Pozicija njemačke vlade o Izbornom zakonu u Bosni i Hercegovini

Pozicija njemačke vlade o Izbornom zakonu u Bosni i Hercegovini

U diskusiju oko reforme izbornog zakona u Bosni i Hercegovini uključio se i njemački političar i član njemačkog parlamenta iz stranke Savez90/Zeleni, Manuel Sarrazin.

On je njemačkoj vladi proslijedio upit, koji glasi: „Na kojoj poziciji je  službeni Berlin po pitanju planirane reforme Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, koja bi, po mom mišljenju, stvaranje trećeg entiteta uvela na mala vrata odnosno dalje cementirala etnonacionalizam i kakav stav će zauzeti Evropska unija u trenutnom pregovaračkom procesu?”

Uz pitanje je prikačen link sa člankom iz briselskog lista EUOBSERVER (https://euobserver.com/opinion/151110) pod nazivom „Perverzna agenda EU u Bosni”.

Državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova, Miguel Berger napisao je u odgovoru zastupniku Sarrazinu kako njemačka vlada pomno prati debatu o reformi Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini. Prema mišljenju savezne vlade, „postoji nužnost za prilagođavanjem zakonske osnove kako bi se eliminisala postojeća diskriminacija posebno u pogledu provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci”.

Njemačka vlada podržava prevazilaženje podjela po etničkoj liniji

Reforma Izbornog zakona, kaže se dalje u odgovoru, dio je Mišljenja Evropske unije o ključnim prioritetima za Bosnu i Hercegovinu koje je EU formulirala 2019. godine. „Savezna vlada će i dalje pomno pratiti raspravu o reformi Izbornog zakona u BiH i pritom posebno naglašavati neophodnost implementiranja sudske prakse i presuda Evropskog suda za ljudska prava”.

U odgovoru na upit zastupnika Bundestaga Sarrazina, navodi se i kako se „njemačka vlada zalaže za teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine sa svojim postojećim entitetima”.

“Prema stavu vlade u Berlinu, stvaranje trećeg entiteta, pored postojeće Federacije Bosne i Hercegovine i Republike srpske, ne može biti cilj reformskih napora. Njemačka vlada podržava želju civilnog društva u Bosni i Hercegovini da promovira građansko društvo i prevaziđe podjele po etničkim linijama”, zaključuje se u odgovoru službenog Berlina na upit o reformi Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji je uputio zastupnik njemačkog parlamenta Manuel Sarrazin – prenosi DW.

Previous Autentična turistička ponuda u 120 seoskih domaćinstava
Next Kraj ljudskih prava na putu ka "životu"

You might also like

NAŠI DANI

DerStandard o državnim ministrima koji izazivaju mrštenje u Bosni te o Šmitovoj izmjeni izbornog zakona u korist HDZ-a

Bosna i Hercegovina ima novu vladu, ali formiranje vlasti u regiji Federacije ostaje blokirano uprkos odluci visokog predstavnika, piše austrijski Der Standard analizirajući uspostavu vlasti u Bosni i Hercegovini. -Za

NAŠI DANI

Komšić prisustvovao dodjeli nagrade „Hamza Kurtović Award – C&E obrazovanje i sport“ u Hanauu

Nagrada je inicirana u spomen i sjećanje na mladića Hamzu, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, ubijenog tokom atentata na grupu mladih ljudi u gradu Hanauu prije dvije godine. Cilj nagrade,

NAŠI DANI

Cirkus u Federalnom parlamentu. Trojka moli pomoć opozicije

Vladajuća koalicija u entitetu F BiH je u rasulu. To pokazuje dosadašnji tok vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta većeg bh. entiteta.  Kako je rečeno Politicki.ba, “Trojka se potpuno pogubila”. “Oni