KLJUČ BOSNE: ARBiH na današnji dan oslobodila bosanski kraljevski grad Ključ

KLJUČ BOSNE: ARBiH na današnji dan oslobodila bosanski kraljevski grad Ključ

U okviru pobjedonosne operacije Sana ’95 Armija Republike Bosne i Hercegovine na današnji dan donijela je slobodu u bosanski kraljevski grad Ključ

Kažem ja mome komandantu brigade Šarganoviću: Pazi! Dodaj gas – pravac Ključ! Da uđeš prije Hrvata, mora Ključ biti naš.
To je naš kraljevski grad
! – podsjetiće general Atif Dudaković, komandant 5. korpusa ARBiH.

U Ključu su tokom agresije počinjeni masovni ratni zločini nad Bošnjacima. Samo u selu Biljani 10. jula 1992. godine ubijeno je više od 200 mještana, čija su tijela nakon oslobađanja većinom pronađena u dvije masovne grobnice.

Najmlađa žrtva u Biljanima bila je četveromjesečna beba Amila Džaferagić.

Amila, njen četverogodišnji brat i majka, bili su među 188 tijela ekshumiranih na lokaciji Lanište 1, koji su ubijeni u napadu srpske vojske i policije na Biljane 10. jula 1992. godine. (Najteža sjećanja Biljančana na posljednje trenutke sa najmilijima.)

Stari grad Ključ

Ključ se zvanično, u historijskim izvorima, prvi put spominje u povelji bosanskog bana Stjepana II Kotromanića 1322 godine, kojom on potvrduje ključkom knezu posjede njegovog djeda.

Stari grad Ključ i njegovi gospodari igrali su značajnu ulogu u historiji srednjovjekovne Bosanske države.

Stari grad Ključ spadao je u najstarije, najveće i najutvrdjenije gradove srednjovjekovne Bosanske države. To je po svom izgledu impozantan grad sa čijih se bedema širi vidik na sve strane sanske doline. Grad se sastoji od vojnih tvrdjava, dvora gospodara grada i ključkog podgradja, koje je predstavljalo kulturni, vjerski i zanatsko-trgovacki centar.

Posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević bježeci ispred Osmanlijske ekspanzije u Bosni, potražio je utočiste u tvrdom gradu Ključu 1463 godine.

Previous  Povratnik u Zvorniku (pre)glasno rekao da je “Dodik debelo krme”, MUP Rs ga kaznio sa 100 KM!
Next Davis Cup: Dvoboj između Bosne i Hercegovine i Njemačke otvaraju Fatić i Altmaier

You might also like

OTPOR BOSNE

Godišnjica 7. korpusa: Pobjednički korpus koji je oslobađao zemlju od Travnika do Krajine (VIDEO)

Danas je u Travniku održana svečanost u povodu obilježavanja godišnjice formiranja 7. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. U Travniku je nizom manifestacija obilježena 21. godišnjica Sedmog korpusa Armije Republike

OTPOR BOSNE

Godišnjica spajanja 5. i 7. korpusa ARBiH

20. septembra 1995. godine na područje Bosanskog Petrovca stigla je 17. Krajiška viteška brigada kojoj je naređenje, dan ranije izdao komandant 7. Korpusa general Mehmed Alagić. Tome je prethodilo oslobađanje

OTPOR BOSNE

Na današnji dan 1995. godine oslobođena Vozuća

Vozućko ratište je bilo jedno od najtežih ratišta u periodu Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. Evo kako su to ratište opisali borci: 25. juna 1992. godine bošnjački narod Vozuće je protjeran u