Safet Hadžić – Heroj oslobodilačkog rata

Safet Hadžić – Heroj oslobodilačkog rata

Brojna imena upisana su zlatnim slovima u temelje Bosne i Hercegovine. U teškim vremenima pokazali su se najbolji od nas, a jedan od njih je Safet Hadžić. Na 30. godišnjicu od pogibije, Fond Memorijala producirao je video u njegovu čast kako bi se sjetili heroja koji nam je uzor borbenosti, istrajnosti i nepokolebljivosti i primjer kako se voli Domovina.

Safet Hadžić rođen je 28.08.1952. godine u Strgačini kod Rudog. Radni vijek proveo je u sarajevskom Vodovodu. Bio je među prvim organizatorima otpora bosanskohercegovačkih patriota koji su se usprotivili podjeli države i organizirali Patriotsku ligu Bosne i Hercegovine. Iako obični radnik, Safet Hadžić je bio rođeni organizator i jedan od onih malobrojnih koji su se ozbiljno pripremali za odbranu Bosne i Hercegovine.

Bio je ključni čovjek za postavljanje „sendvič-barikada“ koje su bile odgovor na prve barikade postavljene u Sarajevu 2. marta 1992. godine. Kontrabarikade su pokazale okupatorima da postoje snage koje će pružiti otpor. Uporedo sa ovim aktivnostima i organiziranjem odbrane grada Safet regrutuje i nove članove Patriotske lige, raspoređuje ih, dijeli zadatke i naoružava narod.

Safet Hažić odlučuje da 18. aprila 1992. godine sa svojom grupom izvuče naoružanje iz kruga tvornice “Pretis” u Vogošći prije nego JNA i SDS-ove formacije potpuno zatvore obruč oko Sarajeva. U toj akciji izvlačenja naoružanja poginuo je istinski heroj, lider čije riječi su pratila djela. U akciji su tog dana poginuli i Safetovi saborci, Sead Velić, Nermin Zeljković, Fahrudin Čavčić, Almir Islamović i Senad Čirić.

Safetu Hadžiću posthumno je dodijeljen čin brigadnog generala, odlikovan je ratnim priznanjem Zlatni ljiljan 1992, a Ordenom heroja oslobodilačkog rata 1994. godine.

Ukopan je na šehidskom mezarju Kovači. Na mjestu u neposrednoj blizini pogibije na ulazu u “Pretis” podignut je spomenik Safetu Hadžiću i njegovim saborcima. U čast Safetu Hadžiću podignut je i spomenik ispred sarajevske Općine Novi Grad.

DA SE PAMTI, UČI I NE ZABORAVI!

Fond Memorijala
Previous Poruke iz Begove džamije: Kur'an je podsjetnik, opomena i uputa
Next Preljević: Zabrinjavajuće je što Trojka politikom relaksacije vrši reviziju prošlosti i izjednačava strane

You might also like

OTPOR BOSNE

HEROJ OSLOBODILAČKOG RATA – ENVER ŠEHOVIĆ

Enver Šehović, sin Zahida i majke Iše, rođen je 15. januara 1967. godine u selu Bujakovina, u općini Foča. Imao je brata Edhema i sestru Zehru. Nakon osnovne škole upisuje

NAŠI DANI

Uz Dan oslobođenja Goražda performans “Djeca grle grad”

Nakon što je proteklih dana provedeno niz aktivnosti, program obilježavanja 18. septembra – Dana Grada Goražda i BPK-a Goražde nastavljen je danas, gdje se na početku odata počast braniocima i

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Podsjećanje na stravične zločine u Višegradu: U “živim lomačama“ ubijeno više od 140 žena, djece i staraca

Danas se obilježava 30. godišnjica od stravičnih zločina u Pionirskoj ulici i na Bikavcu, u Višegradu, u Bosni i Hercegovini, javlja AA. Ovaj zločin predstavlja jedan od najstrašnijih ratnih zločina