“Teritorijalni ekspanzionizam Srbije prema Bosni i Hercegovini (1804–2020)”

“Teritorijalni ekspanzionizam Srbije prema Bosni i Hercegovini (1804–2020)”

U sarajevskoj Vijećnici je 14.10.2021. godine održana promocija knjige “Teritorijalni ekspanzionizam Srbije prema Bosni i Hercegovini (1804–2020)” autora prof. dr. Denisa Bećirovića.

Promociji knjige, između ostalih, prisustvovali su: rektor Univerziteta u Sarajevu, brojni univerzitetski profesori, ambasadori, državni, entitetski i kantonalni zvaničnici, gradonačelnici/načelnici gradova i općina, kao i brojni drugi gosti iz naučnog, kulturnog i političkog života Bosne i Hercegovine. Knjigu su promovirali: akademik, prof. dr. Mirko Pejanović, prof. dr. Rasim Muratović, prof. dr. Tomislav Išek, prof. dr. Senadin Lavić, prof. dr. Husnija Kamberović, doc. dr. Benjamina Karić i dr. sc. Muamer Džananović.

Ugledni američki profesor na Univerzitetu u Michiganu prof. dr. Robert Donia u svojoj recenziji, između ostalog, navodi: „Profesor Bećirović ovom knjigom pruža veliki i novi doprinos koji je i trezveni podsjetnik na historijsku postojanost srpskih težnji za dominacijom nad svojim susjedom i na veliku raznolikost strategija, obrazloženja i planova koje su srpski lideri za to koristili. Zahvaljujući iscrpnom istraživanju koje je uloženo u rukopis i zalaganju za empirijsku strogost, rad profesora Bećirovića zaslužuje pažljivo čitanje čak i onih koji poriču sveprisutnost srpskih ekspanzionističkih ambicija.“

Akademik, prof. dr. Mirko Pejanović u svojoj recenziji naglašava da „knjiga predstavlja prvo cjelovito istraživanje odnosa Srbije prema Bosni i Hercegovini od početka XIX. do treće decenije XXI. stoljeća. Imaće značajnu ulogu u edukaciji studenata na fakultetima humanističkih i društvenih nauka. Takođe, knjiga može poslužiti društvenim i političkim institucijama države Bosne i Hercegovine u razvoju njene državnosti tokom XXI. stoljeća“.

Prof. dr. Senadin Lavić je, zahvalivši se autoru što je smogao snage napisati ovakvo važno djelo za Bosnu i Hercegovinu i region, poručio da je prof. dr. Denis Bećirović naučno i politički na liniji prof. dr. Nijaza Durakovića i prof. dr. Esada Zgodića.

Prof. dr. Tomislav Išek kaže da je Bećirović u knjizi pokazao i dokazao apsolutnu utemeljenost svojih teza o teritorijalnom ekspanzionizmu Srbije prema Bosni i Hercegovini, kao i da je u pitanju izuzetno vrijedna knjiga.

– Prvi put u histroriografskoj produkciji uspješno je prikazan i dokazan kontinuitet velikodržavnih pretenzija Srbije prema Bosni i Hercegovini kroz tri stoljeća, kazao je Išek.

Urednik knjige dr. sc. Muamer Džananovića navodi da se knjiga dotiče i saučesništva Tuđmanovog režima u agresiji na Bosnu i Hercegovinu te ne zanemaruje ni velikodržavne Hrvatske pretenzije prema Bosni i Hercegovini.

– U knjizi Bećirović dokazuje da patološka opsesija Srbije prema Bosni i Hercegovini itekako još traje, živa je i ne nazire joj se kraj. Tu su dokazi da će nosioci velikosrpstva nastaviti pokušavati realizirati viziju Dobrice Ćosića, navodi Džananović.

Prisutnim gostima na promociji obratila se doc. dr. Benjamina Karić smatrajući da je knjiga Denisa Bećirovića veoma značajna. “Ona daje veliki doprinos izučavanju savremene historije Bosne i Hercegovine, ali posebno različitih ekspanzionističkih namjera koje su često bile usmjerene prema našoj Bosni i Hercegovini. Ova knjiga daje odgovore i na mnoga pitanja”, poručila je Karić.

O važnosti Bećirovićeve nove knjige i naučnog istraživanja govorio je prof. dr. Husnija Kamberović, koji je, između ostalog, istakao važnost rasvjetljavanja ove teme.

Recenzenti knjige su: akademik, prof. dr. Mirko Pejanović, prof. dr. Robert J. Donia, prof. dr. Zijad Šehić, prof. dr. Tomislav Išek, prof. dr. Senaid Hadžić i prof. dr. Sead Selimović. Urednici su dr. sc. Muamer Džananović i doc. dr. Benjamina Karić.

Knjiga “Teritorijalni ekspanzionizam Srbije prema Bosni i Hercegovini (1804–2020)” objavljena je augustu 2021. godine, a izdavač je Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Previous Mijatović: Država BiH je iznad svih nas
Next Austrijski šef diplomatije: Za nas je potpuno jasno da je budućnost Bosne i Hercegovine u Evropi

You might also like

SANDŽAK

Narodna pjesma Plava: Nacionalni ponos iskazan u pjesmi

U narodnoj pjesmi Plava o smrti Malić-bega Redžepagića iz Plava ističe se kako je Plavljane ‘bošnjačka majka podnivila’ (podgojila); u dijalektu Plava ti stihove glase: “Tu se biše mrki Crnogorci,

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Izložba djela bošnjačkih autora, pohranjenih u Historijskom arhivu (Video)

  Izložba „Bošnjaci, autori književnih djela – iz Orijentalne zbirke (1463-1918.) Historijskog arhiva Sarajevo“ otvorena je u Sarajevu u Gazi Husrev-begovoj biblioteci povodom 9. juna, Međunarodnog dana arhiva i Sedmice

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Zapostavljeni bošnjački književnik Abdurezak Hifzi Bjelevac

Iz knjige Pod drugim suncem, autora Abdurezaka Hifzija Bjelevca.,  PREPOROD, Zagreb, 1996. Piše: Edib Muftić Prije bi se reklo zapostavljeni nego zaboravljeni književnik, Abdurezak Hifzi Bjelevac rođen je u Mostaru