Refik Lendo, bošnjački čelnik FBiH: Ja sam vojnik, general, nema kapitulacije!

Refik Lendo, bošnjački čelnik FBiH: Ja sam vojnik, general, nema kapitulacije!

Refik Lendo iz SDA danas je kazao da očekuje od Dragana Čovića, Nermina Nikšića i Bakira Izetbegovića da se dogovore ko će biti premijer Federacije kako bi se moglo odrediti ko će biti predsjednik i potpredsjednici FBiH.

Lendo je iz reda bošnjačkog naroda izabran u rukovodstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

On je otkrio da je uputio pismo Lidiji Bradari i Igoru Stojanoviću da sastanak održe u petak u 10 sati.

Pismo molbe, pojašnjava, upućeno je i predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, Draganu Čoviću i Nerminu Nikšiću da se do petka politički dogovore i njima olakšaju da odrede ko će biti predsjednik, odnosno, potpredsjednici FBiH. 

– S obzirom na to da je naša Federacija složena, potrebno je da nam političke partije pomognu – rekao je i dodao da on na ovaj način želi odblokirati procese uspostave vlasti u FBiH.

Rekao je i da je SDA pobjednička stranka sa skoro 300 hiljada glasova te je poručio da nema zelenog svjetla za Vladu FBiH bez SDA.

– Ja sam vojnik, general, nema kapitulacije, rekao je Lendo.

– Da bismo mi mogli odrediti predsjednika i potpredsjednike Federacije, moramo znati ko će biti premijer, ne mogu biti iz istih naroda. Iz tih razloga sam ja poslao ovu drugu molbu da se ove tri partije dogovore, da daju prijedlog za vladu, nema nikakve blokade, a onda nas troje poslije ćemo odrediti predsjednika FBiH. Ne može bez Stranke demokratske akcije, te tri partije se moraju dogovoriti kako i na koji način – kazao je Lendo.

Dodaje da u suprotnom nema rukovodstva Federacije.

Odgovorio je na pitanje zašto se mora pitati i Bakir Izetbegović.

– Ovdje je SDA neizbježna, ja sam kao predstavnik Bošnjaka neizbježan u biranju predsjednika i potpredsjednika FBiH i bez mene nema predsjednika i potpredsjednika FBiH kao što nema vlade. Prema tome ja se nadam da će predsjednici ove tri političke partije koje zaista imaju svoje predstavnike u Domu naroda da se dogovore i pomognu nam ko će biti predsjednik, a ko potpredsjednik – naglasio je Lendo.

Odgovorio je i na optužbe Bradare koja je ranije za medije kazala da blokira procese.

– Nije tačno da blokiram, ja upravo hoću da odblokiram procese i zato sam zamolio da u petak sjednemo i da se dogovorimo o izboru predsjednika i potpredsjednika – kazao je Lendo.

Rekao je kako bi SDA trebala da dobije poziciju premijera FBiH.

Fena

(MiruhBosne/Vijesti.ba)

Previous Erdogan zahvalio državi Bosni i Hercegovini i svim njenim građanima na pomoći
Next Reisul-ulema: Dok se ponovo vrši progon vjerskog službenika, bošnjački intelektualci šute. Da li se boje Milorada Dodika?

You might also like

NAŠI DANI

Bukvarević je bio istinski patriota, dobar čovjek i uspješan ministar

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević preminuo je jutros na Klinici za plućne bolesti Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Bukvarević je 22. jula godine

NAŠI DANI

Reakcije na kupovinu zgrade u Banjaluci: ‘Dodik je sretan i bogatiji za 100 miliona kumovskih narodnih para’

Skoro 70 miliona maraka za kupovinu zgrade Uprave za indirektno oporezivanje BiH u Banjoj Luci odobrilo je Vijeće ministara BiH na vanrednoj sjednici. Zgrada je na listi želja SNSD-a već

NAŠI DANI

Bihać – obilježena 25. godišnjica pogibije narodnog heroja Adila Bešića

  Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić i Dževad Malkoč, ministar za pitanja boraca i RVI organizovali su danas u Bihaću prijem za članove porodice Adila Bešića i njegove saborce. Članovi