Neutaživa želja za veličinom: Spomenik Nemanji u Beogradu izaziva podsmijeh

Neutaživa želja za veličinom: Spomenik Nemanji u Beogradu izaziva podsmijeh

Postavljanje postamenta za budući spomenik Stefanu Nemanji od 23 metra ispred Žjelezničke stanice na Savskom trgu trebalo bi da počne sljedeće sedmice, a rješenje ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova od kako je predstavljeno ne prestaje da izaziva reakcije u javnosti – piše nova.rs.

I dok to rješenje i spomenik predstavnici vlasti zovu “dominantnom figurom”, historičari umjetnosti i korisnici društvenih mreža mahom ga smatraju “megamolanskim promašajem”. Niko od njih, čini se, ne spori da rodonačelnik dinastije Nemanjića zaslužuje da ima obilježje, ali ističu da je takvo rješenje, kako to sažima u svojoj izjavi historičarka umjetnosti Irina Subotić, “ruglo za Beograd iz više razloga”.

I grafički dizajner Branko Gavrić podijelio je svoj komentar na izgled budućeg spomenika, ironično predlažući alternativno rješenje.
“Postavljaju ruskog Sarumana ispred stanice. A lijepo sam im predlagao još starijeg i moćnijeg Nemanju”, napisao je Gavrić uz sliku koju je postavio na svom nalogu na FB-u.

ZNAČI, POSTAVLJAJU RUSKOG SARUMANA ISPRED STANICE. A LEPO SAM IM PREDLAGAO JOŠ STARIJEG I MOĆNIJEG NEMANJU…

Gepostet von Branko Gavric am Donnerstag, 30. Juli 2020

Upitan za komentar na prihvaćeno rješenje ruskog vajara, Gavrić kaže da je sam njegov rad već dovoljno slikovit odgovor. Njegovo alternativno rješenje odmah je izazvalo reakcije među pratiocima na Fejsbuku i proširilo se društvenim mrežama.

“Ostvarićemo ovaj zahtjevni projekat kad mi dođemo na vlast”, poručila je Gavriću u šali restauratorka Kristina Horjak, aktivistkinja Aida Ćorović predložila je da se “obavezno namontira česmica”, a književnica Mirjana Đurđević zatražila je dozvolu da dodatno interveniše na njegovom radu.

– Žao mi je što neću živjeti dovoljno dugo da se slatko nasmijem spomeniku Vesiću, koji će osmisliti neki novi klinci, što rastu na razvalinama mog rodnog grada njegovom zaslugom – rekla je Mirjana Đurđević, komentarišući za portal Nova postavljanje spomenika Stefanu Nemanji i Gavrićev alternativni predlog.

Saruman je, uzgred rečeno, fiktivni lik iz Tolkinove knjige “Gospodar prstenova” – zaključuje Nova.

Nemanja – župan Raške, bio je podanik bana Kulina i bosanske države

Akademik Mirko Vidović u tom kontekstu navodi da je:

Velika županija Raška bila sastavnim dijelom Velike banovine Bosne, jer nigdje ne postoje titule Velikih župana, a da nisu bile vezane za titulu Velikog Bana, kao ni titule župana a da nisu bile vezane za autoritet bana (jer sama titula ‘župan’ znači ‘podban’).

Dakle, i posljednji poznati Veliki župan Velike županije Raške, Stefan Nemanja je bio podanik Velikog bana Kulina.

U borbi za prestiž oko dodjele časti velikog bana, Ban Kulin i Stefan Nemanja su ukrstili oružje. Stefan Nemanja je optužio bana Kulina papi u Rimu da je heretik i tražio od pape da mu pomogne da svrgne Kulina s banskog stola, uz obećanje da će od Bosne načiniti katoličku zemlju. Papa je to dao provjeriti na Saboru na Bilinu polju i došao do zaključka da je u Crkvi bosanskih krstjana teologija kompatibilna s teologijom u Katoličkoj crkvi, da je tu različit samo jezik. Pa kako nije prihvatio Nemanjin poziv da ruše vlast u Bosni, Papa je pristao da se Nemanjin sin Stevan okruni za kralja Raške, čime je Raška odvojena od Velike Banovine Bosne.

No, nezadovoljan takvim rješenjem, Nemanja je poslao svog drugog sina, Rastka k Istočnom Patrijarhu da poradi kod cara u Bizantu da mu pomogne u širenju svog kraljevstva. Patrijarh ga je pozvao da napusti vrhovništvo Svete stolice u Rimu i da se pripoji Istočnoj crkvi, što je Nemanja i učinio i nakon toga otišao u manastir na Svetu Goru. No, Bosna je i dalje ostala nedjeljiva i neotuđiva – navodi Vidović.

(MiruhBosne)

Previous Sandžak: Bajram kakav Novi Pazar ne pamti
Next Bosanska zvijer: Nurkić se uspješno vratio NBA košarci, nakon 16 mjeseci! (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Tri osobe iz Konjica ozdravile nakon infekcije koronavirusom

Služba za civilnu zaštitu općine Konjic sopćila je sinoć da su tri osobe sa područja općine Konjic ozdravile, a koje su ranije bile pozitivne na prisustvo kornavirusa COVID-19. U obavještenju

NAŠI DANI

Džaferović i Komšić dali saglasnost da OSBiH gase požare u Prozor-Rami, Dodik blokira odluku

 Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović proslijedio je članovima Predsjedništva BiH urgenciju Ministarstava odbrane Bosne i Hercegovine u svrhu odobravanje korištenja resursa Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za gašenje

HISTORIJA

Novinari pisali Puljiću i ministrici Pendeš: Ikongrafija Hrvatske nema šta tražiti na Bobovcu

Bosansohercegovački novinari Ibrahim Halilović i Bedrudin Gušić kritizirali su najave da će se na Bobovcu u povodu obilježavanja 25. oktobra – dana kada je umrla pretposljednja bosanska kraljica Katarina, naći i delegacija vojske