Esed Kadrić novi gradonačelnik Brčkog

Esed Kadrić novi gradonačelnik Brčkog

Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine održala je konstitutivnu sjednicu na kojoj su novi zastupnici položili zakletvu, a za novog gradonačelnika izabran je Esed Kadrić (SDA).

Dosadašnji gradonačelnik Siniša Milić (SNSD) imenovan predsjednikom Skupštine Brčko distrikta BiH, a za dopredsjednika izabran je Ivo Filipović (HDZ BiH), saopćeno je iz Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik Esed Kadrić najavio je da će sljedeća godina biti godina velikih reformi u Brčkom u institucionalnom smislu i godina priprema za realizaciju velikih značajnih infrastrukturnih projekata te da slijedi izazovno razdoblje za novi saziv Vlade.

“Neophodno je istaći da će nova vlada u saradnji s parlamentarnom većinom već od sutra intenzivno raditi na pripremi novog budžeta za 2021. godinu sa svim elementima koji moraju odgovoriti na negativne posljedice pandemije koronavirusa. U svemu vidimo veliku šansu za javno investiranje koje će nadomjestiti trenutnu krizu u kojoj se nalazimo”, rekao je Kadrić.

On je dodao da je svesrdna podrškaa supervizora Scanlana neophodna kako bi se pristupilo saradnji s međunarodnim finansijskim institucijama i realizaciji velikih infrastrukturnih projekata.

“Ulazimo u ozbiljan proces reforme javne uprave, koji se također radi s određenim konsultantskim agencijama iz međunarodne zajednice, a sve s ciljem što efikasnije i optimalnije javne uprave. Zakon o javnoj upravi dat će snažniju nadležnost odjelima Vlade nad javnim preduzećima”, istakao je novi gradonačelnik.

Kadrić je najavio da će učiniti sve da se u potpunosti osiguraju sredstva za realizaciju gradskog stadiona i intenzivno raditi na stvaranju uvjeta da se kroz usvajanje regulacijskih planova omogući nastavak izgradnje pješačke gradske zone.

On je naveo da su optimalni planovi da Brčko dobije novu vladu u punom kapacitetu do 20. januara uvažavajući i rok za veto na imenovanja.

“Prva sjednica Vlade Distrikta bit će održana sa značajnim dnevnim redom koji će biti usuglašavan i s Uredom supervizora. Već ću od sutra tražiti od političkih stranaka da predlože kandidate za buduće članove Vlade”, zaključio je Kadrić.

Previous Benjamin (20) živi i radi na selu: Neću dati da mi zaraste zemlja i da krš osvoji moju djedovinu
Next Berlin u saradnji s Moskvom: Njemačka ruši Inzka

You might also like

NAŠI DANI

Umro Nijaz Velagić, gazija 505. viteške brigade

Iz Unsko-sanskog kantona sinoć je stigla tužna vijest – umro je Nijaz Velagić, gazija 505. viteške brigade i Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Svi borci 505. viteške bužimske brigade se

NAŠI DANI

Stručnjaci najavljuju: Očekuje se značajan povratak domaće radne snage iz EU

Dominik Raškaj, agent za zapošljavanje, gostujući na televiziji najavio je povratak bosanske radne snage iz EU. -Što zbog poskupljenja energenata u Evropskoj uniji, dakle u Zapadnim zemljama, a što zbog

NAŠI DANI

„Dajem slatkiš za tvoj osmijeh“ – bosanski školarci pomogli djecu migranata u USK (Video)

  U organizaciji Muslimanskog dobrotvornog društva (MDD) “Merhamet“danas je uručena pomoć djeci migranata u Unsko-sanskom kantonu (USK). Pomoć je prikupljena u okviru velike Merhametove akcije „Dajem slatkiš za tvoj osmijeh“,