Porodica sa sjevera Njemačke skrasila se u dolini Bosne – već su kupili kuću i registrovali firmu

Porodica sa sjevera Njemačke skrasila se u dolini Bosne – već su kupili kuću i registrovali firmu

3. novembra 2023.godine, općinski načelnik Žepča Mato Zovko je u posjetu primio porodicu Schlimper, koja se prije 4 mjeseca iz Lauenbrück-a pored Hamburga doselila u Žepče u Bosni i Hercegovini. Općinski načelnik je upriličio posjetu kako bi se novodoseljena porodica upoznala sa lokalnim vlastima i zajednicom u svom novom mjestu stanovanja.

Familija Schlimper, Malte i Christina te njihovo troje djece, Malena, Karina i Kurt se preselila iz Njemačke u Žepče kako bi započeli novo poglavlje u svom životu, izvan Evropske unije. Porodica je izrazila veliko zadovoljstvo zbog toga što su se odlučili za Žepče kao svoj novi dom te su izrazili interes za aktivno sudjelovanje u lokalnoj zajednici. Djeca pohađaju osnovnu školu u Žepču, a zahvaljujući ljubaznosti i pomoći razrednih učiteljica, krenuli su sa učenjem jezika i usvajanjem novih znanja.

Općinski načelnik, Mato Zovko srdačno je dočekao porodicu Schlimper u svojoj kancelariji te ih upoznao s historijom Žepča, lokalnim projektima, saradnjom sa njemačkim međunarodnim organizacijama, te kulturnim događajima i drugim važnim informacijama o Žepču. Porodica Schlimper je iskazala svoju želju za integracijom i doprinosom razvoju općine.

Malte Schlimper se zahvalio općinskom načelniku na toplom dočeku i korisnim informacijama. Gospodin Schlimper je prije dva mjeseca kupio kuću za svoju porodicu, a prije mjesec dana registrovao firmu „Hanseatische Beratung“ za rad u oblasti energetike, prodaje i zaštite na radu. Ovom prilikom se zahvalio Mariji Kresić koja im je sa svojom firmom StartUP MAYA dala veliku podršku u osnivanju firme pri administrativnim i bankarskim procedurama.

Općinski načelnik je izrazio radost i zadovoljstvo zbog doseljenja nove oporodice te ih pozvao da se uključe u lokalne projekte i događaje. “Žepče je otvoreno za sve stanovnike, što su naši građani i pokazali pomažući porodici Schlimper da se što uspješnije integrira u novu zajednicu. Ovaj susret je još jedan primjer kako Žepče pruža toplu dobrodošlicu novim stanovnicima, te promovira raznolikost ove male općine u svim njezinim oblicima“ – informišu iz ove Općine.

Previous Majka uhapšene palestinske heroine Ahed Tamimi: Moja kćerka je veoma jaka, Allah nju čuva
Next Marko Divković: Vapaji civila iz Gaze podsjećaju na posljednja obraćanja Nine Ćatića iz Srebrenice

You might also like

ŽIVOT

Priča o 85-godišnjoj nani Salihi: Gluhonijema živi u neuslovnoj kući

U kući u naselju Faljići kod Zavidovića, živi 85-godišnja gluhonijema Saliha Bešić. Objekat, koji je izgrađen prije više od 100 godina, nije saniran i u fazi je raspadanja. Nana Saliha

ŽIVOT

Kenan Crnkić dobitnik američke književne nagrade „Bookvana 2017“

Englesko izdanje regionalnog bestsellera „7 tajni uspjeha“ (7 secrets to success) ovogodišnji je pobjednik u kategoriji motivacione literature, te dobitnik prestižne američke književne nagrade „Bookvana 2017“ (BVA). Više hiljada književnih

DUHOVNOST

Ljubav prema Bajramu bila veća nego danas, ali se nije častilo kako se danas časti

Hadži Mustafa i hadži Mejaza Muminović iz Konjević Polja Kurban-bajram provode sa svojom djecom i unucima. Imaju Mustafa i Mejaza petero djece i 14 unučadi i pričaju nam kako im