General ARBiH Mehmed Alagić: ‘Pokazali smo svijetu da smo opstali’

General ARBiH Mehmed Alagić: ‘Pokazali smo svijetu da smo opstali’

Devetnaesta godišnjica smrti generala Mehmeda Alagića bit će oblježena u ponedjeljak 7. marta ove godine, organizacijom prigodnih sadržaja.

U ponedjeljak se navršava punih 19 godina od smrti generala Mehmeda Alagića, legendarnog vojskovođe, komandanta Sedmog korpusa Armije RBiH i prvog poslijeratnog načelnika Općine Sanski Most. I ove godine ovaj datum u Sanskom Mostu biće obilježen prigodnim sadržajima.

Protokolom Organizacionog odbora toga dana u 10 sati u sali Kina „Sana“ održaće se akademija pod nazivom „Sjećanje na generala Alagića“. Nakon toga, na turbetu generala Alagića u Fajtovcima u 11.30 sati, biće položeno cvijeće i proučena fatiha pred generalovu dušu, a u 12 sati će se u mjesnoj džamiji proučiti tevhid. Očekuje se dolazak velikog broja ratnih saboraca generala, te visokih delegacija iz političkog, društvenog i vjerskog života, kao i poštovalaca lika i djela generala Alagića, te građana Sanskog Mosta i drugih gradova.

Mehmed Alagić je rođen 1947. godine, a generalovo srce prestaje da kuca u večernjim satima 7. marta 2003. godine u Sanskom Mostu. Dženaza mu je klanjana u rodnim Fajtovcima pred oko 20.000 ljudi koji su došli iz svih krajeva BiH. Ukopan je u mezarju fajtovačke džamije koja danas nosi njegovo ime. General Alagić je tokom rata bio je komandant Trećeg i Sedmog korpusa ARBiH, a nakon rata obavljao je dužnost načelnika Općine Sanski Most. Armiji RBiH priključio se kao potpukovnik bivše JNA, a ostaće upamćen po akcijima oslobađanja Vlašića, Kupresa, Donjeg Vakufa i svog rodnog Sanskog Mosta, piše rtv Sana.

Gradska jezgra Kaknja danas u znaku sjećanja na generala Mehmeda Alagića”Uspomena na generala Alagića, njegovo herojsko djelo i njegovu vitešku borbu za narod, za državu živjet će vječno”, napisao je načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević.

May be an image of 1 person, tree, road and text that says 'IN MEMORIAM GENERAL MEHMED ALAGIĆ 8.7.1947.. 7.3.2003.'
Foto: Općina Kakanj

HEROJI BOSNE – GENERAL MEHMED ALAGIĆ

Video: rtvusk
Previous Sirija: U izraelskom napadu na Damask ubijena dva civila
Next Rusija objavila listu neprijateljskih zemalja - Bosna i Hercegovina nije na listi

You might also like

OTPOR BOSNE

Kod Gradačca se podiže spomenik svim braniocima Bosne i Hercegovine

Na uzvišenju Bandera (kota 449m) kod Gradačca u nedjelju, 20. augusta, službeno će biti otkriven spomenik svim braniocima Bosne i Hercegovine. Spomenički kompleks zauzima površinu od 2 dunuma, a njime

OTPOR BOSNE

Drugi maj jedan od najznačajnijih datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine

Povodom manifestacije “Dani Kantona Sarajevo”, a u okviru obilježavanja Dana KS-a i godišnjice bitke za odbranu Predsjedništva RBiH, delegacije Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo položile su cvijeće na mezarju Kovači,

OTPOR BOSNE

Položeno cvijeće na Mostu Suade i Olge: Sarajevo je herojski grad i dokaz neuništivosti

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na Mostu Suade i Olge obilježen je Dan početka opsade Grada Sarajeva, odnosno 30. godišnjica od početka najduže opsade jednog glavnog grada u modernoj historiji