Veče posvećeno Adilu Zulfikarpašiću, u okviru predstavljanja Bošnjačkog Instituta u Tuzli

Veče posvećeno Adilu Zulfikarpašiću, u okviru predstavljanja Bošnjačkog Instituta u Tuzli

Sinoć je u Centar za kulturu Tuzla, uz veliku zainteresiranost publike, u punom Ateljeu “Ismet Mujezinović”, upriličeno predstavljanje Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića kroz promociju dvije knjige koje su iz štampe izašle prošle godine: “Put u Foču” autora Adila Zulfikarpašića i “Bibliografija Adila Zulfikarpašića” Narcise Puljek – Bubrić, te izložbu “Bosanski pogledi i putokazi: Adil Zulfikarpašić (1921-2008.)”.

Na samom početku programa obratio se gradonačelnik Tuzle dr. sc. Zijad Lugavić s vrlo upečatljivim govorom o značaju ličnosti i djela Adila Zulfikarpašića, izrazivši zadovoljstvo predstavljanjem Bošnjačkog instituta u ovom gradu. V.D. direktorica Instituta, Amina Rizvanbegović Džuvić gradonačelniku je uručila dvije vrijedne likovne monografije u izdanju Instituta, “Behaudin Selmanović Selman” i “Salim Obralić” za potrebe biblioteke Centra za kulturu, odnosno Galeriju portreta. Zatim je prisutnima predstavila Institut, izložbu i koncept programa predstavljanja knjiga “Put u Foču” i “Bibliografija Adila Zulfikarpašića” osmišljenog s ciljem doprinosa sjećanju na čovjeka koji je ostavio dubok trag u društvenom, političkom i kulturnom životu Bosne i Hercegovine.

Izdanje “Put u Foču” promovirali su historičari prof. dr. Izet Šabotić i dr. Safet Bandžović. Riječ je o knjizi koja sadrži tekst prvi put objavljen 1957. godine u kome Zulfikarpašić opisuje kako je, kao partizan, u januaru 1942. godine, s tek napunjenih 20 godina, došao u rodnu Foču koja je bila “popaljena, narod poklan, moj brat ubijen, a majka i sestre u strašnom stanju”. Sam tekst je zbog šireg društveno-historijskog konteksta opremljen opširnim predgovorom i uredničkim napomenama dr. Safeta Bandžovića, kao i pogovorom dr. Mesuda Šadinlije.

Izdanje “Bibliografija Adila Zulfikarpašića” predstavili su prof. dr. Lejla Kodrić Zaimović i priređivačica Narcisa Puljek Bubrić. Bibliografija se sastoji od djela, članaka, intervjua, eseja Adila Zulfikarpašića i njihovih prijevoda, te djela, članaka, osvrta o Adilu Zulfikarpašiću. Bibliografija je rađena s ciljem da se obuhvate biografski, akademski, publicistički i žurnalistički radovi koji za centralnu temu imaju Adila Zulfikarpašića, njegovo nacionalno, opredjeljenje, njegovu etičku, religijsku i političku misao, njegov doprinos kulturi i obrazovanju, njegov filantropski rad i aktivnosti u domenu kulture, obrazovanja i nauke, te historijski značaj njegove pojave u bh. društvu.

Čitavo veče je uljepšala izvedba vokalnog ansambla “Tuzlanke”.

Izložba “Bosanski pogledi i putokazi: Adil Zulfikarpašić (1921-2008.)”, koja je svoje mjesto našla u prelijepom ambijentu Mujezinovićevog ateljea, bit će postavljena do 18. novembra 2023. godine.

Nakon promocije, održane u organizaciji Bošnjačkog instituta, Centra za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla i Centra za kulturu Tuzla.

Previous Masakri u Gazi: Izrael bombardovao konvoj s ranjenicima na ulazu u bolnicu, građane koji su bježali prema jugu...
Next Težak udarac za Trojku. A i HDZ: BiH bez otvaranja pregovora o članstvu u EU

You might also like

HISTORIJA

Isprava Skender-baše od godine 1486.

Zaslužni gvardijan samostana fojničkog, gosp. fra Mijo Batinić, dostavio mi je jednu vrlo zanimljivu ispravu, da je objavim u ovom listu. Ta isprava napisana na papiru, koji je gragjen rukom

KULTURA I UMJETNOST

Adil Zulfikarpašić je bio metafora Bosne: Godišnjica rođenja velikog bošnjačkog obnovitelja

Utemeljitelj i osnivač Bošnjačkog instituta, Adil Zulfikarpašić, rođen je 23. decembra 1921. godine u Foči. –Adil Zulfikarpašić je bio metafora Bosne. Bogatim i dugim životom u svojoj ličnosti je spajao

HISTORIJA

Posthumno promovirana knjiga “Kulin, veliki ban Bosne” prof. Saliha Jalimama

Posthumnom promocijom knjige zeničkog profesora dr. sc. Saliha Jalimama pod nazivom „Kulin, veliki ban Bosne“, okončana je ovogodišnja manifestacija obilježavanja 830. godišnjice objave Povelje Kulina bana, čiji su pokrovitelji bili