U Janji pokrenuta fabrika za proizvodnja mopova, u planu izvoz za Evropu i SAD

U Janji pokrenuta fabrika za proizvodnja mopova, u planu izvoz za Evropu i SAD

U bijeljinskom naselju Janja nedavno je otvorena fabrika za proizvodnju mopova za brisanje BOSMOPP d.o.o, prva ovakvog tipa u Bosni i Hercegovini i regiji. 

Fabriku je otvorio poduzetnik porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji dugo godina živi i radi u Austriji Zakerijah Mulamustafić. Na pitanje zašto baš mopovi, kaže da je to sastavni rekvizit koji koristi u firmi ZEMU Reinigung GmbH u Beču u svakodnevnom poslu.

“Poučen činjenicom koliko mi kao jedna mala firma koja zapošljava 10-tak ljudi troši mopove i kakvo je stanje na tržištu u Austriji, odlučili smo se na taj korak da ih sami proizvodimo i plasiramo, kako u Bosnu i Hercegovinu tako dalje u Evropu. Ovih dana nam pristižu čak i upiti i iz USA”, kaže on za Akta.ba.

Napominje da ovakva vrsta proizvodnje ne postoji nigdje od Turske do Češke i da su Janja i Bosmopp na pola puta. 

“Što se tiče ugovorenih tržišta za izvoz za sada imamo ugovor sa jednom austrijskom firmom SWAN koja je prva dobila zastupništo za Austriju, dok o zastupništvu za Evropu još pregovaraju”, priča vlasnik Mulamustafić.

Govoreći o vrijednosti investicije, kaže da je do sada uloženo više od 200.000 KM, ali i godine truda koje nemaju cijenu. Ulagati u rodni kraj je nešto što je oduvijek želio.

“Rodom sam iz Janje iz koje sam nažalost morao otići, ali se želim vratiti. Nisam tražio nikakve pogodnosti za uslove poslovanja, a za dalje ćemo vidjeti. Ovdje sam se vratio kako bih ja pomogao, a ne da tražim pomoć”, navodi on.

bosmopp

Ideja o pokretanju fabrike je došla sasvim spontano. 

“Pored biznisa u Beču imam i Platformu za poslovno umrežavanje. Kada sam prošle godine sa jednim klijentom bio na poslovnom putovanju u Bosnu i Hercegovinu, za kojeg smo tražili određene proizvode za njegovu firmu, u toku vožnje smo se divili ljepotama naše Bosne i Hercegovine i razgovarali o stanju u njoj. Pošto smo iz slične branše, razgovarali smo i oko problema nabavke materijala i alata za naše firme. Tako smo došli i na temu mopova. Odlučili da partnerski uđemo u ovaj posao i već u toku vožnje započeli da prikupljamo informacije kako i na koji način otvoriti firmu u BiH. Zahvaljujući prijateljima i poslovnim partnerima, za vrlo kratko vrijeme smo dobili sve potrebne informacije i već po povratku u Beč podijelili obaveze”, ističe. 

Budući da je sve išlo prilično brzo, za kraj poručuje svim ljudima širom svijeta koji razmišljaju pokretanju biznisa u Bosnu i Hercegovinu, da se vrati i to učine.

Podršku u osnivanju i samoj promociji pruža mu i Samir Vildić, poduzetnik koji je, nakon 17 godina školovanja i rada u Turskoj, odlučio investirati svoje znanje i iskustvo u ekonomiju Bosne i Hercegovine. Vildić zasigurno je jedan od najboljih primjera kada je riječ o promociji povoljne poslovne klime za investitore i ulaganje u našoj zemlji, bilo da je riječ o investicijama od strane bosanskohercegovačke dijaspore ili stranih državljana. 

“Kada sam se prije šest godina vraćao u svoju jedinu domovinu, Bosnu i Hercegovinu, nisam mogao ni slutiti da ću postati “čudak” koji se vratio. Danas imamo čudaka koji se vraćaju i pokreću svoje biznise na sve strane. Jedan od njih je i Zekerijah Mulamustafić, a BOSMOPP će biti svjetski brend”, poručio je Samir Vildić, direktor kompanije BPI i predstavnik bh. dijaspore.

Detaljnije u video prilogu TV Podrinje

Previous Ilijaš: Obilježena 31. godišnjica zločina nad mještanima Lješeva
Next Čović slavodobitno: hrvatski narod najjači u Bosni i Hercegovini. Mostar je stolni hrvatski grad

You might also like

Ekonomija/Biznis

Mali biznisi: Četrdeset novih radnih mjesta pokrenuto uz podršku Općine Novi Grad

Ni situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa ne sprečava one koji žele da privređuju i žive od vlastitog rada, da pokrenu sopstveni biznis. Takvih je u općini Novi Grad, iz godine u

Ekonomija/Biznis

Katarski investitori ulažu skoro 10 mil EUR u Bugojno – Na Rostovu počela gradnja sportsko-turističkog kompleksa

Katarski investitori uložiće skoro 10 mil EUR u izgradnju sportsko-turističkog kompleksa na Rostovu u opštini Bugojno. Prva faza radova je počela, pa će do 15. juna 2016. godine na toj

Ekonomija/Biznis

Mann Hummel lani zaposlio 100 radnika, premijer najavio podršku u širenju kompanije (Video)

Nakon posjete općini Žepče i farmi za uzgoj junadi Trans expert d.o.o., delegacija Federalne vlade predvođena premijerom Fadilom Novalićem, posjetila je danas i Općinu Tešanj Premijer Novalić je, zajedno s federalnim