Ekshumacija u Kozluku: Na lokalitetu deponije strijeljano oko 1.000 žrtava bošnjačke nacionalnosti

Ekshumacija u Kozluku: Na lokalitetu deponije strijeljano oko 1.000 žrtava bošnjačke nacionalnosti

Uprkos teškim vremenskim uslovima, ekshumacija na deponiji u Kozluku se nastavlja, a na površini su primjećeni obrisi još najmanje 15 posmrtnih ostataka žrtava.

Uz do sada pronađenih 15 posmrtnih ostataka, broj pronađeni posmrtnih ostataka se uvećao na 30, a novi posmrtni ostaci pronalaze se iz sata u sat, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

– Tužilaštvo BiH, zajedno sa predstavnicima ICMP-a, Instituta za nestale osobe i Haškog tribunala zajedničkim naporima dugo je radilo na pronalasku ove lokacije, a aktivnosti na eksumaciji su pokrenute nakon što je prije 10-ak dana, glavni tužilac Tužilaštva BiH putem predstavnika žrtava, dobio insajdersku informaciju od savjesnih građana o mogućim lokacijama masovne grobnice, nakon čega je odmah naređen intenzivan proces ekshumacije na lokalitetu u Kozluku. Istražioci Tužilaštva BiH, nalaze se već oko sedam dana na lokaciji ekshumacije, gdje koordiniraju rad ovlaštenih službenih osoba u procesu ekshumacije, naveli su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Foto: Tužiteljstvo BiH

Prema prikupljenim dokazima, na lokalitetu deponije, strijeljano je oko 1.000 žrtava bošnjačke nacionalnosti, muškaraca i dječaka sa područja Srebrenice, a ovo strijeljanje niko nije preživio.

Tokom ekshumacije, pretražuje se lokalitet za koji postoje saznanja da se na više mikro-lokacija na tom području nalaze posmrtni ostaci većeg broja žrtava.

S obzirom na to da su sa ovog lokaliteta vršena izmještanja posmrtnih ostataka strijeljanih žrtava na druge lokacije, još uvijek se traga za najmanje 200 posmrtnih ostataka žrtava ubijenih na ovoj lokaciji.

Po nalogu Tužilaštva BiH nedavno je lišen slobode jedan osumnjičeni za kazneno djelo genocida, koji se dovodi u vezu sa ubistvom žrtava na lokalitetu deponije u Kozluku.

S obzirom da je ova ekshumacija važna i za predmete koji se vode u Haškom sudu, istražitelju Tužilaštva BiH priključile su se i kolege iz MKSJ, jer će se dokazi iz ovog procesa ekshumacije koristiti i u predmetima Haškog tribunala.

Proces ekshumacije intenzivno se nastavlja i u narednim danima.

Foto: Tužiteljstvo BiH

(Oslobođenje PORTAL/mb)

Previous Bijela tabija Sarajevo: Virtuelna šetnja kroz prošlost
Next Velika sniženja i nova izdanja: U Sarajevu otvoren 11. Zimski salon knjige

You might also like

NAŠI DANI

Emina Zečaj – ‘ikona tradicionalne bosanske muzike’

Sevdalinka i muzička scena ostala je još bez jednog velikog imena. Sinoć je u 89. godini preminula Emina Zečaj, a ovu tužnu informaciju za Faktor je potvrdila Hanka Paldum. –

NAŠI DANI

Novalić: Ovo je po svim pokazateljima ubjedljivo najuspješnija Vlada FBiH

  Vlada koju predvodim je reformska vlada koja je konkretnim mjerama uspjela riješiti veliki broj ključnih problema našeg društva i postaviti dobre temelje za dalji ekonomski razvoj i napredak –

OTPOR BOSNE

Smail Šikalo, „Zlatni ljiljan“ – ranjavan više puta, preminuo u dvadesetpetoj

“Ne boj se grade mladosti mi moje na braniku tvome svi heroji stoje”, poznati je citat istaknutog borca Armije Republike Bosne i Hercegovine, Smaila Šikala koji je prije 29. godina