„Dani jagodastog voća“ u Čeliću

„Dani jagodastog voća“ u Čeliću

Svečanim presijecanjem vrpce ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Fedahija Ahmetović danas je, zajedno sa nečelnikom općine Čelić Admirom Hrustavnovićem i federalnim ministrom raseljenih osoba i izbjeglica Nerinom Dizdarom svečano otvorio manifestaciju „Dani jagodastog voća“ u Čeliću.

I ove godine Čelićani su raširenih ruku i otvorenog srca dočekali goste koji će u Čeliću boraviti od 10. do 12. maja. Manifestacija „Dani jagodastog voća“ je već odavno prepoznata kao manifestacija koja okuplja one koji njeguju svoju historiju, tradiciju i kulturnu baštinu. I ove godine Čelić je centar okupljanja privrednika, turističkih radnika i udruženja građana. Organizatori ovogodišnje manifestacije su Općina Čelić i ZZ „Poljopromet“ Čelić, a generalni jedan od generalnih pokrovitelja je Vlada Tuzlanskog kantona.

Ovogodišnjem Jagodarevu, kako je ova manifestacija poznata u narodu, prisustvovala je i delegacija Vlade Tuzlanskog kantona koju su, uz ministra Ahmetovića, činili i ministrica pravosuđa i uprave Nataša Marošević, te ministri unutrašnjih poslova Hajrudin Mehanović i kulture, sporta i mladih Damir Gazdić.

„Činjenica da kada neko reklamira svoju jagodu, na njoj napise „Čelićka“, najbolje pokazuje koliko je jagoda sa ovih prostora sama po sebi brend. A taj brend prisutan je ne samo u našem kantonu, nego kako u Tuzli, Sarajevu, Mostaru, Banjaluci, ali i van Bosne i Hercegovine.

Imajući to u vidu svake godine Vlada Tuzlanskog kantona realizira program podrške poljoprivrednim proizvođačima, među kojima je i podrška za proizvođače jagode. Od ukupno nešto više od 2,3 miliona KM, sa koliko su kroz ovaj program pomognuti poljoprivrednici sa područja Čelića, za proizvodnju jagode u zaštićenom prostoru u 2023. godini izdvojeno je više od 1,1 milion KM, za proizvodnju sadnica jagodičastog i bobičastog voća u iznosu više od 100.000 KM, za proizvodnju krošnjastog voća više od 300.000 KM, za sufinansiranje nabavke plastenika visokih tunela 227.500 KM, za proizvodnju jagodičastog voća na otvorenom 3.320 KM, itd.“, kazao je ministar Ahmetović i obećao da će Vlada Tuzlanskog kantona i u narednom periodu posvetiti posebnu pažnju u cilju unapređenja ove ali i svih drugih proizvodnji, saopćeno je iz Vlade TK.

Videoprilog Rtv TK.

Previous Obilježena 32. godišnjica od pogibije heroja Mehdina Hodžića
Next Taekwondo: Seniorska bronza za Adu Avdagić sa EP-a!

You might also like

Ekonomija/Biznis

Domaća kompanija gradi proizvodni pogon u Brčkom – investicija u iznosu od 35 miliona KM

 –Početak prve faze ulaganja u iznosu od 35 miliona KM sa predviđenih 100 radnih mjesta – najavio je gradonačelnik Brčkog ovih dana započetu investiciju. Investitor je kompanija ‘Heez’ iz Tuzle,

TURIZAM

Sarajevske planine prepune domaćih i stranih turista

Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine i domaćin Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, značajna je zimska turistička destinacija koju redovno posjeti veliki broj gostiju i turista iz mnogih država, javlja

Ekonomija/Biznis

Bosna i Hercegovina među šest najboljih zemalja po jednakopravnosti radno sposobnih žena

  Vijeće za vanjske odnose (CFR) provelo je istraživanje za Svjetsku banku (WB) o jednakopravnosti radno sposobnih žena u svijetu. Istraživanjem globalnog indeksa prema kojem su rangirane zemlje u odnosu