Ottmar Hitzfeld: Salihamidžić je bio moj omiljeni igrač

Ottmar Hitzfeld: Salihamidžić je bio moj omiljeni igrač

Hasan Salihamidžić je bio model mladića koji je uvijek imao energiju i strast. Za svakog trenera je apsolutno Božji dar igrača, istakao je proslavljeni fudbalski stručnjak Ottmar Hitzfeld.

Ottmar Hitzfeld, proslavljeni fudbalski stručnjak, koji je osvajao Ligu prvaka s Borussijom Dortmund 1997. godine i Bayernom 2001., istakao je kako je omiljeni fudbaler kojeg je trenirao Hasan Salihamidžić – Braco, nekadašnji fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine sa kojim je sarađivao u bavarskom gigantu.

“Nikad ne bih priznao kao aktivan trener ko mi je bio omiljeni igrač, ali sada mogu reći, sada to nije tajna. To je Hasan Salihamidžić. Braco mi je omiljeni igrač. On je bio model mladića koji je uvijek imao energiju i strast. Bio je redovno uključen u igru i davao je u svakoj situaciji najviše od sebe. Za svakog trenera Salihamidžić je apsolutni Božji dar igrača”, izjavio je Hitzfeld, prenosi Anadolu Agency (AA).

Salihamidžić je prve fudbalske korake napravio u lokalnom klubu Turbina iz rodne Jablanice. Potom je igrao za mlađe kategorije Veleža iz Mostara, odakle je početkom rata u BiH otišao u njemački HSV. Od 1995. godine do 1998. afirmisao se u potpunosti u seniorskom timu iz Hamburga (72 utakmice, 19 golova), da bi potom bio nezamjenjiv član prvog tima slavnog Bayerna do 2007. (234, 31). Sa ekipom iz Minhena bio je klupski prvak Evrope i svijeta 2001. godine, te je šest puta osvajao titulu prvaka i četiri puta postao pobjednik Kupa Njemačke. Za Juventus je igrao od 2007. do 2011. (61 meč, sedam golova), a karijeru je završio 2012. godine u Wolfsburgu (15, 3).

Za nacionalni tim Bosne i Hercegovine igrao je od 1996. godine do 2006. nastupivši u 46 utakmica i postigavši šest golova. Ostao je zlatnim slovima upisan u anale bh. fudbala kao jedan od najboljih fudbalera u historije ove zemlje.

Previous Ne obolijevaju od karcinoma: Naučnici otkrili tajnu zbog čega su Amiši najzdraviji ljudi u Americi
Next U Milanu otvoren 21. Triennale: Veliki uspjeh bosanskih proizvođača namještaja

You might also like

SPORT

Amel Tuka: I u Peking idemo po zlato, Bosna i Hercegovina ne zaslužuje ništa manje

Ne tražim mnogo, a vraćam višestruko – kaže u intervjuu za novinsku agenciju Patria najbolji bosanskohercegovački atletičar svih vremena, koji je u petak navečer na prestižnoj Dijamantskoj ligi u Monaku osvojio

RIJEČ

Mirsad Terzić: Volio bih da nam EURO donese rukometaše za budućnost

Nije bitno koja je utakmica, kvalifikaciona ili prijateljska, moramo misliti da nam je svaka finale Svjetskog prvenstva, jer smo mali i ako tako razmišljamo onda ćemo rasti, rekao je za

SPORT

Bosanski navijači krenuli u Cirih

Navijači bosanskohercegovačke nogometne reprezentacije, nakon uspješnog prvog ovogodišnjeg nastupa Zmajeva protiv Luxembruga, otputovali su na novi test Baždarevićeve selekcije u Cirih (Zurich). Danas u 18 sati iz Sarajeva je krenuo