RIO: Amel Tuka bez finala.. šta mogu bacači kugle?

RIO: Amel Tuka bez finala.. šta mogu bacači kugle?

Bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka nije se uspio plasirati u finale utrke na 800 m na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Tuka je u drugoj polufinalnoj grupi osvojio četvrto  mjesto rezultatom jedna minuta 45,24 sekundi, a u ukupnom poretku ostvario  je 12. vrijeme u polufinalu, prenosi Fena.

Prvo mjesto u grupi zauzeo je Kenijac Alfed Kipketer s vremenom 1:44.38,drugi je bio  Amerikanac Boris Berian (1:45,87), a treći Alžirac Yassine Hathat
(1:44,81).

U finale utrke na 800 m, koje je na programu 16. augusta, plasiralo se osam atletičara, po dva prvoplasirana takmičara iz tri kvalifikacione grupe te dva atletičara po rezultatima.

Pored  Kipketera i Beriana u finale su  po plasmanima ušli Francuz Pierre-Ambroise Bosse, s najboljim vremenom u kvalifikacjama – 1:43,85,  Alžirac Taoufik Makhloufi, Kenijac David Rudisha i Amerikanac  Clayton Murphy, te po rezultatima  Poljak Marcin Lewandowski i Kenijac Ferguson Cheruiyot Rotich.

Naš najbolji atletičar nije jedini od favorita koji je ostao bez finala. U finale se nije plasirao ni sjajni Poljak Adam Kszczot, svjetski viceprvak i evropski prvak – ako nam je to neka utjeha?

-Amelu želimo dobro zdravlje i puno sreće u budućnosti. Nadamo se da će dostići formu iz prošle godine, znamo da je imao najbolje vrijeme na svijetu u svojoj disciplini.

Na 31. ljetnim olimpijskim igrama u Rio de Janeiru danas će od bosanskohercegovačkih predstavnika nastupiti atletičarka Lucija Kimani, ona trči maraton.

bacači kugle.jpg

-Za nekoliko dana će na borilišta i preostala tri člana bosanskohercegovačkog tima, bacači kugle Hamza Alić, Kemal Mešič i Mesud Pezer. Nadamo se da bi neko od pomenutih momaka mogao bljesnuti i napraviti zapažen rezultat.

Vrijedi napomenuti da u ovoj dicciplini samo još dvije zemlje imaju po tri predstavnika sa ispunjenom A-normom, to su SAD i Poljska. Ako uzmemo u obzir da za Srbiju nastupa odlični Asmir Kolašinac iz Sandžaka, te za Hrvatsku njihova uzdanica Filip Mihaljević, momak iz Livna.. onda možemo reći da je bacanje kugle bosanska nacionalna atletska disciplina!

Vjerujemo da će se dobar rad na tom polju isplatiti i rezultirati respektabilnim uspjesima.

(MiruhBosne)

Previous Vojislav Šešelj u Skupštini Srbije: Molim vas da se Vlasi poštuju kao naši preci (Video)
Next U Bosni i Hercegovini od septembra počinje proizvodnja izolacije od ovčije vune

You might also like

SPORT

Amel Tuka: I u Peking idemo po zlato, Bosna i Hercegovina ne zaslužuje ništa manje

Ne tražim mnogo, a vraćam višestruko – kaže u intervjuu za novinsku agenciju Patria najbolji bosanskohercegovački atletičar svih vremena, koji je u petak navečer na prestižnoj Dijamantskoj ligi u Monaku osvojio

SPORT

Amel Tuka pobijedio na Atletskom mitingu u Švicarskoj – Prije utrke družio se sa bosanskim navijačima

Naš najbolji atletičar večeras je bez većih problema osvojio prvo mjesto u utrci na 800 m. Ovaj put nije bilo postavljanja novih rekorda, vrijeme od 1:45, 80 bilo je više

SPORT

Dostojno obilježiti 30. godišnjicu bugarskog priznavanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković susrela se 15. novembra 2021. godine u Briselu sa ministrom vanjskih poslova Republike Bugarske Svetlanom Stoevim.