U završnoj fazi radovi na mostu prema tvrđavi Stari grad u Travniku

U završnoj fazi radovi na mostu prema tvrđavi Stari grad u Travniku

U završnoj fazi su radovi na pristupnom mostu za tvrđavu Stari grad u Travniku, koja je jedan od najljepših i najočuvanijih fortifikacijskih objekata srednjovjekovne Bosne.

Direktorica Zavičajnog muzeja u Travniku Fatima Maslić izjavila je da će po završetku realizacije investicije vrijedne 137.000 maraka u potpunosti biti restaurirana travnička tvrđava koja ima status nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine.

“Dovođenje tvrđave na ovaj nivoa od velikog je značaja za razvoj turizma. Sve do pandemije koronavirusa broj posjetitelja svake se godine povećavao. Tako smo u 2019. imali 64.243 posjetitelja, a prošle godine Stari grad je posjetilo 21.175 osoba”, kazala je Maslić.

Zavičajni muzej u Travnik započeo je pripreme na projektu i prikupljanje sredstava za rekonstrukciju mosta još 2017. godine, a izvođenje radova započelo je u oktobru 2020. godine.

Projekt su finansijski podržali Ministarstvo kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona, Općina Travnik, kao i Zavičajni muzej Travnik.

Nakon radova na mostu preostat će, kaže Maslić, samo tekuće održavanje tvrđave.

“Ostalo je još u narednom periodu da se uredi sam prilaz u tvrđavu, izvrši rekonstrukcija mokrog čvora i toaleta, te adaptacija ‘Garbuna’, odnosno montažne drvene natkrivene platforme za potrebe smještaja muzejske radionice tkanja ćilima i radionice lončarstva. Uz to ide i priručna kafeterija koja opslužuje ljetnu baštu”, naglasila je Maslić.

Tvrđava Stari grad nalazi se na vrhu travničke ulice Varoš.

Iako ne postoji podatak o godini, trajanju izgradnje, kao ni o graditelju, historičari su suglasni da je tvrđava sagrađena u drugoj polovini 14. ili prvoj polovini 15. vijeka.

Po načinu gradnje i drugim indicijama pretpostavlja se da ju je dao sagraditi kralj Tvrtko II Kotromanić, ali historičari smatraju da je mogući graditelj i kralj Stjepan Dabiša. Današnji izgled bedema i same tvrđave predstavljaju rezultat intervencija turskih majstora gradnje vojnih utvrda, navode iz Zavičajnog muzeja.

Tvrđava je od 1953. godine pod patronatom Zavičajnog muzeja, a 1999. godine pokrenut je proces njene obnove i revitalizacije.

Stari grad danas je obogaćen različitim muzeološkim i edukativnim sadržajima, te je značajna destinacija u kulturnom i zabavnom životu Travnika.

Previous /Video/ Zarobljeni vojnik o besmislu borbe u kojoj se našao
Next Pred dodjelu Oscara: Crnogorci navijaju za 'Aidu'

You might also like

BAŠTINA

Manifestacija ‘830 godina Povelje Kulina bana’ uz niz sadržaja

Forum građana Zenice organizirat će 29. augusta manifestaciju “830 godina Povelje Kulina bana” povodom godišnjice njenog potpisivanja, a ovogodišnji su joj pokrovitelji predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko

BH RAZGLEDNICA

Ljepota horizonta sa Vranice (FOTO)

  Najviši vrh Zec planine , Smiljeva kosa, na 1.871 metar nadmorske visine,  bila je  cilj nedjeljnog planinarskog pješačenja sa Brusnice. Predvođeni vodičem Ivanom Žilićem iz HPD “Bjelašnica 1923” sarajevski

Ekonomija/Biznis

Travničanka pravi moderne fesove i čuva višestoljetnu tradiciju

Historičarka i modna dizajnerica Esma Imširpašić iz Travnika u slobodno vrijeme radi u vlastitoj radionici i u novom ruhu proizvodi fesove koji se kao tradicionalni odjevni predmeti danas mogu vidjeti