‘Naše srce je ovdje. Ko kod ode u inostranstvo, svi će se željeti vratiti kad tad’

‘Naše srce je ovdje. Ko kod ode u inostranstvo, svi će se željeti vratiti kad tad’

Ovih dana Bihać su ispunili brojni građani koji žive van Bosne.  Njihova ljubav prema domovini ne manjka, kao ni želja za povratkom.

Jedan od njih je i Admir Harbaš.

“Zbog čega? Narod je topliji. U Njemačkoj je drugačije. Ovdje je rahatluk”, kaže Harbaš.

Šefik i Fatima Dedić 40 godina su živjeli i radili u Švicarskoj, a gradili u rodnom kraju. Kada je došlo vrijeme za mirovinu, nije bilo dileme da li se vratiti. Kažu, nikada ljepše nisu živjeli, a napravili su sebi i oazu mira.

“Naše srce je ovdje. Ko kod ode u inostranstvo, svi će se željeti vratiti kad tad. Neće ostati tamo. Najžalosnije mi je kad vidim kuće koje su napravljene i sve su puste, i roletne spuštene. To nije dobro. I naša je tako čekala godinama na nas”, rekla je Fatima Dedić.

Upravo dolazak dijaspore pospješuje i samu privredu u našoj zemlji. Među onima koji znatno osjete veću zaradu u ovo doba su frizeri, automehaničari, zubari, a ne žale se ni trgovci.

Decembar, april, sedmi i osmi mjesec… Posao je fokusiran na to da se tad malo više pripremimo vremenski, organizaciono, sretni smo što dođu tu. Tu su ljudi koji su bili naši klijenti i prije dolaska”, ističe frizerka Mahira Alagić.

-Ono što je kod nas u KM, kod njih tamo je u eurima…. Da ne govorimo o kvalitetu, govori Šefik Dedić dok prodaje suho meso i podsjeća na tradiciju.

(MiruhBosne/BHRT)

Previous Beba spašena ispod ruševine nakon izraelskog napada u Pojasu Gaze
Next Kuća spasa na Bjelašnici doprinos turizmu u Trnovu, u toku unutrašnje opremanje objekta

You might also like

ŽIVOT

Sakupljao pomoć žrtvama zemljotresa: Dječak Benjamin iz Sarajeva gost na utakmici Fenerbahcea u Istanbulu

Dječaku Benjaminu Mehanoviću, mladom humanitarcu koji je u Sarajevu prodavao čaj kako bi pomogao žrtvama prošlogodišnjih razornih zemljotresa u Turkiye, ispunjena je želja da prisustvuje utakmici Fenerbahcea, čiji dres nose

ŽIVOT

Bratunac – Uspješna povratnička priča Esnafa Salihovića

Kad se prije 15 godina Esnaf Salihović vratio u bratunačko selo Voljavica dočekalo ga je samo zgarište nekadašnje kuće, koja je tokom rata spaljena do temelja. Tokom prve dvije godine,

ŽIVOT

Priča o suživotu iz sela kod Mrkonjić Grada/Varcar Vakufa (Video)

Da je susjed preči od brata, a ljudskost jača od rata i politike – potvrđuje priča iz Donjih i Gornjih Baljvina u općini Mrkonjić Grad. Poštovanje susjeda, u ovom slučaju Srba i