Kompanija “Agro ideja” iz Sarajeva na području Ustikoline proizvodi voće i povrće

Kompanija “Agro ideja” iz Sarajeva na području Ustikoline proizvodi voće i povrće

Dopredsjedavajući Doma naroda PS BiH Bakir Izetbegović i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede  šumarstva Šemsudin Dedić, u pratnji premijerke BPK Aide Obuća i načelnika Općine Foča u FBiH Zijada Kunovca, priliko posjete BPK Goražde posjetili su i kompaniju „Agro ideja“ iz Sarajeva,  koja djeluje na području Ustikoline gdje je uzela  u zakup poljoprivredno zemljište od BPK, uz saglasnost općine Foča u FBiH.

„Firma je inače švicarsko-bosanska, koja na ovom području proizvodi povrće i voće. U zadnjih godinu dana smo uložili oko 150.000 KM u mehanizaciju i ljude, sjemena i sadni materijal i sa ovom godinom ćemo završiti prvu fazu investicije u biljnoj proizvodnji. U drugoj fazi planiramo raditi objekat i započeti otkup mlijeka i baviti se mliječnim prerađevinama, to jeste praviti koziji sir“ – pojasnio je direktor i suvlasnik firme Kemo Jusović.

Dodao je da se u istoj fazi krajem godine, sa partnerom iz Švicarske planira pokrenuti kisela prerada voća i povrća  za domaće, odnosno švicarsko tržište.

„ Dakle, ovdje su planirane milionske investicije i nadamo se da će Bosanskopodrinjski kanton i cijelo ovo područje od ovih investicija imati koristi“ –istakao je Jusović.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić naglasio je da je podrška proljetnoj sjetvi  najznačajnija aktivnost ovog ministarstva.

„Na javni poziv za općine i gradove koji je u toku do sada je apliciralo više od 17.000 poljoprivrednih proizvođača za razliku od ranije godine, kada je oko  dvije hiljade njih koristilo podsticaje. Za  podršku proljetnoj sjetvi  izdvojeno je oko  9,5 miliona KM,  i ova mjera daje rezultate. Poljoprivrednim proizvođačima će se pomoći i na način da im se omogući prerada viška proizvoda“ – izjavio je Dedić.

Previous Čerkez: Od naredne sedmice moguće popuštanje mjera restrikcije (VIDEO)
Next Početkom ramazana počinje s radom BIR Televizija

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

EDEX 2021 – Potpisana dva ugovora vrijedna 15 miliona KM

Drugo izdanje sajma vojne industrije EDEX (Egypt Defence Expo) održava se u Kairu od 29.11. do 02.12. 2021. Preko 400 međunarodnih proizvođača i dobavljača s polja vojne industrije registrovano je

NAŠI DANI

Od danas nova aviolinija Gothenburg – Sarajevo

Kompanija Norwegian Air Shuttle uvela je od danas liniju kojom povezuje glavni grad Bosne i Hercegovine sa Gothenburg-om u Švedskoj. Letovi će se obavljati jednom sedmično, svakog petka, do 09.08.2019. Bit

Ekonomija/Biznis

Dva nova građevinska poduhvata u glavnom gradu: ‘Sarajevo Tower’ i ‘Sarajevo Waves’

U narednih mjesec dana zvanično će početi izgradnja najvećeg stambeno-poslovnog kompleksa “Sarajevo Tower”. Kompleks će se graditi u Kolodvorskoj ulici (u blizini Hitne pomoći u opštini Novo Sarajevo). Investitori projekta