Jusuf Nurkić govorio protiv široko rasprostranjenog posjedovanja oružja u Americi

Jusuf Nurkić govorio protiv široko rasprostranjenog posjedovanja oružja u Americi

Još uvijek ne znam zašto svi imaju toliko oružja. Još uvijek to ne razumijem ni dan-danas jer smatram da bi djeca trebala biti sigurnija u našim školama” – kazao je bosanski košarkaški reprezentativac Jusuf Nurkić tokom predstavljanja u novom NBA klubu.

Bosanski centar Jusuf Nurkić učestvovao je u ponedjeljak na svom prvom Media Dayu kao član franšize Phoenix Suns.

Dok je većina pitanja bila usredsređena na njegovu nedavnu trgovinu sa Sunsima i teme vezane za košarku, naslove je uhvatio njegov odgovor na drugo pitanje, piše basketnews.

Nurkić je, umjesto standardnog odgovora, iskoristio priliku da izrazi svoje mišljenje o preovlađujućem aspektu američke kulture — široko rasprostranjenom vlasništvu oružja.

“Još uvijek ne znam zašto svi imaju toliko oružja”, podvukao je. “Još uvijek to ne razumijem ni dan-danas jer smatram da bi djeca trebala biti sigurnija u našim školama. Čak i ako vidite lažno oružje, šta god da se pojavi na društvenim mrežama i da ga djeca imaju u školama, mislim da je to loša stvar. Ponekad ne možete kontrolisati određene stvari sa svim platformama društvenih medija koje imamo.”

Gledajući naprijed, Nurkić je prenio svoju viziju boljeg svijeta bez oružja, naglašavajući štetan utjecaj globalnih sukoba.

“Bolji svijet koji ide naprijed definitivno će biti onaj bez oružja jer svi ovi ratovi širom svijeta nisu dobri ni za koga, posebno za ljude koji prolaze kroz to i gube živote bez razloga”, nastavio je. “Rat ne donosi ništa, samo tugu i srceparajuće stvari. Mislim da za djecu koja idu naprijed u Americi ili na cijeloj zemlji, to mora biti bolje mjesto za život, znate, sa više pozitivnih stvari.”

Čikago Bulsi su 26. juna izabrali Nurkića kao ukupno 16. na NBA draftu 2014. On je te večeri zamenjen zajedno sa Geri Harisom i pikom drugog kola 2015. u Denver Nagetse za Douga Mekdermota i Entonija Rendolfa.

Ovaj 29-godišnjak je u prosjeku postizao 12,3 poena i 8,6 skokova u 463 utakmice u karijeri (382 starta) sa Nagetsima (2014-17) i Portland Trail Blazersima (2017-23).

Previous Španija: Anes Ličina osvojio dvije medalje na Evropskim policijskim igrama
Next Uspostavljena direktna aviolinija Skoplje-Sarajevo

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Pavle Radić: Doživotni Mladić – samo jedan od jahača apokalipse; izvorni kreatori zla ostaju neosuđeni

  Jedno je biti Srbin prije Miloševića, a nešto sasvim drugo poslije njega. Jedno je biti bosanski Srbin prije Karadžića i Mladića, a nešto sasvim drugo poslije njih i njihovih

SPORT

Gradsko vijeće Sarajeva krajem maja glasa o kandidaturi za utrku Formule E

  Mediji su ranije izvijestili da je Sarajevo ušlo u uži krug kandidata za organizaciju utrke Formule E. Inicijativa je potekla od Banjalučanina Samira Cerića, koji više od četvrt stoljeća živi

SPORT

Uspjesi Bašića i Džumhura će popularizovati tenis u Bosni i Hercegovini

Bosanskohercegovački teniseri Damir Džumhur i Mirza Bašić nakon sjajnih nastupa na ATP Challenger turnirima zabilježili su najbolje rankinge na ATP listi u svojim karijerama. Pobjedom na turniru u Santo Domingu