lige – krenut će od kantonalnog nivoa. Razlozi krize su finansijske prirode prevashodno.

Publike neće biti ni na početku nove sezone. Vrijedi pomenuti da je liga dobila novog sponzora, opet je riječ o telekomunikacijskoj kompaniji, te će sada nositi naziv M:tel PLBiH.

A ovih dana je poznati časopis FourFourTwo objavio listu 50 najvećih derbija u svijetu fudbala.

Visoko mjesto na listi zauzeo je mostarski derbi Velež – Zrinjski (17.) i najbolje je rangiran u ovom dijelu Evrope.

-Mostarski derbi jedan je od najfascinantnijih i burnijih sudara na svijetu. U Bosni i Hercegovini grad Mostar geografski je podijeljen rijekom Neretvom – i taj je riječni raskol (plus rat ili dva) pomogao u stvaranju etno-kulturne podjele između primarno katoličke hrvatske zapadne obale i pretežno bošnjačke muslimanske istočne obale – navodi se u opisu ovog hercegovačkog derbija.

U vezi Zrinjskog kažu da je već dugo poistovjećivan s hrvatskim nacionalizmom, dok su Velež osnovali etnički miješani komunisti.

-Zrinjski ostaje totem hrvatskog identiteta, ali Velež je složeniji: još uvijek su lijevo orijentisani (njihovi navijači nose slike Che Guevare i maršala Tita).

Za najveći derbi proglašen je onaj argentinski, Boca Juniors vs River Plate.

Previous Film 'Quo Vadis, Aida?' u programu Toronto film festivala
Next Sandžak: Bajram kakav Novi Pazar ne pamti

You might also like

SPORT

Reprezentacija dočekuje Kipar: Džeko lovi rekord legendarnog Ševčenka

Džeko je trenutno na brojci od 20 golova, a u kvalifikacijama od njega je više zabio samo legendarni Ukrajinac Andrij Ševčenko (26) Edinu Džeki još sedam golova treba da bude

SPORT

Bosnić: Ovi momci zaslužuju da napunimo dvoranu koliko se može, želimo pobjedu

Košarkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine očekuju utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023. godine u Japanu, Filipinima i Indoneziji, a uoči prvog meča protiv Češke održana je press konferencija na kojoj

ŽIVOT

Šestogodišnji Ismail Zulfić: Od dječaka koji se bojao plivanja do osvajača zlatne medalje

Šestogodišnji Ismail Zulfić iz Zenice, dječak rođen bez ruku, ne prestaje da oduševljava sve u regiji i šire. Ovaj hrabri dječak je prije nekoliko dana na Devetom regionalnom prvenstvu Hrvatske