Predstavnici SNSD-a u UO Centralne banke BiH pokušavaju Razvojnu banku FBiH pretvoriti u fond!

Predstavnici SNSD-a u UO Centralne banke BiH pokušavaju Razvojnu banku FBiH pretvoriti u fond!

– Predstavnici SNSD-a imenovani u Upravni odbor Centralne banke BiH na sve načine pokušavaju izbaciti Razvojnu banku FBiH iz sistema izdvajanja obavezne rezerve u kojem je od 2008. godine. 

To suštinski znači pretvaranje Razvojne banke FBiH u fond, na isti način kako je u Rs-u organizirana IRB koja radi preko komercijalnih banaka.. To dalje znači da bi Razvojna banka izgubila svoj SWIFT kod, ne bi mogla plasirati povoljne kreditne linije direktno korisnicima (prije svih malim i srednjim preduzećima), a ako bi to išlo preko komercijalnih banaka značajno bi utjecalo na korisnike. Ujedno dovelo bi se u pitanje kompletno poslovanje Razvojne banke koje je nepromijenjeno od 2008. godine.

Navodno, kako otkrivaju naši izvori iz CBBiH razlog tome krije se u namjeri predstavnika iz Rs-a da ospore finansiranje poljoprivredne proizvodnje u FBiH, investicijskih projekata i svih koji koriste povoljne kreditne i garantne linije Razvojne banke FBiH.

Pitanje statusa Razvojne banke povlači se od kako su u Upravni odbor CBBiH imenovani Dragan Kulina i Radomir Božić, a predloženi od strane Milorada Dodika.

Pitanje Razvojne banke na sjednicama Upravnog odbora u posljednjih dva do tri mjeseca se intenziviralo, pritisci jačaju, pa se u pitanje rješavanja ovog problema uključila i Agencija za bankarstvo FBiH, a i sama Razvojna banka FBiH.

Nakon pribavljenih mišljenja, nastavljeni su pritisci, a navodno ima i izgovorenih teških riječi od strane jednog člana UO CBBiH imenovanog od strane SNSD-a.

Inače, jačanjem ovih pritisaka, intenzivira se i pritisak medija iz Rs-a na guvernera Senada Softića i njegovog ostanka na čelu Centralne banke BiH.

Softić u svom mandatu radio je na uspostavljanju registra računa fizičkih lica na nivou BiH, a čemu se Rs protivila žestoko. Ti registri pomažu transparentnosti ukupnog bankarskog sistema i sprečavanja raznih nezakonitosti kao što je pranje novca i drugo.

Dodatni pritisak Softiću stvara priča oko kupovine dijela parka Hastahana, čiji se epilog tek očekuje, ali i pritisak za kupovinu objekta na Palama zaustavljen upravo od strane Softića.

Izvor: Patria

Previous Iračanin Ozan na putu za Njemačku, zaljubio se u Bosnu i odlučio ostati
Next Domaća kompanija kreće u proizvodnju sladoleda - bit će otvoreno oko 100 novih radnih mjesta

You might also like

NAŠI DANI

Poslanici PSBiH traže od RH i EU da obustavi gradnju Pelješkog mosta

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, njih 24, potpisali su danas Deklaraciju kojom traže od Republike Hrvatske i Evropske unije da obustavi gradnju Pelješkog mosta te da se

Ekonomija/Biznis

FBiH: Minimalna plaća od 1.000 KM mogla bi postati realnost

Nacrt zakona o minimalnoj plaći u Federaciji Bosne i Hercegovine prihvaćen je i upućen u tromjesečnu javnu raspravu. To su odlučili zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas

NAŠI DANI

Izetbegović čestitao Erdoganu: Vašoj pobjedi večeras raduje se i veliki broj stanovnika Bosne i Hercegovine

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović uputio je večeras čestitku predsjedniku Turkiye Recepu Tayyipu Erdoganu, povodom pobjede u drugom krugu predsjedničkih izbora, javlja Anadolija. “Poštovani predsjedniče Erdogan, dragi brate,