Testna vožnja kroz novi tunel Ivan, uskoro završetak radova

Testna vožnja kroz novi tunel Ivan, uskoro završetak radova

Završetak radova na novom tunelu Ivan planiran je krajem augusta ove godine kada bi izvođač trebao kompletirati i izvršiti primopredaju okončanih radova investitoru (JP Autoceste FBiH).

Ekipa Federalne novinske agencije – FENA danas je prva automobilom prošla kroz novi tunel Ivan gdje se izvode završni radovi.

Do stavljanja ove poddionice u funkciju (Tarčin – Ivan, LOT2, tunel Ivan) i njenog otvaranja za saobraćaj, kako su napomenuli iz Autocesta FBiH, neophodno je izvršiti tehnički pregled kompletne poddionice koji vrši posebna komisija formirana od Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Na osnovu izvještaja te komisije, potrebno je pribaviti i upotrebnu dozvolu koja je preduvjet za puštanje u promet tog dijela autoceste.

Sve to su procedure koje iziskuju neophodan vremenski period tako da bi, ako ne bude nepredviđenih situacija, ova poddionica mogla biti otvorena krajem septembra ove godine.

Vlada FBiH i JP Autoceste FBiH rade na ubrzanju radova na Koridoru Vc, te nastoje prevazići probleme nastale usljed globalne svjetske krize i poremećaja u snabdijevanju sa građevinskim materijalima.

Ugovor o izgradnji autoceste na Koridoru Vc dionica Tarčin – Konjic, poddionica Tarčin – Ivan, LOT 2, tunel Ivan potpisan je 28. oktobra 2019. godine.

Vrijednost ugovora za izgradnju tunela Ivan je 57.628.570,37 eura bez PDV-a, a sredstva su osigurana putem Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u visini od 50 miliona eura i bespovratnim sredstvima Evropske unije u visini od 11,4 miliona eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

Tunel Ivan je dvocijevni tunel sa po dvije trake i proći će kroz planinski prijelaz Ivan Sedlo. Ukupna dužina desne tunelske cijevi je 1.721,50 m, dok je lijeva tunelska cijev duga 1.761,50 m i bit će pozicionirane ispod postojećeg tunela Ivan na magistralnoj cesti M-17.

Nadmorska visina na ovoj lokaciji je u rasponu od 500 do 1.020 m, a maksimalna visina nadsloja iznad tunelske konstrukcije iznosi oko 200 m. Tunel je projektiran da se izvodi po Novoj Austrijskoj Tunelskoj Metodi (NATM).

Po izlasku iz tunela trasa autoceste se privremenom prometnicom spaja s magistralnom cestom M-17, koja označava kraj ove dionice. Privremena spojna cesta je dvosmjerna cesta sa po jednom trakom, duga je oko 700 m. Spojna cesta počinje od buduće kružne raskrsnice na magistralnoj cesti M-17 i dalje se penje preko postojećeg potoka, mostom dužine 15 m, do platoa bočnog naplatnog mjesta Bradina.

Previous Sarajevski gimnazijalci zlatni na STEM Grand Final Olimpijadi u Frankfurtu
Next Vučić: Ne pada nam na pamet da vodimo ratove sa Bošnjacima

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Kad se vratimo prirodi, čuvajmo je !

Dolaskom proljeća, priroda je oživjela. Rijeke su bistre, čiste. Obale također. Potrudimo se da tako i ostane, pozivaju ekolozi. Ljudi naravno vole prirodu, rado tamo borave, ali je često i

TURIZAM

Vlašić privukao mnogobrojne turiste, planina koja ima dušu (VIDEO)

Vlašić je uoči Nove godine privukao mnogobrojne turiste, a po čemu je specifičan govore posjetioce ove srednjobosanske planine.

TURIZAM

Savršen vikend na Vlašiću (VIDEO)

  Pogledajte kako je bilo na Vlašiću prethodnog vikenda… Video: Kanal 6.