Prevent obara rekorde: Svaki četrvrti automobil proizveden u Evropi ima Preventov dio koji je napravljen u Bosni i Hercegovini

Prevent obara rekorde: Svaki četrvrti automobil proizveden u Evropi ima Preventov dio koji je napravljen u Bosni i Hercegovini

U Bosni i Hercegovini dizajniramo interijer za luksuzne jahte koje proizvodi naša druga članica, kompanija Salona u Splitu

Predsjednik Uprave Prevent BH, Haris Rahman, govorio je o kontinuiranom rastu poslovanja Prevent grupacije, izazovima i prilika, te pojasnio čime se sve grupacija bavi i u kojim oblastima je lider. Osim toga, on je najavio i nove akvizicije, piše BiznisInfo.

Krajem prošle godine smo preuzeli nekoliko kompanija, od čega bih istaknuo poznati njemački brend “Alno” koji proizvodi kuhinje, i vodećeg proizvođača električnih kablova u Jugoistočnoj Evropi “Elka” Zagreb, rekao je Rahman.

Rahman je ovo kazao u intervju koji je objavljen u printanom izdanju magazina Lumen na engleskom jeziku a BiznisInfo ekskluzivno donosi najzanimljivije detalje razgovora.

Svake godine slavimo sa svojim uposlenicima nakon što napravimo milion garnitura presvlaka za automobile. Želimo da im zahvalimo što su naše najveće preimućstvo, naša snaga bez koje ovaj uspjeh ne bi bio moguć. Ove godine namjeravamo da proizvedemo dva miliona garnitura. S obzirom da jedan komplet čini sedam dijelova (prednja i zadnja sjedišta i naslonjači za glave), to znači da ćemo proizvesti 14 miliona dijelova za evropsko tržište automobila, kazao je Rahman.

Istaknuo je da Prevent pravi dijelove za vodeće proizvođače automobila kao što su Ford, VW, Škoda, Audi, Seat, BMW, Nissan, Citroen, Peugeot i drugi.

Proizvode autopresvlake i sve komponente za sjedišta i interijere u prijevoznim sredstvima te kožu, tekstil, kočione diskove, strukture za sjedišta, komponente za kočione sisteme, metalne dijelove motora i sistema transmisije i pogona vozila.

Prevent je isporučio dijelove za više od 4 miliona automobila napravljenih u Evropi, što znači da svaki četrvrti automobil napravljen u Evropi ima Preventov dio koji je napravljen u Bosni i Hercegovini.

Prošle godine postali su jedan od glavnih snabdjevača Britaxa, proizvođača dječijih autosjedalica. Osim toga, ekskluzivni su proizvođač za poznati brend opreme za motocikliste Dainese.

Zahvaljujući ovim projektima povećali smo broj zaposlenih u Bosni i Hercegovini. Osim autoindustrije, naši proizvodi se prodaju u luksuznim radnjama slavnih modnih brendova. Već tri godine smo uključeni u proizvodnju odjeće a nedavno smo počeli proizvoditi i obuću. Koristim ovu priliku da ekskluzivno najavim akviziciju još jedne kompanije za proizvodnju odjeće, kazao je direktor Preventa.

Dodao je da je Prevent Safety jedini proizvođač zaštitnih rukavica i visoko-kvalitetne zaštitne opreme u Bosni i Hercegovini, dok je njihova kompanija Saniteks najveći proizvođač gaza i medicinskih sredstava u regionu. Postali su i jedan od vodećih igrača u industriji namještaja kada su kupili vodeći njemački brend u ovoj oblasti.

Osim toga, u Bosni i Hercegovini dizajniramo interijer za luksuzne jahte koje proizvodi naša druga članica, kompanija Salona u Splitu. Ove godine Salona obilježava 15 godina postojanja a, među mnogim uspjesima, izdvajamo nagradu “Brod godine u Americi” koju smo dobili, rekao je Rahman te zaključio:

– Kao što vidite, grupa je orjentisana ka evropskom tržištu, gdje izvozimo većinu svojih proizvoda. No, kroz druge segmente našeg biznisa, kao što su proizvodnja kablova i medicinske i zaštitne opreme, širimo poslovanje na Sjedinjene Države, Aziju i Sjevernu Afriku.

Grupa je diversifikovala proizvodni i prodajni portfolio prateći strategiju vertikalne integracije. To znači da mogu razviti, proizvesti i prodati finalni proizvod, što povećava Preventovu konkurentnu vrijednost, kazao je, između ostalog, Rahman.

Previous Ekološka akcija čišćenja područja oko Starog mosta
Next I to je moguće: Stari most, simbol Mostara i čitave države neće biti na službenom suveniru Mostara!

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Preduzeće ‘Bosna raste organski’ lani isporučilo 4 tone osušenog ljekovitog bilja na tržište Evrope

Preduzeće “Bosna raste organski” iz Dervente u prošloj godini isporučilo je četiri tone osušenog ljekovitog bilja na tržište Evrope, a koje je proizvedeno na parcelama u derventskom selu Bijelo Brdo.

RIJEČ

Poslovi s Pakistanom mogu donijeti milijardu dolara Bosni i Hercegovini

Makarević: Hirurzi u Bosni i Hercegovini ne vjeruju pakistanskoj robi, pa zato istu tu robu uvoze iz Njemačke gdje plaćaju 10 puta više, a Nijemci upravo uvoze iz Pakistana Poslovi

ŽIVOT

Indijac Asim Kahn u sarajevski Stari Grad doveo brend Hidesign – prva i jedina radnja na Balkanu

Da Sarajevo i Stari Grad svojom ljepotom, gostoljubivošću i toplotom očaraju ljude iz svih krajeva svijeta, potvrđuje i priča Asima Khana koji se ‘zaljubio’ u Stari Grad prije tačno osamnaest