Maslinovo ulje proizvedeno u Hercegovini među najkvalitetnijim maslinovim uljima u svijetu

Maslinovo ulje proizvedeno u Hercegovini među najkvalitetnijim maslinovim uljima u svijetu

Ovih dana održana je 11. po redu promotivno-ocjenjivačka izložba i znanstveno-stručna radionica “Dani masline i maslinova ulja 2022.” koja je, po riječima, direktora Federalnog agromediteranskog zavoda (FAZ) iz Mostara Marka Ivankovića, još jednom pokazala visok kvalitet maslinovog ulja proizvedenog u Hercegovini.

– Odaziv je bio izuzetno dobar, nikada do sada nismo imali toliko posjetitelja. Imali smo 120 uzoraka, od kojih je samo jedan uzorak bio u kategoriji djevičansko, dok ostalih 119 uzoraka spada pod kategoriju ekstra djevičanskog ulja što dovoljno govori o kvalitetu. Drugi parametar kvalitete je taj da u odnosu na prošlu godinu imamo šest posto uzoraka više koji po polifenalnom sastavu zadovoljavaju uredbu Komisije (EU) 432/2012 o ljekovitim svojstvima maslinovih ulja – kazao je Ivanković u razgovoru za Fenu.

Od 120 ocijenjenih uzoraka njih 74, odnosno 62 posto, zadovoljava navedenu Uredbu, a od ukupnog broja uzoraka njih 76 je dobilo zlatnu plaketu, 40 srebrnu i tri bronzanu.

– Ono što naš panel ovdje ocijeni, to dobije potvrdu i na renomiranim svjetskim natjecanjima poput „New York International Olive Oil Competition“, gdje su naši proizvođači osvojili zlato i srebro -istakao je Ivankovića.

Na ovogodišnjim Danima masline razgovaralo se i o brendiranju hercegovačkog maslinovog ulja, kao i o razvoju maslinarstva u Hercegovini općenito.

Ivanković je potvrdio kako je ova godina bila posebna za maslinarstvo u Hercegovini.

– U Hercegovini imamo oko 93.000 stabala masline, od kojih je 81.000 u rodu. Podaci govore da se svake godine kod nas posadi između 10 i 15 hiljada novih stabala masline, što je jako dobar trend koji treba zadržati, a temeljna stvar je da se zadrži ovaj kvalitet maslinovog ulja – kazao je Ivankovića.

Hercegovina je rubno područje za uzgoj masline i samo je manji dio klimatološki pogodan. To je prostor od Gruda i Širokog Brijega, preko Mostara, Čitluka, Ljubuškog, Stoca, Čapljine do Neuma, Ravnog i Trebinja.

Po broju posađenih stabala u Hercegovini prednjači Ljubuški, slijede ga Čitluk i Čapljina, a Neum je mjesto najstarijih stabala i tradicije maslinarstva.

– Trenutno na prostoru Hercegovine imamo sedam uljara, prošle godine smo dobili tri nove: u Jasenici kod Mostara, u Crnićima kod Stoca te jednu u Neumu. S razvojem i sadnjom novih stabala nadam se da će se te brojke i kapaciteti povećati – kazao je Ivanković.

Hercegovina je manja maslinarska regija s izuzetno kvalitetnim maslinovim uljem, ali konzumacija tog proizvoda u Bosni i Hercegovina je neznatna.

– Mali smo po potrošnji, tek 0,25 litara po stanovniku što je jako malo. Kultura potrošnje maslinovog ulja ovdje nije bila prisutna, ali moramo konstatirati da ta potrošnja raste. Tome je, vjerovatno, pripomoglo što je UNESCO 2010. godine mediteransku kuhinju/prehranu proglasio najzdravijom, a ona se bazira između ostalog i na maslinovom ulju. Svakim danom našim manifestacijama nastojimo potrošačima približiti koristi konzumacije maslinova ulja, posebno one zdravstvene. Potrošači prepoznaju kvalitet i ostaju vjerni našem ulju, pored ulja koji dolaze iz Italije i Španjolske – rekao je direktor FAZ-a.

Cijena maslinova ulja, kao i većine drugih namirnica, ove godine značajno je porasla i za jedan litar potrebno je izdvojiti i do 50 maraka što je prevelik iznos za većinu stanovnika Bosne i Hercegovine.

– Što se tiče povećanja cijene maslinovog ulja, našim proizvođačima sam dao preporuku da ne idu s naglim povećanjima cijena, jer naše plaće i naš standard nije povećan u odnosu na skok cijena. Bojim se da će potrošači reagovati tako da će uzimati ono što je na policama velikih supermarketa i to nam nije u interesu – zaključio je direktora Federalnog agromediteranskog zavoda Marko Ivanković.

Izvor: Agencije

Previous Olimpijski muzej Sarajevo nominiran za nagradu EMYA 2023
Next Lana Pudar otputovala na Svjetsko prvenstvo u Melbournu

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Bosna i Hercegovina može biti među regionalnim liderima u izvozu kornišona

  Bosna i Hercegovina može biti među regionalnim liderima u izvozu kornišona, smatraju realizatori projekta USAID/Sweden FARMA II.  U Srebreniku su danas održani edukacijski treninzi za proizvođače ovog povrća i

Ekonomija/Biznis

Pokrivenost uvoza izvozom u drvnoj industriji Bosne i Hercegovine 377 posto

  Ukupan izvoz drvne industrije Bosne i Hercegovine za devet mjeseci ove godine povećan je za 10,7 posto u odnosu na isti period prošle godine, a pokrivenost uvoza izvozom je

MADE IN BOSNIA-387

Svečano otvoren 47. Sajam šljive u Gradačcu

Danas je otvoren 47. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije-Sajam šljive u Gradačcu. Na ovogodišnjem sajmu zbog pandemije koronavirusa ograničen je broj izlagača a sajamske aktivnosti će trajati od 25.08.