U završnoj fazi radovi na mostu prema tvrđavi Stari grad u Travniku

U završnoj fazi radovi na mostu prema tvrđavi Stari grad u Travniku

U završnoj fazi su radovi na pristupnom mostu za tvrđavu Stari grad u Travniku, koja je jedan od najljepših i najočuvanijih fortifikacijskih objekata srednjovjekovne Bosne.

Direktorica Zavičajnog muzeja u Travniku Fatima Maslić izjavila je da će po završetku realizacije investicije vrijedne 137.000 maraka u potpunosti biti restaurirana travnička tvrđava koja ima status nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine.

“Dovođenje tvrđave na ovaj nivoa od velikog je značaja za razvoj turizma. Sve do pandemije koronavirusa broj posjetitelja svake se godine povećavao. Tako smo u 2019. imali 64.243 posjetitelja, a prošle godine Stari grad je posjetilo 21.175 osoba”, kazala je Maslić.

Zavičajni muzej u Travnik započeo je pripreme na projektu i prikupljanje sredstava za rekonstrukciju mosta još 2017. godine, a izvođenje radova započelo je u oktobru 2020. godine.

Projekt su finansijski podržali Ministarstvo kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona, Općina Travnik, kao i Zavičajni muzej Travnik.

Nakon radova na mostu preostat će, kaže Maslić, samo tekuće održavanje tvrđave.

“Ostalo je još u narednom periodu da se uredi sam prilaz u tvrđavu, izvrši rekonstrukcija mokrog čvora i toaleta, te adaptacija ‘Garbuna’, odnosno montažne drvene natkrivene platforme za potrebe smještaja muzejske radionice tkanja ćilima i radionice lončarstva. Uz to ide i priručna kafeterija koja opslužuje ljetnu baštu”, naglasila je Maslić.

Tvrđava Stari grad nalazi se na vrhu travničke ulice Varoš.

Iako ne postoji podatak o godini, trajanju izgradnje, kao ni o graditelju, historičari su suglasni da je tvrđava sagrađena u drugoj polovini 14. ili prvoj polovini 15. vijeka.

Po načinu gradnje i drugim indicijama pretpostavlja se da ju je dao sagraditi kralj Tvrtko II Kotromanić, ali historičari smatraju da je mogući graditelj i kralj Stjepan Dabiša. Današnji izgled bedema i same tvrđave predstavljaju rezultat intervencija turskih majstora gradnje vojnih utvrda, navode iz Zavičajnog muzeja.

Tvrđava je od 1953. godine pod patronatom Zavičajnog muzeja, a 1999. godine pokrenut je proces njene obnove i revitalizacije.

Stari grad danas je obogaćen različitim muzeološkim i edukativnim sadržajima, te je značajna destinacija u kulturnom i zabavnom životu Travnika.

Previous /Video/ Zarobljeni vojnik o besmislu borbe u kojoj se našao
Next Pred dodjelu Oscara: Crnogorci navijaju za 'Aidu'

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Korali, školjke i šorvani na Lukomiru

U noćima lukomirskim, zvijezde se ogledaju u bjelini njegova kama stećka…, i tako zajedno pamte, čuvaju od zaborava ono birvaktile… luku mira praiskona. Piše: Smaragda Klino Muška je ime za žensko

KULTURA I UMJETNOST

Autor filma “Pisar novih stećaka“ – Stećak je kamen naše prošlosti i budućnosti

Kemal Zorlak – Dokumentarni film “Pisar novih stećaka“, za koji scenario i režiju potpisuje Dragan Stanimirović, biće prikazan večeras u sarajevskom kinu Cineplexx u okviru ovogodišnjeg i četvrtog po redu

BAŠTINA

Skoro pet stoljeća Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu

  Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu, koja se klasificira kao historijska, odnosno biblioteka specijalnih zbirki, postoji skoro 500 godina. U Bosni i Hercegovini i svijetu poznata je po vrijednim rukopisima