Profesor Zlatko Lagumdžija imenovan u Upravni Odbor Historije AI Svjetskog Udruženja Vještačke Inteligencije (AIWS)

Profesor Zlatko Lagumdžija imenovan u Upravni Odbor Historije AI Svjetskog Udruženja Vještačke Inteligencije (AIWS)

Profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu dr. Zlatko Lagumdžija je imenovan u dvanaestočlani Upravni Odbor Historije AI Svjetskog Udruženja Vještačke Inteligencije kojim predsjedava guverner Majk Dukakis, bivši predsjednički kandidat američkih Demokrata, osnivač Globalnog Boston Foruma.

Većina članova Upravnog odbora, među kojima polovina dolazi s Harvarda i MITa, su profesori i istraživači s vodećih svjetskih univerziteta iz kompjuterskih nauka i  disciplina usmjerenih na ukupne društvene i ekonomske promjene koje proizvodi razvoj Vještačke Inteligencije.   

Ovo imenovanje je uslijedilo nakon izlaganja profesora Lagumdžije zajedno sa Vint Cerfom, utemeljiteljem, „ocem“ interneta, prije dvije sedmice, konferenciji Ujedinjenih  Nacija i Boston Global Foruma „UN 2045: Novi Ekonomski model i  budućnost Vještačke Inteligencije“. Dva člana Upravnog odbora su dobitnici Turing nagrade, poznate kao  „Nobelove nagrade iz kompjuterskih nauka“.

Inovativna mreža Svjetskog Udruženja Vještačke Inteligencije (AIWS) je utemeljena od strane Boston Globalnog Foruma, Instituta Majk Dukakis, Vlade Američke države Masačusets i MIT.  AIWS radi na identifikaciji, publikovanju i promoviranju principa pravedne aplikacije Vještačke Inteligencije kroz razvoj aplikacija i rješenja baziranih na ovim principima prilikom korištenja u politici, administraciji, zdravstvu, obrazovanju, transportu, nacionalnoj sigurnosti i drugim područjima.

U narednom periodu AIWS će nadzirati razvoj i upotrebu Vještačke Inteligencije od stane vlada, korporacija i neprofitnih organizacija kako bi se utvrdilo koliko su komplementarne s pravilima i standardima definiranim u AIWS Novom Društvenom Ugovoru 2020 u Doba Vještačke Inteligencije (New Social Contract in the Age of Artificial Intelligence). 

Na ovom  radi grupa autora pod okriljem AIWS i služiće za identifikovanje društveno štetnog djelovanja i korištenja  Vještačke Inteligencije kroz publikacije i preporuke na bazi kredibilnih izvještaja. Nakon intenzivnih dvogodišnjih konsultacija uskoro se očekuje  usvajanje  dokumenta (Social Contract 2020) na zajedničkom skupu Svjetske Liderske Alijanse i Boston Globalnog  Foruma.

Devetočlanu grupu autora Društvenog Ugovora 2020, predvodi Vint Cerf a među njima je i dr. Lagumdžija zajedno sa  liderima Boston Globalnog Foruma i profesorima Harvarda i MIT.

Previous Takmičenje u češkoj Ostravi: Amel Tuka treći, njegov najbolji rezultat ove sezone
Next Mitropolit crnogorski Mihailo: Ovdje se radi o poništenju referenduma, i dovođenja Crne Gore u status srpske kolonije

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Najmlađi dr. lingvističkih nauka u BiH– Almira Džanić doktorsku disertaciju posvetila bosančici

Almira Džanić (29) iz Bihaća na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci odbranila je doktorsku disertaciju posvećenu bosančici kao prvom i najznačajnijem pismu u historiji Bosne i Hercegovine, pod nazivom „Glagolski

NAŠI LJUDI

U SAD-u preminuo dr. Asaf Duraković, jedan od najvećih stručnjaka za osiromašeni uranij

U SAD-u je preminuo Stočanin dr. Asaf Duraković, jedan od najvećih stručnjaka za osiromašeni uranij, pukovnik američke vojske i naučnik s brojnim doktoratima. Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naši učenici osvojili 6 medalja na Geografskoj olimpijadi Srednje, Južne i Jugoistočne Evrope

Na jučer završenoj Geografskoj olimpijadi Srednje, Južne i Jugoistočne Evrope, Bosna i Hercegovina je osvojila šest medalja: po jednu zlatnu i srebrnu i četiri bronzane. Zlatnu medalju je osvojio Filip