EPBiH planira u Banovićima graditi solarnu elektranu, a u Tuzli uzgoj brzorastuće biomase

EPBiH planira u Banovićima graditi solarnu elektranu, a u Tuzli uzgoj brzorastuće biomase

Predstavnici Elektroprivrede Bosne i Hercegovine posjetili su, krajem prethodne i početkom nove godine, dvije općine u Tuzlanskom kantonu te najavili projekte koji se tiču proizvodnje električne energije iz novih, obnovljivih izvora energije.

U gradskoj upravi Tuzle predstavljen projekat uzgoja brzorastuće biomase koji provodi Elektroprivreda BiH

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, sa saradnicima, održao je 27. decembra sastanak sa predstavnicima Elektroprivrede BiH, na kojem je predstavljen projekat uzgoja  brzorastuće biomase, koji Elektroprivreda BiH provodi u okviru procesa dekarbonizacije energetskog sektora, kao i energetske tranzicije ugljenih regiona.

Predstavnici Elektroprivrede BiH su upoznali gradonačelnika i saradnike sa novim pravcima razvoja ovog koncerna, a posebno sa aktivnostima na dekarbonizaciji energetskog sektora i pravednoj tranziciji ugljenih regiona.

Anes Kazagić, rukovodilac Sektora za strateški razvoj EPBiH, objasnio je da se radi o jednomod  projekata, a to je projekat uzgoja brzorastuće biomase na zemljištu rudnika. „Projekat je višestruko koristan za cijelu zajednicu. Zasadima brzorastućeg bilja pospješujemo okoliš, poboljšavamo izgled naše sredine, a proizvodnjom biomase zamjenjujemo dio uglja na termoblokovima, čime se smanjuje emisija CO2“, rekao je Kazagić, te upoznao prisutne da su već uspostavljena dva eksperimentalna zasada u Kreki i Brezi, na po jednom hektaru površine, te da se u narednoj godini namjerava zasaditi još 15 ha, po pet u Kreki, Brezi i Đurđeviku, a u narednim godinama  proizvodnja biomase će se još znatnije multiplicirati.

Nevad Ikanović, vodeći stručni saradnik za razvoj rudnika u Elektroprivredi BiH, naglasio je da je pitanje energetske tranzicije temeljno pitanje za cijeli region, pa tako i za BiH, te da je Elektroprivreda otvorila niz projekata na tom putu sa glavnim ciljevima obezbjeđenja energetske neovisnosti BiH i diverzifikacije biznisa u energetsko-rudarskom sektoru u okviru portfolija EPBiH. „Projekat proizvodnje biomase je jedan od tih projekata jer omogućava znatno poboljšanje životne sredine i okoliša za stanovništvo u regijama gdje je uspostavljen, dakle u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom katonu. Radi se o uzgoju preko 14.000 sadnica  koje će značajno doprinijeti zaštiti okoliša, a u daljem razvoju omogućava nova upošljavanja, razvoj dodatnih privrednih aktivnosti, da određeni dio ljudi koji su uposleni u rudarskom sektoru nađu mogućnost novih upošljavanja“, dodao je Ikanović.

Gradonačelnik Imamović je izrazio veliki optimizam, kada je u pitanju realizacija predstavljenih pravaca u procesu dekarbonizacije i tranzicije energetskog sektora, a naročito u vezi sa prezentiranim projektom uzgoja brzorastuće biomase na zemljištu Rudnika Kreka. „Jako nam je važno da Elektroprivreda BiH širi pravce svog razvoja i da se prilagođava naloženoj dekarbonizaciji. Nama je važno da imamo jaku Elektroprivredu, kao uslov za energetsku neovisnost Bosne i Hercegovine, važno nam je da imamo kvalitetno grijanje u Tuzli i posebno nam je važan čist zrak. Projekat koji je danas prezentiran u meni budi optimizam. Nama je jako važna i Kreka. Ona ima ogroman kapital u vidu neiskorištenog zemljišta i sada to, što su neki pogrešno smatrali da je balast, je velika prednost i može biti motor razvoja.Velika količina stabala koja će biti zasađena u Tuzli i Đurđeviku je veoma dobra za kvalitet zraka i dobro je da se umjesto uglja loži drvena masa. Smanjiće se emisija sumpora i CO2. Mi, kao lokalna zajednica ćemo snažno podržati ovaj projekat. Radi se o pametnom projektu, korisnom za kvalitet života naših građana“, istakao je gradonačelnik Imamović.

JP ELEKTROPRIVREDA BiH U BANOVIĆIMA PLANIRA GRADITI SOLARNU ELEKTRANU

Općina Banovići bi uskoro mogla dobiti prvu solarnu elektranu. Elektrana bi se gradila na lokalitetu Selo II – MZ Banovići Selo, na prostoru površine 100 hiljada metara kvadratnih.

Riječ je o projektu Javnog preduzeća „Elektroprivreda BiH“ d.o.o. Sarajevo, s kojim se trenutno pregovara, rečeno je 7. januara iz Općine Banovići.

S tim u vezi, predstavnici Elektroprivrede posjetili su Banoviće i razgovarali sa općinskim načelnikom dr. Begom Gutićem. Obje strane iskazale su zainteresiranost za implementaciju projekta. IZ Elektroprivrede BiH pozitivno su ocijenili lokaciju za objekat, predloženu od strane Općine, a da bi se poduzeli naredni koraci u implementaciji razgovaralo se o visini zakupa zemljišta i vremenskom periodu zakupa.

U vezi s navedenim, Elektroprivreda BiH dostavit će svoj prijedlog te ukoliko se postigne dogovor općina Banovići će u međuvremenu izvršiti usklađivanje prostorno planske dokumentacije i Odluke kojom se definiše zakup javnih površina.Izgradnjom solarne elektrane Banovići bi bili među prvim u Tuzlanskom kantonu koji će početi koristiti obnovljive izvore energije (tzv. održivu ili zelenu energiju). Riječ je o energiji koja ne zagađuje, čijim korištenjem se čuva okoliš i pozitivno utiče na klimatske promjene.

Previous Mijatović: Sila nad manjinom pokazuje slabost
Next Mirni protest građana ispred Ambasade Srbije u Sarajevu: "Srbija izaziva konflikte među narodima"

You might also like

Ekonomija/Biznis

August najprometniji mjesec u historiji poslovanja Međunarodnog aerodroma Sarajevo

– Najprometniji mjesec ne samo u tekućoj godini već u historiji poslovanja Međunarodnog aerodroma Sarajevo je mjesec iza nas, mjesec august tokom kojeg je opsluženo ukupno 217. 253 putnika, odnosno

MADE IN BOSNIA-387

‘Delta Plus’ – Sva proizvodnja iz Sane ide za Njemačku

  Selo Suhača, u blizini Sanskog Mosta, posljednjih godina izrasta u središte razvoja i mjesto odakle dolaze uspješne poslovne priče poput kompanije “Delta Plus” koju je pokrenuo Elvis Smajlović, Sanjanin koji više

MADE IN BOSNIA-387

Tuzlanska so plasirana na tržište Katara

  Jedan od najpoznatijih regionalnih brendova ”Tuzlanska so”, uspješno je plasiran na tržište Katara. Izvoz je realiziran pod vlastitim brendom u prepoznatljivom pakovanju sa adaptacijama specijalno rađenim za tržište Katara