Gradačac: Uz najveći broj učesnika do sada otvoren 43. Sajam šljive

Gradačac: Uz najveći broj učesnika do sada otvoren 43. Sajam šljive

Na 43. Međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije, poznatijem kao Sajam šljive, koji je otvoren danas u Gradačcu, učestvuju 302 izlagača iz BiH, regije i Evrope, a prema broju izlagača, ovo je do sada najveći sajam

Imajući u vidu da je bh. poljoprivreda u velikim problemima, prilikom otvaranja sajma prisutni kantonalni i federalni zvaničnici istakli su opredijeljenost za poboljšanjem agrarnog i privrednog ambijenta, te ujedinjenjem bh. tržišta.

– Vlada Federacije BiH kroz usvajanje programa ruralnog razvoja za 2016-2020. godinu, koji će biti upućen u program radnih investicija kroz postojeći i budući program IPA, kroz podršku Svjetske banke i kroz budžetska sredstva, nastoji da napravi što bolji ambijent kako bi naši poljoprivredni proizvođači lakše i bolje proizvodili kako za domaće, tako i za inostrana tržišta – izjavio je Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Govoreći o tržištu u BiH Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona izjavio je da je neophodno jedinstveno tržište., javlja Anadolija.

Na 43. Međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije, poznatijem kao Sajam šljive, koji je otvoren danas u Gradačcu, učestvuju 302 izlagača iz BiH, regije i Evrope, a prema broju izlagača, ovo je do sada najveći sajam. ( Ahmed Bešic - Anadolu Agency )

– S obzirom na to da i ove godine na sajmu učestvuju izlagači iz oba entiteta, time šaljemo poruku da su nam želja jedinstveno tržište u BiH i jedinstveni podsticaji za poljoprivrednu proizvodnju i prehrambenu industriju. To su potrebe svih proizvođača hrane bez obzira na to iz kojeg entiteta dolaze – poručio je Gutić.

Prilikom svog obraćanja, Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, zahvalio se domaćinima na toploj dobrodošlici, a Bosni i Hercegovini je uputio ohrabrujuće poruke na njenom putu ka “najmarkantnijem političko-privrednom klubu u svijetu.”

– Da bi se uspjelo, BiH mora što prije naći svoje mjesto u Evropskoj uniji (EU) i ne trebamo se plašiti toga što je Velika Britanija izašla iz EU. Sada upravo unija mora poduzeti sve da jugo-istok Evrope uđe što prije u uniju, kako bi ona bila ponovo atraktivna, a ona to mora biti, jer samo udružena Evropa može ostati igrač na svjetskom tržištu – smatra Mesić.

Osim predstavljanja proizvoda, u okviru sajma koji će trajati do 28. augusta, održat će se stručna savjetovanja o problemima u poljoprivredi, dok će najuspješnijim proizvođačima biti dodijeljene nagrade.

(Faktor.ba/Foto: AA)

Previous Trebevićka žičara mogla bi biti završena do 6. aprila 2017. godine
Next Milanović u stilu Tuđmana: Poruke iz Zagreba kao s početka devedesetih (Audio)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Edmond Chu: Sarajevo može postati evropski Seul. Centar tehnologije i inovacija

  Ekskluzivni gosti Centralnog dnevnika Face televizije bili su Edmond Chu, direktor Techeetah tima Formule E i rođeni banjalučanin Samir Cerić koji je u Velikoj Britaniji uspješan poduzetnik, a koji

Ekonomija/Biznis

Tamex iz Busovače – namještaj izvoze u Njemačku i Austriju. Firma zapošljava više od 450 radnika

  Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić posjetio je jučer pogone firme TAMEX u Busovači, koja se 23 godine bavi proizvodnjom domaćeg namještaja i zapošljava više od 450

Ekonomija/Biznis

Rast svih ekonomskih parametara u Bosni i Hercegovini

  STRANE INVESTICIJE PORASLE ZA 66,8 POSTO, A ROBNI IZVOZ BILJEŽI DVOCIFRENE STOPE RASTA  Vijeće ministara BiH upoznato je sa Informacijom Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za