Ferid Muhić dobitnik nagrade “Konstantin Filozof” za životno djelo

Ferid Muhić dobitnik nagrade “Konstantin Filozof” za životno djelo

Akademik Ferid Muhić prvi je dobitnik nagrade “Konstantin filozof” za životno djelo, koju dodjeljuje Filozofsko društvo Makedonije, izvještavaju makedonski mediji.

Komisija koju čine prof. dr Mirko Đoševski, prof. dr Denko Skalovski i prof. Dr Susana Simonovska odluku je donijela jednoglasno.

„Komisija se može osvrnuti na brojna priznanja koja je akademik-profesor dr Ferid Muhić dobio u Makedoniji i inostranstvu. Njega i njegova djela pisali su, pišu se i o njemu će pisati autori sa autoritetom i perom. I treba imati na umu da kvalitativna analiza rada Ferida Muhića nije lak i jednostavan poduhvat. Riječ je o autoru koji je filozof naučnik, filozof pjesnik i pisac, filozof učitelj i tješitelj“, navodi se u obrazloženju Komisije.

Ferid Muhić (1943) jedan je od doajena makedonske filozofske misli. Magistrirao je i doktorirao na Univerzitetu u Beogradu, a cio radni vijek proveo je na Katedri/Institutu za filozofiju Filozofskog fakulteta u Skoplju, gdje je predavao veliki broj predmeta. Pod njegovim mentorstvom odbranjeno je na desetine diplomskih, magistarskih i doktorskih radova iz oblasti filozofije. Bio je gostujući profesor na nekoliko univerziteta širom svijeta, kao što su Florida State University, Syracuse University u New Yorku, Univerzitet Sorbonne 8 u Parizu, Međunarodni institut za islamsku misao i civilizaciju u Kuala Lumpuru, itd. Član je dvije akademije: Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU), čiji je prvi predsjednik, kao i Evropske akademije nauka i umjetnosti.

Objavio je impozantan broj radova iz oblasti filozofije i književnosti, a najznačajnija su mu filozofska djela iz oblasti historije filozofije, posebno savremene filozofije. Zastupljen je u brojnim filozofskim i književnim antologijama u SAD-u, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Maleziji itd. Prevođen je na engleski, arapski, njemački, turski, albanski, italijanski i druge jezike.

Muhićeva nagrada će mu biti svečano uručena na 20. obilježavanju Svjetskog dana filozofije, 16. novembra, u Svečanoj sali Filozofskog fakulteta.

Filozofsko društvo Makedonije je ove godine ustanovilo nagrade “Konstantin filozof” u tri kategorije: za životno djelo, za filozofsku knjigu godine i za mladog istraživača filozofije. Konkurs za nagrade “Konstantin filozof” raspisan je 24. marta 2023. godine, a registracija kandidata trajala je do 1. oktobra.

Previous Pioniri savremene rasvjete: Oni pale svjetla naših gradova
Next Povratak ponajbolje bosanske košarkašice pred početak kvalifikacija za Eurobasket

You might also like

NAŠI LJUDI

Sarajlija Ljubomir Stanišić: Jedan od najboljih kuhara na svijetu

Ljubomir Stanišić, jedan od najboljih kuhara na svijetu, koji živi u Portugalu, nedavno je boravio u rodnom Sarajevu. Razlog posjete bilo je snimanje dokumentarnog filma o njegovom životu, koji će,

NAŠI LJUDI

Bošnjak Edhem Hušić je novi ministar industrije Australije

Dugogodišnji zagovornik tehnologije i inovacija Ed Hušić bit će novi ministar industrije Australije nakon što je zadržao svoje mjesto u kabinetu nove laburističke vlade, a Clare O’Neil će biti ministrica

NAŠI LJUDI

Švicarska: Veličanstvena manifestacija povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

  U subotu, 24. novembra 2018 u poznatoj gradskoj dvorani „Stadtahalle“ u Dietikonu pored Ciriha, bilo je zaista ponosno biti pripadnikom države Bosne i Hercegovine. Zadovoljna lica posjetilaca, još zadovoljnija