Novalić: Milioni ostali na računima, kako je nova vlast došla do minusa u EPBiH, zašto je sporna isplata penzija?

Novalić: Milioni ostali na računima, kako je nova vlast došla do minusa u EPBiH, zašto je sporna isplata penzija?

Fadil Novalić, bivši premijer Federacije Bosne i Hercegovine, rekao je za Faktor kako nije istina da je prethodna Vlada Federacije BiH, na čijem je čelu bio, ostavila Javno preduzeće Elektroprivreda BiH u minusu.

Novalić je naglasio da je na računu EPBiH ostalo više od 300 miliona KM, a da nema govora o minusu.

Spremaju poskupljenja

Vojin Mijatović, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, odgovarajući na novinarska pitanja prošle sedmice da li će poskupjeti struja, odgovorio je:

– Kada je u pitanju cijena struje, realna je situacija da je neko ostavio više od 90 miliona KM minusa u Elektroprivredi.

– Vjerovatno spremaju poskupljenje, a da bude za to kriva prethodna vlada “jer je napravila minus”. Godinama Elektroprivreda osigurava pozitivan rezultat. Kupuje na domaćem tržitu struju koju izveze od vjetroelektrana i kupuje ugalj od privatnih rudnika, pretače ga u struju koju izvozi, sve po tržišnim cijenama vani i tako nadoknađuje gubitak koji nastaje na privredi i stanovništvu – govori nam Novalić.

Dodaje kako je sadašnja vlast dovela na čelo ove kompanije “čovjeka izvan sistema, koji to ne zna”.

– Oni su prestali odmah sa kupovinom uglja koja je služila za proizvodnju struje za izvoz. I naravno, nisu imali izvoza koji sve to balansira i nije isključeno da su ostvarili tekući gubitak, ali to je njihov problem! Oni ne znaju poslovati.

Do posljednjeg dana kada smo bili, kada je bio Admir Andelija, nema šanse da je napravljen minus. Primjenjivano je pravilo, rezultat je bio apsolutno pozitivan! Na računu je ostalo 320 miliona KM, evo kažem 300 miliona. Vjerovatno su vidjeli da im se račun smanjio i onda su zaključili da imaju tekući gubitak – rekao je Novalić.

Osvrnuo se i na stanje sa penzijama.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je nakon ispravke silnih tehničkih grešaka načinjenih “amandmanizacijom” kod usvajanja izvornog budžeta Federacije BiH, usvojila rebalans budžeta i po hitnom postupku ga uputila u parlamentarnu proceduru.

Preinačili odluku o povećanju penzija

Toni Kraljević, federalni ministar finansija, računa na odgovornost federalnih parlamentaraca, inače bi moglo biti problema kod isplate decembarskih penzija i invalidnina za oktobar, novembar i decembar.

Za isplatu decembarskih penzija nedostaje 69,6 miliona KM, a invalidnina 67 miliona KM.

Problemi sa penzijama su nastali usljed promjene odluke o vanrednom usklađivanju penzija za 3,9 posto koja se prvobitno odnosila na juli. Nova Vlada je isplatu preinačila za maj.

– Mi smo odluku o vanrednom povećanju donijeli nakon što je u Parlamentu FBiH usvojen budžet 22. januara i u budžetu je bilo predviđeno da se to povećanje ostvari, jer zakon to definiše, član 82. U budžetu je bilo povećanje od 52 miliona KM koje je garantiralo šestomjesečno povećanje od 3,9 posto penzija.

Oni su preinačili odluku za maj. To se nije moglo uraditi bez Parlamenta FBiH jer mora svako ko predloži, a to je u ovom slučaju federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, potpisati fiskalnu odgovornost. Ona podrazumijeva da po zakonu postoje sredstva u budžetu. I sada imaju problem. Šta ako se ne usvoji rebalans budžeta? Dva posljednja mjeseca ne mogu isplatiti penzije – govori Novalić i dodaje:

– Uradili su nešto što nisu mogli prije nego se u Parlamentu usvoji rebalans. Ovo se ne može ovako raditi kako su oni radili. I sada imaju problem. Oni su sebi svezali luđačku košulju. Šta ako ne usvoje rebalans? Nema toga ko smije isplatiti marku jer ima Zakon o izvršenju budžeta. Nema šanse, to niko ne smije raditi.

Kazao je i kako je nedopustivo da se napravi toliko grešaka kod usvajanja amandmana na budžet FBiH.

– Dvije trećine su pogrešne i definicije i kodovi. Niko ne sluša, pokazali su aroganciju, oni su nova vlast. Sada ne mogu realizirati pa su ispravili u rebalansu. Ovaj rebalans je sav od ispravki pogrešnih amandmana. Da su pitali bilo kojeg činovnika u Ministarstvu finansija, rekao bi: “Pa čekajte, ljudi, nije to tako”, ali su se oni tamo povukli, nabacali šta je ko htio. Ne možete to nikako uklopiti – kazao je Novalić.

Previous Oni nisu samo brojke: doktori, pjesnici, bebe, žrtve izraelskih napada
Next 'Odrasla sam u Bosni, u strahu i mržnji prema muslimanima. Sada vidim greške Njemačke oko Gaze'

You might also like

NAŠI DANI

Prije 27 godina život za odbranu domovine dao je heroj Enver Šehović

U okviru obilježavanja 27. godišnjice pogibije brigadira Armije Republike Bosne i Hercegovine Envera Šehovića, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Hajrudin Grabovica je položio cvijeće na mezar generala Šehovića u

NAŠI DANI

Prlić i ostali: Odbijen zahtjev Hrvatske da dokaže nevinost

Haški tribunal odbio je zahtjev Republike Hrvatske da se uključi u žalbeni predmet protiv šestorice bivših visokih funkcionera “Herceg-Bosne”.   U odluci koju je potpisao predsjednik Haškog tribunala Carmel Agius

NAŠI DANI

Grad Tuzla: Interventna novčana pomoć korisnicima usluga “Tržnice i pijace” d.o.o. Tuzla

  Na vanrednoj sjednici kolegija Gradonačelnika Grada Tuzle, održanoj dana 26.02.2019. godine, razmatrana je INFORMACIJA O POŽARU NA VELIKOJ PIJACI U TUZLI SA PRIJEDLOGOM MJERA, te su usvojeni slijedeći ZAKLJUČCI