U pogonu je trenutno najveća solarna elektrana u Tuzlanskom kantonu

U pogonu je trenutno najveća solarna elektrana u Tuzlanskom kantonu

Profine BH d.o.o. Živinice, članica njemačke Profine Grupe, je realizovala projekt solarne elektrane za vlastite potrebe ukupne snage od skoro 1 MW.

Slijedeći jednostavnu maksimu, održivo – pošteno – odgovorno, realizirali su nekoliko značajnih projekta u proteklom periodu a najveći se odnosi na trenutno najveću foto-naponsku elektranu na području TK. Ova investicija Profine grupacije u BiH, u vrijednosti od 1,5 mil. KM je realizovana kao kruna niza projekata u posljednje vrijeme putem kćerka firme – Profine BH d.o.o. Živinice, posvećenih očuvanju okoliša i unapređenju održivog poslovanja. 

Drugi komplementaran projekt je vezan za napuštanje fosilnih goriva za grijanje/hlađenje/ventilaciju objekata i prelazak na sisteme sa toplotnim pumpama, koji je realizovan krajem prošle godine. Sve navedeno doprinosi smanjenju CO2 emisija i tranziciji ka dekarbonizaciji u proizvodnji i potrošnji energije u BiH.

Proizvodnja energije na mjestu potrošnje ima višestruke koristi i jedna je od odrednica europske energetske politike, što je krajnji cilj i Profine BH. 

Profine grupacija je nedavno izmjestila u BiH i dio proizvodnje premium PVC profila za prozore i vrata, jednog od najvećih njemačkih brendova Kömmerling. Kako profine grupa ima kćerke firme prisutne u svim zemljama regiona, pokretanje proizvodnje PVC profila u BiH je veliko priznanje i potvrda uspješnosti kćerke firme u BiH – Profine BH d.o.o. Živinice.

Trenutno se u pogonima Profine BH u Živinicama proizvode, odnosno ekstrudiraju različiti PVC profili premium prozorskih sistema njemačkog brenda Kömmerling, na ukupno 6 linija za ekstruziju. Krajnje odredište ovih PVC profila proizvdenih u Živinicama je Njemačka, odnosno sve zemlje EU i regiona, putem kćerka firmi i matice Profine GmbH sa sjedištem u Pirmasens-u, Njemačka.

Proces ekstruzije iziskuje veliku potrošnju električne energije te će proizvodnjom na mjestu potrošnje, profine kompenzirati negativnu bilancu u potrošnji energije. Brojne aktivnosti Profine BH u BiH usmjerene su ka što većoj energetskoj efikasnosti i neovisnosti, uzimajući u obzir okoliš i dobrobit lokalne zajednice, te uspostavljajući savremene modele održivog poslovanja.

Odluke potrošača pri kupovini oduvijek oblikuju stavove proizvođača proizvoda. Novo je da su ti stavovi sve više usmjereni prema društvenoj odgovornosti i održivosti. Moderan proizvod nije samo refleksija maksimizacije profita uz povoljnu cijenu. Akcije profine grupe su zasnovane na dubokim uvjerenjima i njihova želja je da njihovi proizvodi, u konačnici, Kömmerling PVC premium prozori i vrata,  doprinesu zaštiti klime i čistoj okolini.

Posvećenost očuvanju vrijednih prirodnih resursa za buduće generacije te proaktivno djelovanje Profine grupacije, prikazano i kroz navedene aktivnosti u BiH, predstavlja značajnu dodatnu vrijednost njihovog krajnjeg proizvoda – Kömmerling premium prozora.

Previous Nakon pritiska javnosti: Bosanski jezik u rasporedu u KS
Next Milatović se u ime Crne Gore izvinio porodicama stradalih Bošnjaka u zločinu deportacije 1992. godine

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Izvoz više nego duplo veći od uvoza: Bosna i Hercegovina izvezla obuće za 750 miliona KM

  Izvoz obuće iz Bosne i Hercegovine lani je iznosio oko 750 miliona maraka. Ovo pokazuje da je obuća jedan od najvažnijih proizvoda u Bosni i Hercegovini i jedan od

Ekonomija/Biznis

U Bosni roboti postepeno odmjenjuju radnike (Video)

Iako Robotika u Bosni i Hercegovini nije zaživila, bilježe se brojni pomaci zahvaljujući Centru za robotiku iz Tuzle. Usluge ovog centra traže brojna javna i privatna preduzeća, kako u Bosni

MADE IN BOSNIA-387

Gračanički Kovan tunele za dezinfekciju plasira i na inostrano tržište

Kompanija Kovan M.I. Gračanica preko noći se sa proizvodnje peći na pelet prebacila na proizvodnju tunela za dezinfekciju i počela izvoz u cijeli svijet, prenosi Indikator. Prvih deset smart prolaznih