Među najbrže rastućim tehnološkim kompanijama centralne Evrope i jedna iz naše države

Među najbrže rastućim tehnološkim kompanijama centralne Evrope i jedna iz naše države

Ukupno se sedam kompanija iz regiona bivše Jugoslavije našlo na Deloitteovoj listi 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u centralnoj Evropi.

Među njima je dominantna Hrvatska sa čak šest kompanija, dok Bosna i Hercegovina ima jednog predstavnika. Softverska kompanija Ministry of Programming se prvi put plasirala na listu 50 najbrže rastućih, i to na 21. mjestu sa stopom rasta od 813%.

Ministry of Programming je kompanija iz Sarajeva osnovana 2015. godine specijalizirana za podizanje start-up kompanija, koja je zajedno s svojim partnerima razvila inovativna rješenja poput pretraživača, društvenih mreža, trading sistema, te softvera za otkrivanje virusa.

“Čestitamo kompaniji Ministry of Programming i izuzetna nam je čast što je četvrti put uzastopno na ovoj prestižnoj listi 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija zastupljena i Bosna i Hercegovina. Konstantno prisustvo kompanija iz naše države na ovoj listi dokaz je da imamo vibrantnu scenu tehnoloških kompanija koja je prepoznata na velikoj sceni i već odavno izlazi iz lokalnih okvira. Mi kroz različite aktivne projekte koje imamo sa tehnološkim kompanijama iz BiH, ali i kroz posvećenost ovoj regionalnoj inicijativi, nastavljamo biti pouzdan partner među kompanijama iz ICT sektora“, izjavio je Muhamed Semić, viši menadžer u Odjelu poslovnog savjetovanja i savjetovanja povezanog s upravljanjem rizicima Deloitteovog ureda u Sarajevu.

Listu predvodi Voltas IT iz Litvanije, sa rastom od fascinantnih 5.734 posto, a u prvih deset su i četiri start-apa iz Češke i po jedan iz Hrvatske, Estonije, Mađarske, Poljske i Slovačke. Češki start-apovi su inače najzastupljeniji na listi i ima ih čak 19, slijedi Poljska sa 11, Hrvatska sa 6, Litvanija sa 5 i Slovačka i Mađarska sa po 3.

Deloitte pravi ovu listu već 20 godina i rangira 50 najbrže rastućih privatnih i javnih kompanija u tehnološkom sektoru, a na osnovu rasta prihoda tokom četiri godine (od 2015. do 2018).

Kompanije moraju imati prihod od 50.000 eura tokom 2015, 2016. i 2017 godine kao i operativni prihod od najmanje 100.000 eura u toku 2018. godine. Naveći broj rangiranih kompanija bavi se softverom, njih 31, a čak 37 je na listi prvi put.

Previous Dva zlata, srebro i dvije bronze za bosanske inovatore u Zagrebu
Next Dan Gradačca: Prisjećanje na herojsku odbranu grada Husein-kapetana (Video)

You might also like

Ekonomija/Biznis

‘U Bosni i Hercegovini su dostupni gotovo svi faktori uspjeha i ekonomskog napretka’

Vlasnik firme Emirates d.o.o., u čijem je vlasništvu firma i zabavni park Sunnyland, Šeik Mohammed bin Saqr al Qasimi bit će počasni pokrovitelj prvog sajma nekretnina Real Expo koji će biti održan u augustu ove

Ekonomija/Biznis

Svečano otvoren 47. Sajam šljive u Gradačcu

Danas je otvoren 47. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije-Sajam šljive u Gradačcu. Na ovogodišnjem sajmu zbog pandemije koronavirusa ograničen je broj izlagača a sajamske aktivnosti će trajati od 25.08.

Ekonomija/Biznis

Firma smještena u Maglaju godišnje proizvede 350.000 različitih kablovskih sastava

Kompanija Excel Assemblies BH predstavlja firmu koja može biti veoma dobar primjer drugima, prije svega svojim poslovanjem. Oni su britanska kompanija koja se bavi proizvodnjom kablovskih sistema i sistema za strane proizvođače vozila