Kompanija “Agro ideja” iz Sarajeva na području Ustikoline proizvodi voće i povrće

Kompanija “Agro ideja” iz Sarajeva na području Ustikoline proizvodi voće i povrće

Dopredsjedavajući Doma naroda PS BiH Bakir Izetbegović i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede  šumarstva Šemsudin Dedić, u pratnji premijerke BPK Aide Obuća i načelnika Općine Foča u FBiH Zijada Kunovca, priliko posjete BPK Goražde posjetili su i kompaniju „Agro ideja“ iz Sarajeva,  koja djeluje na području Ustikoline gdje je uzela  u zakup poljoprivredno zemljište od BPK, uz saglasnost općine Foča u FBiH.

„Firma je inače švicarsko-bosanska, koja na ovom području proizvodi povrće i voće. U zadnjih godinu dana smo uložili oko 150.000 KM u mehanizaciju i ljude, sjemena i sadni materijal i sa ovom godinom ćemo završiti prvu fazu investicije u biljnoj proizvodnji. U drugoj fazi planiramo raditi objekat i započeti otkup mlijeka i baviti se mliječnim prerađevinama, to jeste praviti koziji sir“ – pojasnio je direktor i suvlasnik firme Kemo Jusović.

Dodao je da se u istoj fazi krajem godine, sa partnerom iz Švicarske planira pokrenuti kisela prerada voća i povrća  za domaće, odnosno švicarsko tržište.

„ Dakle, ovdje su planirane milionske investicije i nadamo se da će Bosanskopodrinjski kanton i cijelo ovo područje od ovih investicija imati koristi“ –istakao je Jusović.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić naglasio je da je podrška proljetnoj sjetvi  najznačajnija aktivnost ovog ministarstva.

„Na javni poziv za općine i gradove koji je u toku do sada je apliciralo više od 17.000 poljoprivrednih proizvođača za razliku od ranije godine, kada je oko  dvije hiljade njih koristilo podsticaje. Za  podršku proljetnoj sjetvi  izdvojeno je oko  9,5 miliona KM,  i ova mjera daje rezultate. Poljoprivrednim proizvođačima će se pomoći i na način da im se omogući prerada viška proizvoda“ – izjavio je Dedić.

Previous Čerkez: Od naredne sedmice moguće popuštanje mjera restrikcije (VIDEO)
Next Početkom ramazana počinje s radom BIR Televizija

You might also like

OTPOR BOSNE

Sarajevo: Počelo obilježavanje godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

Nizom prigodnih manifestacija u Sarajevu se obilježava 31. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine koji je dao nemjerljiv doprinos u odbrani nezavisnosti i cjelovitosti Bosne i Hercegovine,

NAŠI DANI

‘Od vremena slavnih srednjevjekovnih bosanskih banova i kraljeva, Kulina bana i Tvrtka Kotromanića, Bosanci nikada nisu bili jači’

U danskoj prijestolnici Kopenhagenu je održana svečana tribina povodom 30 godina obnove nezavisnosti Bosne i Hercegovine, koju su organizirali Bosanski kulturni centar Kopenhagen u saradnji sa Ambasadom Bosne i Hercegovine

MADE IN BOSNIA-387

Bezglutenska hrana iz Bosne osvaja kupce

Kompanija „Te Ora“, koja stoji iza brenda „Bardo“, primjer je pozitivnih rezultata investicije dijaspore u prehrambenu industriju, s obziromna na to da takva vrsta ulaganja donosi inovacije na domaćem tržištu,