Roditelji učenika iz K. Polja zadovoljni Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine

Roditelji učenika iz K. Polja zadovoljni Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je Odluku da su učenici bošnjačke nacionalnosti u Konjević Polju diskriminirani, čime je poništena presuda Vrhovnog suda RS-a, kojom se ranije negiralo postojanje diskriminacije.

Ovu Odluku pozdravili su roditelji učenika bošnjačke nacionalnosti koji pohađaju škole u Podrinju.

Posebno se to odnosi na dio koji je vezan za pravo na maternji, bosanski jezik, kao jedno od osnovnih ljudskih prava. U školi se izučavao srpski jezik, a u đačke knjižice je, samo formalno, upisivan bosanski.

“Ova priča će biti gotova kad djeca ponovo sjednu u ovu školu u klupe i kad budu imala normalnu nastavu i jedan normalan nastavni proces u kom će biti priznata njihova prava”, kaže Muhizin Omerović, predstavnik roditelja učenika OŠ Konjević Polje.

Roditelji su zadovoljni. Borba je bila iscrpljujuća, iako im je direktor škole više puta sugerirao da je ne započinju, jer neće uspjeti.

“Evo danas hvala Bogu, Ustavni sud je rekao da smo mi uspjeli u jednom dijelu ove priče i naše borbe i ja sam ponosan na roditelje koji su prepoznali da trebamo da se borimo”, priča nam Vehid Dedić, roditelj učenika OŠ Konjević Polje.

I roditelji djece u Liplju u ustanovi koja pripada Osnovnoj školi ‘’Sveti Sava’’ u Zvorniku upozoravali su godinama na sličan problem. Kažu da je njihovim mukama došao kraj. Djeci jedno vrijeme nisu dali    da pohađaju nastavu, jer je naziv bosanski jezik u matičnim knjigama prepravljen u ‘’jezik bošnjačkog naroda’’.

“Mislim da je sazrelo vrijeme da su ljudi skontali da se svoja sreća ne može graditi na tuđoj nesreći. Mislim da ima pozitivne energije i mislim da će se to riješiti”, smatra Muharem Sinanović, predsjednik Vijeća roditelja u Liplje kod Zvornika.

Ustavni sud je utvrdio i povrede Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda. U Ministarstvu prosvjete ikulture RS-a su nam rekli da ne mogu komentarisati Odluku Ustavnog suda BiH, jer još nisu dobili zvaničan dokument, izvještava federalna.ba.

Previous Gordana Tadić tereti se za nemar u vršenju službenih dužnosti
Next Bart Rijs - Svjedočenje holandskog novinara iz istočne Bosne, august '92

You might also like

NAŠI DANI

Američki komandant u Sarajevu; EUFOR vježba u Hercegovini (VIDEO)

Ceremonija kojom je označen početak EUFOR-ove vježbe Brzi odgovor 2021 održana je 25.9.2021. godine. Godišnjom vježbom provjerava se sposobnost EUFOR-a da izvrši pozivanje i raspoređivanje rezervnih snaga koje se nalaze

OTPOR BOSNE

Obilježena godišnjica bitaka koje su vođene za odbranu Naselja heroja Sokolje

U novogradskom naselju heroja Sokolje danas je obilježena godišnjica bitaka koje su vođene za odbranu ovog naselja od agresora. Delegacija Općine Novi Grad Sarajevo predvođena pomoćnikom načelnika za boračka pitanja,

OTPOR BOSNE

Nijaz Miljković: Patriotizam je borba da bude bolje u ovoj državi, u ratu i poslije (Video)

Sinoć je preminuo Nijaz Miljković, komandant ratne 506. brdske brigade Major Nijaz Miljković (62) tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992. – ‘95, u određenim periodima obavljao je zadatke i dužnosti komandanta tri