Prof. Woelk: Presuda ‘Kovačević’ otvara nužnost dovršetka ustavne tranzicije za Bosnu i Hercegovinu

Prof. Woelk: Presuda ‘Kovačević’ otvara nužnost dovršetka ustavne tranzicije za Bosnu i Hercegovinu

Presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Kovačević važna je jer otvara nužnost dovršetka ustavne tranzicije za Bosnu i Hercegovinu, izjavio je Jens Woelk, profesor uporednog ustavnog prava na Univerzitetu u Trenutu, Italija.

On je to kazao na pres-konferenciji održanoj video-linkom uoči njegovog gostovanja kao uvodničara na današnjoj sesiji Nezavisne asocijacije intelektualaca Krug 99 u Sarajevu o temi „Nakon presude Evropskog suda u slučaju Kovačević: Je li ustavna reforma neophodna, ali i nemoguća?“.

Woelk je rekao da osnovno što proizlazi iz presude ‘Kovačević’ jesu jednaka prava za sve u Bosni i Hercegovini i smjer kojim država treba da ide ukoliko želi evropsko društvo.

– Presuda jasno kaže da je najvažnije političko predstavljanje građana. Sada postoji razlika između konstituenata i manjina; znači mora se razmišljati o ustavnim promjenama po mjeri Bosne i Hercegovine jer sadašnji ustav ne sadrži šanse da BiH postane porodica evropskih zemalja budući da nema nivo demokratskih prava nužnih za Evropu – kazao je Woelk.

Bilo da ustavne promjene budu rađene izmjenama i dopunama ili pak, izradom novog ustava, u to moraju biti uključeni građani čija uloga mora biti presudna, iziričit je prof. dr. Jens Woelk koji inače naglašava veliku važnost poštivanja presude ‘Kovačević’ i drugih odluka Evropskog suda za ljudska prava jer bi to to značilo i dosljedno poštivanje Evropske konvencije.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, on naglašava da su strane sudija u Ustavnom sudu BiH neka vrsta garancije svega što je napisano u dokumentima i sporazumima koje je Bosna i Hercegovina dužna poštovati. Tek kad budu ostvareni ciljevi iz ustava i drugih dokumenata, strane sudije mogu otići, kazao je Woelk.

Previous Iz Udruženje žrtava i svjedoka genocida pisali Schmidtu: Imate li svijesti da shvatite ozbiljnost problema?
Next Alija Ćosić dizao je zastavu Bosne na Vlašiću i 1995.

You might also like

RIJEČ

‘Nisam glup da bi se junačio pred Amerikom’

Od lidera SNSD-a i člana državnog Predsjedništva stare, ali i neke nove poruke… Navikli smo već da Dodik Bošnjake i sve koji se suprotstavljaju njegovoj politici uporno naziva muslimanima, to

RIJEČ

Šušnica: Dodik neće sam stati, on se mora zaustaviti

 Ono što je „ruski svet“ i Crkva Rusije za Putina, to je „srpski svet“ i Crkva Srbije za Vučića! kaže u razgovoru za Preporod Srđan Šušnica, koji je prije dvije godine bio

RIJEČ

Ef. Kavazović: Bosna i Hercegovina ima više prijatelja nego vjernih dušmana

“Vjerujem da Bosna i Hercegovina ima više prijatelja koji joj žele dobro nego vjernih dušmana. Pitanje je samo koliko su oni agilni, koliko ulažu u Bosnu i Hercegovinu i koliko