Irska kaže da se približava priznavanju palestinske države

Irska kaže da se približava priznavanju palestinske države

 Irska je blizu formalnog priznanja palestinske države i željela bi to učiniti u dogovoru sa Španijom i drugim zemljama istomišljenika, rekao je u petak novi premijer Simon Harris nakon sastanka sa španskim kolegom, prenio je Reuters.

Španija i Irska, dugogodišnje pobornice palestinskih prava, prošlog mjeseca su najavile zajedno sa Maltom i Slovenijom da će zajednički raditi na priznavanju palestinske države. Napori dolaze jer sve veći broj poginulih u Gazi zbog izraelske ofanzive za uništavanje Hamasa potiče globalne pozive na prekid vatre i trajno rješenje za mir u regiji.

“Dozvolite mi večeras da kažem da je naša procjena da se ta tačka bliži i da bismo željeli da krenemo zajedno u tome”, rekao je Harris nakon sastanka sa Sanchezom, prvim premijerom koji je posjetio Dablin otkako je Haris ove sedmice postao premijer .”Kada krenemo naprijed, željeli bismo to učiniti sa što više drugih kako bismo dali težinu odluci i poslali najjaču poruku. Narod Izraela zaslužuje sigurnu i mirnu budućnost, kao i narod Palestine. Jednako suverenitet, jednako poštovanje.”

Izrael je četirima državama EU-a koje su se obavezale da krenu ka priznavanju Palestine rekao da bi njihova inicijativa predstavljala “nagradu za terorizam” koja bi smanjila šanse za rješenje pregovorima za generacijski stari sukob. Sastanak s Harrisom bio je dio niza koje je Sanchez planirao ove sedmice sa kolegama iz EU kako bi pokušao prikupiti podršku za priznavanje palestinske države.

Sanchez je nakon sastanka u Oslu sa svojim norveškim kolegom Jonasom Gahr Storeom ranije u petak rekao da u Evropi postoje “jasni znakovi” da su zemlje u regionu spremne priznati palestinsku državu.Sanchez je ranije rekao da očekuje da će Madrid do jula proširiti priznanje Palestincima.Haris je rekao da će Dablin nastaviti razgovore sa drugim istomišljenicima u Evropi i šire, uključujući i sastanak lidera EU sledeće sedmice.

Premijer Norveške: Spremni smo priznati Palestinu kao državu i punopravnu članicu UN-a

Previous Mlade kazandžije, braća Hidić: Ručni rad ponovo je u modi
Next Proljetna akcija čišćenja obale jezera Modrac

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Sarajevo u sebi sabire, čuva i potvrđuje jedinstvo u različitosti

Grad Sarajevo danas slavi svoj rođendan, 555 godina od osnivanja grada, 72 godine od oslobađanja grada od fašizma u Drugom svjetskom ratu te 25 godina od početka opsade. Ovaj grad

OTPOR BOSNE

Naučni panel u Sarajevu: Put u nezavisnost Bosne i Hercegovine bio je dug i mukotrpan

Put u nezavisnost Bosne i Hercegovine bio je dug i mukotrpan, kao i očuvanje nezavisnosti, poručeno je na naučnom panelu “Domaće i međunarodne reakcije na nezavisnost Republike Bosne i Hercegovine”,

NAŠI DANI

Crnogorci se uspravljaju: U historiji svake generacije postoji dan odluke

Ispred Skupštine Crne Gore danas su se okupili građani koji su došli na protest zbog najavljenih izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Građani pjevaju patriotske pjesme i poručuju “nije ovo Srbija”,