‘Kamene livade’ – livade ograđene kamenom ogradom uobičajena praksa u Hercegovini

‘Kamene livade’ – livade ograđene kamenom ogradom uobičajena praksa u Hercegovini

“Kamene livade” ograđene kamenom ogradom uobičajena su praksa u Hercegovini. Tako je i u Kljuni, nevesinjskom selu, gdje su većina livada u potpunosti kamene.

Stanovništvo od takvih livada nema gotovo nikakve koristi.

– Ovo je samo prizor za oči. Mi ovo volimo, ali svako voli ono gdje se rodio. Meni su čudne bosanske livade koje nemaju kamena, iako su plodne i vrlo korisne – kazao je Feni stanovnik Kljune Džemal Omerika.

Osim skromne ispaše za ovce i koze, ”kamene livade” nemaju nikakvu funkciju. Nekada su imale, kuće su bile građene od kamena, ali sada je kamen zamijenio industrijski materijali, zbog lakše i brže ugradnje.

– Površinski kamen je izgorio od sunca i rasipa se, ali onaj iz zemlje je odličan za gradnju – pojašnjava Omerika, navodeći da se nekada ručno vadio i klesao, sve do masovnije pojave mašina za obradu i bagera.

Kaže da su kamene kuće i štale kvalitetnije, jer su zimi tople, a ljeti hladne.

– Ovdje su zime teške, ali kada se kameni zid debljine 60 centimetara ugrije, nema zime – navodi Omerika, koji živi u jednoj od nekoliko preostalih kamenih kuća u Kljuni.

Omerika kao i veći dio stanovništva Kljune bavi se uzgojem ovaca, što im je primarna djelatnost. Kaže da je u ovakvom kraju najlakše raditi sa ovcama. Uzgoj krava, dodaje Omerika, također je prihvatljiv, ali otežavajuća okolnost je prodaja mlijeka.

Prizor ”kamenih livada” koje su ograđene kamenom ogradom može se vidjeti cijelim putem iz Kljune prema Mostaru, preko Podveležja.

Previous Princu od Monaka uručen Ključ Grada Sarajeva i enciklopedijski zbornik srednjovjekovne Bosne
Next Pjanić: Moramo gledati prema naprijed i graditi pozitivnu energiju za budućnost.

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Kraljevski grad omiljena destinacija turista iz cijelog svijeta: Vodopad u Jajcu posjetilo više od 70.000 ljudi

Jajce, grad na ušću Plive i Vrbasa, jedan je od najpozitivnijih primjera kada je u pitanju razvoj turizma u BiH. Grad je poznat po svojim jezerima, vodopadu i drugim prirodnim

RIJEČ

Poruka iz Banjaluke: Moja zemljo, srećan ti Dan nezavisnosti!

–Srećan ti praznik moja zemljo! Srećan ti Dan nezavisnosti! Dobra si ti kakvi smo mi! Da upola budemo dobri kao ti i da se izborimo sa pola onih koji se

BH RAZGLEDNICA

Sarajevo: Iz grada žičarama do Grdonja, Nahorevskih Brda i Vranjača?

Pionirska dolina i naselja Grdonj, Šip i Nahorevska Brda te Skenderija i Vranjače na području općine Centar uskoro bi mogli biti povezani žičarama! Ova ideja odavno se krčka u kuhinji