Prije 27 godina život za odbranu domovine dao je heroj Enver Šehović

Prije 27 godina život za odbranu domovine dao je heroj Enver Šehović

U okviru obilježavanja 27. godišnjice pogibije brigadira Armije Republike Bosne i Hercegovine Envera Šehovića, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Hajrudin Grabovica je položio cvijeće na mezar generala Šehovića u haremu Alipašine džamije.

Šehović je poginuo u odbrani brda Žuč. Odlikovan je najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”, a posthumno i Ordenom heroja oslobodilačkog rata.

Rođen je 15. januara 1967. godine u selu Bujakovina, u opštini Foča. Sa 15 godina Šehović je u Sarajevu upisao Srednju vojnu školu, a zatim Vojnu akademiju u Beogradu.

U 25. godini pridružio se Teritorijalnoj odbrani Bosne i Hercegovine.

Šehović se proslavio komandujući Prvom slavnom kasnije viteškom motorizovanom brigadom.

Prva slavna – 111. viteška brigada postat će jedna od najuspješnijih brigada i na ratištu van Sarajeva.

Među borcima Prve slavne i Druge viteške brigade koje su osvajale i odbranile Žuč bio je najveći broj dobitnika ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” u Armiji BiH.

Previous Prevent niže uspjehe: Prva jedrilica na el. pogon iz Solina, Top dobavljač za Aston Martin iz Srebrenice...
Next Beogradski pisac: Duša nam je grešna.. Najmanje što možemo da učinimo je da ne dozvolimo da mijenjaju ime Sarajevske ulice

You might also like

NAŠI DANI

ŽFBiH osiguravaju nesmetan promet robe te snadbijevanje hranom i energijom

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je danas da su Željeznice Federacije BiH osigurale nesmetan promet robe, što dodatno utvrđuje snadbijevanje hranom i energijom, te garantuje funkcionisanje ekonomije

NAŠI DANI

Sarajevo Halal Fair 2019. – velike perspektive u halal industriji

Međunarodni sajma halal-industrije Sarajevo Halal Fair (SHF) 2019. održat će se od 26. do 28. septembra. Nakon izuzetno uspješne realizacije prošlogodišnjeg sajma, Bosna Bank International (BBI), Islamic Development Bank Group (IsDB)

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Promovisana knjiga “Od Srebrenice do svjetla na kraju tunela“, autora Azira Osmanovića

U Historijskom muzeju BiH u Sarajevu danas je održana promocija knjige autora Azira Osmanovića „Od Srebrenice do svjetla na kraju tunela“, javlja AA. Promocija knjige je u saradnji sa Memorijalnim