Povratnik u Zvorniku (pre)glasno rekao da je “Dodik debelo krme”, MUP Rs ga kaznio sa 100 KM!

 Povratnik u Zvorniku (pre)glasno rekao da je “Dodik debelo krme”, MUP Rs ga kaznio sa 100 KM!

Dodik je debeli krmak. Ne bojim se ni policije niti načelnika policije, već samo dragog Allaha”, prenosi Istraga.

Zbog ovih glasno izgovorenih riječi Salih Nožinović, bošnjački povratnik u Zvornik, morat će platiti kaznu u iznosu od 100 KM.

Naime, MUP Republike srpske izdao je Nožinoviću prekršajni nalog jer je “glasno”, ispred jednog ugostiteljskog objekta u Zvorniku, vrijeđao predsjednika Rs Milorada Dodika.

“Imenovani (Salih Nožinović) je navedenog dana (4. avgusta 2023. godine) narušio javni red i mir iz člana 7 ZORiM-a na taj način što je povišenim i drskim tonom više puta govorio ispred ugostiteljskog objekta La Scala:”Dodik je debeli krmak. Ne bojim se ni policije niti načelnika policije, već samo dragog Allaha” te je time kod lica Nikola Kukolj izazvao uznemirenost i strah”, navedeno je u “opisu prekršaja”.

Prekršajni nalog Policijska stanica Zvornik je izdala 27. avgusta, odnosno 23 dana nakon što je Nožinović “glasno” uvijedio Dodika i tako izazvao uznemirenost Nikole Kukolja.

Evo na osnovu kojih odredaba Zakona o javnom redu i miru je kažnjen Salih Nožinović.

“Ko narušava javni red i mir svađom, vikom, vriskom, izvođenjem ili reprodukcijom muzičkih sadržaja ili tekstova, nošenjem ili isticanjem simbola, slika, crteža ili tekstova nepristojnog, uvredljivog ili uznemiravajućeg sadržaja i drugim nepristojnim ili drskim ponašanjem, osim ako se navedeno ne odnosi na javno izneseno mišljenje o radu državnih organa, te drugih javnih organa i organizacija kazniće se novčanom kaznom od 100 KM do 300 KM”, piše u članu 7. Zakona.

U Zakonu, dakle, piše da se kazna ne može izreći ako se “uvredljivi sadržaj” odnosi na državne i druge javne organe.

Predsjednik Rs i Policija Rs su javni i organi. No, to nije spriječilo MUP Rs da napiše prekršajni nalog jer je, prema njihovom zapisniku, Salih Nožinović na drzak način govorio da je “Dodik debeli krmak”.

Osim što se zloupotebljava Zakon o javnom redu i miru, vlasti Republike srpske su nedavno izmijenile i Krivični zakon kojim je kriminalizirana kleveta.

“Stvoren je osnov za otvaranja brojnih krivičnih postupaka, kako protiv novinara, medija, aktivista i opozicionih političara, tako i protiv svih ostalih koji ukazuju na bilo kakav društveni problem na javnom mjestu. Bez obzira na istinitost navoda koje iznose, svi se mogu suočiti s mjerama koje sa sobom nosi krivični postupak, a koje smo imali priliku da gledamo proteklih godina kroz brojne pravosudne farse i političke obračune posredstvom tužilaštava”, saopćeno je iz Transparency Internationala nakon usvajanja ovog Zakona.

Previous Nurkić: ‘Želio bih da moj projekt – srednja škola u Srebrenici – bude za svu djecu’
Next KLJUČ BOSNE: ARBiH na današnji dan oslobodila bosanski kraljevski grad Ključ

You might also like

NAŠI DANI

Mujo Aganović saslušan u policiji nakon govora na “Danu tradicionalne porodice”

Nakon spekulacija na društvenim mrežama i navoda u pojedinim medijima da je policija privela Muju Aganovića, predsjednika Saveza RVI paraplegirača Federacije Bosne i Hercegovine a u vezi s njegovim izjavama

NAŠI DANI

Na Dan općine Banovići položen kamen temeljac za izgradnju regionalne sanitarne deponije „Eko-Sep“

Mnogobrojne delegacije sa različitih nivoa vlasti, danas su uveličale manifestacije kojima je obilježena 25. godišnjica od oslobođenja cijele teritorije opštine Banovići. Ove godine je 10. septembar Dan općine Banovići zbog

NAŠI DANI

Zeničani održali skup podrške za domovinu Bosnu i Hercegovinu

Nekoliko stotina građana Zenice okupilo se na današnjem “Skupu za domovinu Bosnu i Hercegovinu”, koji su na Trgu Alije Izetbegovića organizirale boračke i organizacije civilnog društva. Uz poruku “Minut do