Tegeltija razgovarao sa savjetnikom kancelarke Merkel o migrantskoj krizi

Tegeltija razgovarao sa savjetnikom kancelarke Merkel o migrantskoj krizi

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas sa savjetnikom za vanjsku politiku kancelarke Angele Merkel Janom Heckerom.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim temama u vezi s migrantskom krizom u Bosni i Hercegovini, sa fokusom na iznalaženju najboljeg rješenja za smještaj migranata.

Sagovornici su zajednički ocijenili da se u ovom trenutku u cilju sprečavanja humanitarnih, epidemioloških i drugih posljedica, kao najbolje rješenje za smještaj migranata vidi otvaranje kampa „Bira“ na period od četiri mjeseca, koliko je potrebno da se na lokaciji „Lipa“ napravi prihvatni centar za migrante, nakon čega bi kamp „Bira“ bio trajno zatvoren.

Predsjedavajući Tegeltija je tokom sastanaka naglasio potrebu nastavka pregovora i saradnje sa vlastima Unsko-sanskog kantona oko iznalaženja najboljeg rješenja za smještaj migranata.

Ovom prilikom predsjedavajući Tegeltija zahvalio je kancelarki Angeli Merkel i Njemačkoj na pomoći koju pružaju Bosni i Hercegovini u naporima na iznalaženju rješenja problema migrantske krize – navedeno je.

-U međuvremenu, kolona s 20 autobusa u koje su još jučer smješteni migranti i izbjeglice s prostora napuštenog prihvatnog kampa i dalje stoji na izlazu s lokaliteta Lipa, pored magistralnog puta M-5, odnosno putne poveznice Bihać – Sarajevo.

Previous „Merhamet“ pokrenuo humanitarnu akciju pomoći stanovništvu Petrinje i Gline (RH), koje je stradalo u zemljotresu
Next Otvorena izložba u povodu godišnjice rođenja Hamze Hume

You might also like

NAŠI DANI

Schmidt se sastao s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu razgovarao je sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost SAD-a (Jake Sullivan) Izjava glasnogovornice NSC Emily Horne o sastanku savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana sa

NAŠI DANI

Slovenački mediji: Hrvatska aferom sa prisluškivanjem isprobava da li može da podrije Dejton

Slovenački list Delo objavio je danas komentar u kojem se pita da li je hrvatska obavještajna služba posljednjom aferom sa prisluškivanjem slovenačkih zvaničnika samo isprobavala da li Hrvatska može da

NAŠI DANI

‘Krug 99’ o državotvornom nejedinstvu i neprijateljstvu prema Bosnu i Hercegovinu

Bosna i Hercegovina se nalazi u prelomnom političkom trenutku u kojem je neophodno okupiti sve državotvorne politike i snage radi iznalaženja institucionalnog odgovora na „politike siledžijstva i pripreme za nova