General ARBiH Mehmed Alagić: ‘Pokazali smo svijetu da smo opstali’

General ARBiH Mehmed Alagić: ‘Pokazali smo svijetu da smo opstali’

Devetnaesta godišnjica smrti generala Mehmeda Alagića bit će oblježena u ponedjeljak 7. marta ove godine, organizacijom prigodnih sadržaja.

U ponedjeljak se navršava punih 19 godina od smrti generala Mehmeda Alagića, legendarnog vojskovođe, komandanta Sedmog korpusa Armije RBiH i prvog poslijeratnog načelnika Općine Sanski Most. I ove godine ovaj datum u Sanskom Mostu biće obilježen prigodnim sadržajima.

Protokolom Organizacionog odbora toga dana u 10 sati u sali Kina „Sana“ održaće se akademija pod nazivom „Sjećanje na generala Alagića“. Nakon toga, na turbetu generala Alagića u Fajtovcima u 11.30 sati, biće položeno cvijeće i proučena fatiha pred generalovu dušu, a u 12 sati će se u mjesnoj džamiji proučiti tevhid. Očekuje se dolazak velikog broja ratnih saboraca generala, te visokih delegacija iz političkog, društvenog i vjerskog života, kao i poštovalaca lika i djela generala Alagića, te građana Sanskog Mosta i drugih gradova.

Mehmed Alagić je rođen 1947. godine, a generalovo srce prestaje da kuca u večernjim satima 7. marta 2003. godine u Sanskom Mostu. Dženaza mu je klanjana u rodnim Fajtovcima pred oko 20.000 ljudi koji su došli iz svih krajeva BiH. Ukopan je u mezarju fajtovačke džamije koja danas nosi njegovo ime. General Alagić je tokom rata bio je komandant Trećeg i Sedmog korpusa ARBiH, a nakon rata obavljao je dužnost načelnika Općine Sanski Most. Armiji RBiH priključio se kao potpukovnik bivše JNA, a ostaće upamćen po akcijima oslobađanja Vlašića, Kupresa, Donjeg Vakufa i svog rodnog Sanskog Mosta, piše rtv Sana.

Gradska jezgra Kaknja danas u znaku sjećanja na generala Mehmeda Alagića”Uspomena na generala Alagića, njegovo herojsko djelo i njegovu vitešku borbu za narod, za državu živjet će vječno”, napisao je načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević.

May be an image of 1 person, tree, road and text that says 'IN MEMORIAM GENERAL MEHMED ALAGIĆ 8.7.1947.. 7.3.2003.'
Foto: Općina Kakanj

HEROJI BOSNE – GENERAL MEHMED ALAGIĆ

Video: rtvusk
Previous Sirija: U izraelskom napadu na Damask ubijena dva civila
Next Rusija objavila listu neprijateljskih zemalja - Bosna i Hercegovina nije na listi

You might also like

ŽIVOT

Mato Janjić se vratio iz Austrije i otvorio farmu krava

Mato Janjić, tridesetrogodišnjak iz nasela Jenjić pokraj Orašja, djetinjstvo i školske dane proveo je u Austriji, no prošle godine vratio se u Bosnu i Hercegovinu. Odlučio je baviti se stočarstvom

ŽIVOT

Uskoro nastava za djecu izbjeglica i migranata: Stranci sa svojim sudbinama dolaze i odlaze. Ostajemo mi i slika o nama

  Djeca izbjeglica i migranata iz kampova Sedra i Bira uskoro će u školske klupe sa svojim vršnjacima u Bihaću. Nakon što su se u rješavanje problema, izazvanog negodovanjem nekolicine

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježena godišnjica proboja zatvorenika iz logora Jasenovac: Među 83 hiljade žrtava, više od 1.500 Bošnjaka

Kolonom sjećanja od Memorijalnog muzeja do spomenika “Cvijet” i polaganjem vijenaca predstavnici Hrvatskoga sabora, Vlade, nacionalnih manjina i antifašista obilježili su 77. godišnjicu proboja zatvorenika iz ustaškog logora Jasenovac. Kod